Keski-Eurooppa naapurissassi – Tukholman tunnelma yllättää

Tukholma yllätti!

kortti_0.jpg

Hyttikortit tutun tyylikkäät edelleen.

Ampaistiin siis Viikkarin päivä Tukholmassa risteilyllä sunnuntaina eläkeläisten ja lapsiperheiden kanssa Stokikseen. Ensimmäinen kerta kaikkea, vai miten se menee? Tukholma oli pikaisen tutustumisen perusteella kerrassaan mukava, helposti lähestyttävä ja nätti kaupunki. Käytimme vähäisen aikamme lähinnä kiertelyyn vanhassa kaupungissa, jossa oli kylläkin riitti pällisteltävää. Sääkin suosi, sillä luvatut vesisateet ropisivat alas vasta iltamyöhään merellä, kun päivällä saimme nauttia jopa muutamasta auringon pilkahduksesta.

Ensikertalaisen silmin Tukholma vaikutti paljon enemmän keski-eurooppalaiselta suurkaupungilta kuin miltään Suomen kaupungilta. Varmastikin paljon yhteistä Helsingin kanssa löytyy, mutta fiilis paikanpäällä oli erilainen. Ja kevät pidemmällä! Nurmikko oli kirjaimellisesti meren takana vihreämpää…

Laiva saapui siis satamaan aamulla ja ulos pääsimme valtaisan lastenvaunupataljoonan kanssa kello 10. Kävelimme vanhaa kaupunkia kohti rantaa pitkin Slussenin ohi. Kun saimme lastenvaunut eksytettyä, pysähdyimme pällistelemään Kuninkaanlinnan eteen paikallaan tönöttävää vartijaa, kuninkaallista puutarhuria ja puolen tusinan kokoista korealaisryhmää, joka poseerasi vuorotellen sinipukuisen vartijan kanssa valokuvassa. Vartija ei näyttänyt olevan tilanteessa kovinkaan kiusaantunut, varmaankin hän on tottunut pääsemään satoihin kotialbumeihin päivässä, mutta jotenkin muuten hän vaikutti hitusen levottomalta. Ainakin siis mikäli vertaa esimerkiksi Buckinhamin palatsin vahteihin, jotka tuskin edes räpäyttävät silmiä vuorossa ollessaan.

vahti.jpg

Vakava vartijahemmo vasemmalla. Taustalla kuninkaallinen puutarhuri nurmikon leikkuussa.

Kävimme katsomassa myös Valtiopäivätalon ja sitten muutaman mutkan kautta löysimme tiemme suloiseen lelupuotiin lämmittelemään sormia. Leluputiikit ovat aina matkoilla ollessa must, koska yritän jokaiselta matkalta tuoda 1-vuotiaalle kummipojalleni jonkin sortin paikallisen lastenkirjan. Tähän mennessä hän on oppinut lukemaan jo puolaa, italiaa ja tsekkiä. Nyt löytyi kirjainten opetteluun herttainen ruotsinkielinen Bamse-kirja! Mukaan tarttui myös omaan kirjahyllyyn ruotsinkielinen Muumi-kirja sekä Peppi-aiheinen kortti.

ananas.jpg

Lelukaupassa oli myös kaikkea muuta hauskaa ja iloisen väristä: kuten nämä mahtavat ananaslamput.

Valitettavasti Euroviisuista ei ollut tietoakaan, ainakaan vanhan kaupungin alueella. Ehkäpä Tukholman keskustassa olisi ollut jotakin viitteitä muutaman viikon päästä alkvasta spektaakkelista. Lelukaupan jälkeen suuntasimme päiväkahville Cafe Kladdkakaniin juuri ennen lounasasiakkaita. Palvelu oli kerrassaan ystävällistä ja espresso maistuvaa. Koemaistoimme myös paikan porkkanakakun, joka oli tuhti ja sen kuorrute todella herkullista. Hintatasoltaan paikka oli varmastikin keskitasoa vanhassa kaupungissa; ainakaan omaa kukkaroa sumpin hinta ei kirpaissut.

Suunniteltu ruokailu Under Kastanjen jäi tekemättä, koska aikaa oli sen verran niukasti eikä nälkä päässyt yllättämään tuhdin meriaamiaisen jälkeen. Löysimme kyllä kyseisen ruokapaikan, mutta tällä kertaa tyydyimme syömään pientä purtavaa lennossa Bröd & Salt Bakerista. Valitsen itselleni paikallisen herkkuleivonnaisen kanelbullen, tuttavallisemmin korvapuustin, kun matkatoverini päätti kokeilla kalkkuna-omenaleipää.

kanelbulle.jpg

Bröd & Saltin brändivärit olivat ihanan kirkkaat ja kanelbulle herkullista!

Ehdimme poiketa myös Riddarholmenissa katsomassa remontissa olevaa kirkkoa sekä hovioikeuden rakennusta. Alueella oli paljon  työmiehiä ja remonttiaitoja sai väistellä ihan tosissaan. Alueella ei juuri ollut turisteja, joten saimme olla melko rauhassa. Vanhan kaupungin puolella kävimme vielä katsomassa Nobel-museon edustan ja poikkesimme muutamassa turistikrääsäkaupassa hakemassa pakolliset tuliaismagneetit ja omaan vitriinin tietenkin kultareunaisen snapsilasin Taalainmaan hevosen kuvalla.

Laivaan meneminen kello 17 tuntui hieman kurjalta, sillä aurinko oli vasta alkanut lämmittää eivätkä jalatkaan olleet vielä liiaksi puutuneet. Viikkari kuitenkin kutsui, joten suuntasimme hyttiin huuhtomaan Tukholman pölyt pois ennen Tax free -ostoksille ampaisemista.

maisema.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *