Absinttia, olutta, kulttuuria ja kiekkoa

Kuulin eilen kiinnostavan detaljin Prahasta! Yksi ystäväni tuli illalla poikkeamaan kahville ja hän siinä ohimennen selaili viime viikolla kirjastosta noutamiani Praha-kirjoja (kaksi tämän vuoden painosta!). Jossain vaiheessa ystävä yllätti minut kertomalla, että hänen tietääkseen Prahassa sijaitsee absinttibaari. Siis mitä ihmettä! Mitä Prahassa ei ole, sitä ei tarvita. Ja toden totta, nopean googeletuksen jälkeen löytyi Absintherie-niminen paikka, josta löytyy juoman lisäksi ruokaa, museo ja lahjatavarapuoti. Paikan drinkkilista on täynnä herkullisen kuuloisia cocktaileja, joissa on absintin lisäksi vesimelonia, mustikoita, vadelmia, ananasta — jopa Baileyssia! Itse en ole absintin ystävä (onkohan joku?), joten tämä kuppila ei ole ykkösenä must see -listalla, mutta jos nyt satumme sen ohi kuölkemaan, niin lupaan poiketa tarkistamaan tilukset. Absinttifaneille tiedoksi, että näitä absinttibaareja näyttää löytyvän muistakin Euroopan suurista kaupungeista.

Absintista onkin luontevaa siirtyä puhumaan Prahan tunnetuimmasta juomasta eli oluesta. Olen jonkin verran ottanut selvää erilaisista mahdollisuuksista maistella olutta ja tutustua autenttiseen olutkulttuuriin. Panimovierailut ilman ryhmää liikkuville tuntuvat olevan kiven alla, toki joitakin mahdollisuuksia tällaiseenkin kulttuuriikierrokseen löysin, mutta enemmän minua kiinnostaa ehkä vierailu Pivovavarsky dum -nimisessä kuppilassa. Baari sijaitsee ydinkeskustasta hieman itään, mutta melko mestoilla kuitenkin. Paikassa on tarjolla perinteisen tsekkiläisen ruuan lisäksi kahdeksaa talon olutta, jotka eivät ole aivan mitä tahansa tusina tuotteita: Listalla vehnäoluen lisäksi sellaisia erikoisuuksia kuin kahvioluta, kirpeä kirsikkaolut, banaaniolut ja shamppanjaolut! Baarissa on mahdollista ostaa kahdeksan oluen maistelumenu melko edulliseen 150 korunan (5 euron) hintaan. Tuonne on kyllä päästävä!

Oluen juomisesta kulkeekin oiva aasinsilta oluessa kylpemiseen. Olemme matkaseurani kanssa perehtyneet muutamiin yrityksiin, jotka tarjoavat Beer Spa -palveluita. Yksi näistä kylpylöistä sijaitsee aivan Prahan keskustassa ja mahdollisuuksien mukaan ajattelimme tutustua kyseiseen kulttuuriin. Kylpylässä mennään siis lillumaan ammeeseen, joka on täynnä laimennettua yrtein maustettua olutseosta. Kylvyn hintaan kuuluu vähintään muutama tuopillinen kullankeltaista elämän eliksiiriä, kylpyvettä ei siis tarvitse ryystää. Perinteisesti noin puolen tunnin mittaisen kylvyn jälkeen mennään vielä rentoutumaan pariksikymmeneksi minuutiksi sitä varten varattuun huoneeseen. Ei kuulosta lainkaan pöllömmältä tavalta nollata arkea, eihän?

Oluen lisäksi olemme toki suunnitelleet muitakin matka-aktiviteettejä. Vaikka viime postauksessa kerroinkin, että Prahassa ei ole Eiffel-tornin veroista turistinähtävyyttä, on siellä oma mini-Eiffel! 1891 rakennettu pienois-Eiffel sijaitsee Petrinin kukkulalla ja on noin 1/4 esikuvansa koosta, vaikkakin tornin huippu on alkuperäisen Eiffelin kanssa samalla korkeudella. Eiffel-torni toimii näköalatornina ja sieltä aukeaa kuuleman mukaan erinomaiset maisemat kaupungin yli. Kukkulalla on paljon muutakin nähtävää ja erityisesti peililabyrintti kuulosti mielestäni käymisen arvoiselta! Petrinin kukkulalle ei välttämättä tarvitse urheilla jalkapatikassa, sillä huipulle kulkee sekä raitiovaunu että köysiratajunaksi kutsuttu liikennöintiväline, joka kuitenkin on vain eräänlainen maata myöten liikkuva hissi. 

Kulttuuria olemme ajatelleet harrastaa vierailemalla John Lennonin muistoksi pystytetyllä seinällä sekä tutustumalla ainakin joihinkin kuuluisan prahalaisen Franz Kafkan muistopaikkoihin: lukuisiin asuntoihin, hautaan, patsaaseen tai hänen lempikahvilaansa. Prahan linnan alue on tietenkin myös tärkeä ja upea nähtävyys, jota ei voi ohittaa vain olkia kohauttamalla. Osa linnaa toimii edelleen presidentin virka-asuntona ja alueella sijaitsee myös jo 1300-luvulla rakennettu Vituksen katedraali.

Kävijämäärällä mitattuna Prahan suosituin nähtävyys on Prahan eläintarha. Valtavan suuri eläintarha sijaitsee viehättävässä ympäristössä ja sitä on kehuttu yhdeksi maailman parhaista eläintarhoista! Tämä on melkoinen must see -kohde tällaiselle eläintarhafriikille. Eläintarhassa voi nähdä lukuisia erilaisia kissaeläimiä, lempparini pikkupandan ja valkoisen sarvikuonon. Eläimet eivät ole häkeissä vaan ne on erotettu vierailijoista vallihaudoin ja lasiseinin. Jos marraskuinen sää vain mitenkään sallii niin aiomme viettää yhden aamu- tai iltapäivän pörröisiin tai vähemmän pörröisiin tovereihin tutustuen, sillä alhaisen hintatason vuoksi eläintarhan pääsymaksutkaan eivät päätä huimaan.

Viimeiseksi mainittakoon vielä, että Prahassa on eläväinen ja vilkas urheilu- ja viihde-elämä. Kaupungin suurimmalla tapahtuma-areenalla O2 järjestetään maailman luokan konsertteja (tulossa muun muassa Slipknot, Muse ja Madonna), mutta myös isoja jääkiekkotapahtumia. Prahalainen jääkiekkoserua HC Sparta Praha pelaa esimerkiksi Championsliigaa Oulun kärppiä vastaan 3.12. — valitettavasti juuri muutama päivä lähtömme jälkeen. Kannattaa siis ennen matkaa ainakin tarkistaa, että osuuko joku kiinnostava tapahtuma sopivasti omalle reissulle: myös näiden tapahtumien hinnat ovat merkittävästi Suomen vastaavia edullisempia.

Prahassa on takuuvarmasti jokaiselle jotakin ja kaiken kukkaraksi ympäri vuoden! En malta odottaa, että muutaman hassun viikosta päästä pääsemme matkaan. Reissuun mahtuneista toteutuneista visiiteistä kirjoitan tietenkin jälkikäteen arvioita ja vinkkejä tuleville Prahan matkaajille. Ja toivottavasti sää sallii, jotta jonkinmoisia kuviakin saan tänne palstan täytteeksi!

kulttuuri kirjat ruoka-ja-juoma matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *