Minne matkustaisin seuraavaksi?

Syksyn miniloma/pitkä viikonloppu -reissun matkakohdetta on suunniteltu jo alkuvuodesta. Yleensä mielessä siintää kuva jo seuraavan matkan kohteesta, vaikka matkan konkreettinen varaaminen jääkin usein melko viime tippaan. Varsinaisia äkkilähtöjä en ole vielä koskaan harrastanut, mutta tavallisesti matkavaraus on saatu laitettua pakettiin noin kuukautta ennen reissun alkua. En siis myöskään ole koskaan varannut ensi vuoden talvilomaa heinäkuussa. Yleensä matkavarausten tekeminen kuukautta ennen matkaa johtuu enimmäkseen käytännön syistä: en aiemmin tiedä varmaksi, minä päivinä pääsen matkaseurani kanssa reissuun. Toinen tärkeä syy on lentojen hinnat, joita usein seurailen viikkojakin ennen kuin tiedän, millä lennoilla haluan tai voin lähteä.

Televisiosta, lehdistä, blogeista tai ystäviltä saa ajatuksia ja inspiraatioita kaupungeista, maista ja kohteista, joissa pitää päästä käymään. Omalla listallani on tällä hetkellä varmaankin kymmeniä eri kohteita, joten niistä seuraavan matkakohteen valitseminen tuottaa todellista päänvaivaa. Tietyt realiteetit tietysti rajaavat vaihtoehtoja; en voi lähteä viettämään neljän päivän minilomaa Amerikan roadtripille enkä halua matkustaa upeisiin Välimeren rantamaisemiin keskellä talvea.

Tällä kertaa suunnitelmissa oli lähteä syyslomalle Irlantiin, tarkemmin sanottuna Dubliniin. Useampi ystävä oli vieraillut maassa kuluneen vuoden aikana ja omakin kutsumus kyseiseen maahan ja kulttuuriin oli vahva. Syysloman ajankohta oli mietitty jonnekin syyskuulle, jolloin Irlannissa ei vielä pitäisi olla luvassa rankkoja sateita ja hyytävän kylmiä tuulia. Matkaan tuli kuitenkin mutkia. Ja muutakin.

Aurinko nousee koneessa.

Ensinnäkin aiotulle ajankohdalle oli miltei mahdotonta löytää kohtuuhintaisia lentoja, jotka vielä kulkisivat jotenkuten inhimillisiin kellonaikoihin. Ensimmäisen kerran taisin tutustua lentovalikoimaan jo heinäkuun alkupuolella; tavallaan melko ajoissa siis. Toinen ongelma oli majoitus: majoitusvaihtoehtojen määrä, kaikki motellit, hostellit ja hotellit mukaan lukien, oli Dublinissa melko suppea. Tiedossa oli, että Irlannin reissu ei hintansa puolesta tulisi olemaan mikään budjettiloma, mutta hintahaarukan alapään vaihtoehtojen vähyys yllätti. Vaikka aiemmin en ole koskaan tutustunut kohteiden AirBnB-majoitusmahdollisuuksiin, nyt käytin senkin kortin. Lopputuloksena oli, että kyllä majapaikka saadaan (johonkin hintaan) järjestymään, jos oikeat lennot löytyvät.

Dublin

Kieltämättä melko upea syksyinen Dublin.

Yksi ehto Irlannin matkalle oli myös asetettu. Jos Suomen kesä on ilmoiltaan kurja, on syksyn matkakohde joku, jossa paistaa aurinko. Koska Irlanti vaikutti kaiken pähkäilyn jälkeen edelleen hankalalta, päätimme alkaa etsiä jotakin vaihtoehtoista kohdetta, jossa olisi mahdollisuus täydentää D-vitamiinivarastoja tulevan kaamoksen varalle. Tässä vaiheessa kuvioon tuli mukaan tuttavaperhe, joka myös haaveili, mielellään länmpimästä, syyslomasta. Hetken tuumittuamme teimme päätöksen kokeilla koko porukan perhelomakonseptia, jos sopiva kohde vain löytyy.

Nyt etsinnässä olisi siis rento ja lämmin lomakohde kolmelle aikuiselle ja kahdelle teini-ikäiselle. Törmäsin jälleen samaan ongelmaan. Sopivien ja sopuhintaisten lentojen löytäminen tietylle viikonlopulle oli miltei mahdotonta. Neljän päivän loman soisi alkavan aamulla ja päättyvän illalla, jotta siitä ehtii saada maksimaalisen hyödyn. Eli torstaille etsittiin mahdollisimman aikaista menolentoa ja sunnuntaille ihmisten aikaan lähtevää paluulentoa. Lisäkriteereinä toivottiin tietysti suoria lentoja ja kukkaroystävälliseen hintaan.

Tehtävä oli vaikea. Vaikka sormet nakuttivat näppäimistöä päivittäin, ei sopivia kohteita tahtonut löytyä. Halvin ja muuten kriteerit täyttävä kohde oli Ranska, mutta turvallisuussyistä se oltiin tällä kertaa jätetty pois laskuista. Näin olivat ilmeisesti tehneet monet muutkin, sillä sen verran edullisia lentohintoja eri kohteisiin oli tarjolla.

Lopulta löytyi kaikkia miellyttävä lomakohde oivallisilla lennoilla, vaikkakin lentojen hinta oli aivan budjetin ylärajoilla. Malta! Menisimme Maltalle, tuolle upealle Välimeren kulttuurisaarelle, jota nykyisin asuttavat ritarien jälkeläiset. Kun hintoja oli seurattu toista viikkoa, oli aika ostaa lennot koko porukalle. Lapset saivat matkansa hieman edullisemmin, joten lentojen keskihinnaksi tuli noin 300 euroa per pää. Neljätuntiset suorat lennot lentäisimme Finnairin koneilla, jotka lähtisivät torstaiaamuna aikaisin ja paluukyyti tulisi sunnuntaina päivällä. Täydellistä. Nyt vain majoitusvaihtoehtoja kartoittamaan.

Majoituksen valitseminen Maltalta sujui suhteellisen kivuttomasti. Olimme jo aiemmin päättäneet valita majoittumiseen jonkinlaisen huoneiston, koska matkaseurueen koko oli hankalahko viisi henkeä. Yhteistuumin majapaikan päämajaksi valittiin pääkaupunki Valletta, vaikka esimerkiksi naapuriniemen Sliema olisi voinut myös tulla kyseeseen. Muutamien googlailujen jälkeen jäljellä oli pari kolme potentiaalista vaihtoehtoa, joista pisimmän korren vei inasen tyyriimpi, mutta kuitenkin edullinen Valletta Central Apartment -huoneisto, joka sijaitsi kivenheiton päässä sekä Valletan pääkadulta että rannasta. Majoituskustannukset olivat koko poppoolta ja kolmelta yöltä yhteensä vaivaiset 450 euroa. Kaikki alkaa siis olemaan valmista syyslomaa varten!

Sliema

Kuvassa Slieman kaupunki Maltan saarella.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *