Wanderlust – kaukokaipuu

wanderlust

Törmäsin yhteisöpalvelu Instagramissa yllä olevan kaltaiseen kuvaan. Englanninkielinen termi wanderlust kuvaa erinomaisesti tämänhetkistä olotilaani. Wanderlust määritelmän mukaan tarkoittaa siis voimakasta halua tai tarvetta vaeltaa tai matkustaa ja tutkia maailmaa. Kyseinen moodi lienee sisäänkirjattu omaan käyttöjärjestelmääni jo syntyessäni, mutta erityisen vahvana tunne välittyy näin keväisin.

Usein lumen sulaessa ja auringon voittaessa olen päässyt lähtemään reissuun paikkaan, joka sijaitsee pituuspiiriä hitusen etelään päin. Kevään vaihtuminen tuntuu niin erilaiselta keski-Euroopassa: kesän saapumisen voi miltei korvin kuulla taittessa matkaa pitkin vireää katukahviloiden reunustamaa kävelybulevardia. Suomalaiset suhtautuvat kevääseen pääasiassa etelämmässä asuvia lajitoveitaan intohimoisemmin, mikä saattaa johtua valon määrän voimakkaan lisääntymisen aiheuttamasta huumasta. Tämän vuoksi Suomessakin osataan keväisin ja alkukesästä hymyillä vapautuneesti jopa tuntemattomille. 😉

Jäin pohtimaan tuota alussa mainitsemaani wanderlust-sanaa. Sanan ääntöasu tuntuu vastaavan täydellisesti sen sisältöä. Se kuulostaa suussa joltakin ihanan eksoottiselta, mutta yhtä aikaa miltei epätoivoiselta halulta päästä jonnekin uuteen ja mahtavaan seikkailuun. Vannoutuneena fennistinä makustelin myös sanalle suomenkielistä vastinetta. Tovin pähkäiltyäni tulin siihen tulokseen, että vanhahtavan kuuloinen kaukokaipuu voisi olla oiva suomennos. Kaukokaipuussa ei ole yhtä vahvaa intohimoista tunnelatausta kuin sanan englanninkielisessä vastineessa, mutta jotakin runollista siinä on. Sana kuvaa hieman erilaista ikävää maailmalle, sellaista haikeaa unelmaa.

Menenkin tästä lievittämään (vaiko pahentamaan) omaa kaukokaipuutani Instagramiin ja selaamaan sellaisia tilejä, joilta löytyy uskomattomia valokuvia upean planeettamme eri kolkista. Kokeile ensihätään vaikkapa  @discoverglobe @wow_planet tai @wonderful.globe.

Ps. Mut löytää myös Instasta @peiponpoika, käy tsekkaamassa vaikka kuvia viimesimmältä Prahan reissulta!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *