Miksi äänestän Vihreitä

Vaalikoneiden mukaan monella puolueella olisi minulle jotain tarjottavaa. Tiedän, että voisin löytää oman ehdokkaani lukuisista hyvistä vaihtoehdoista. Sekä Feministisen puolueen kuin myös Vasemmistoliiton ja jotkut demareiden ehdokkaat saivat minulta vaalikoneesta riippuen korkeita pisteitä. Mukaan mahtui myös yksi Keskustan ehdokas. Näissäkin vaaleissa annoin kuitenkin ääneni jälleen kerran Vihreille. Koska tiedän monien tekevän varsinaisen äänestyspäätöksensä vasta vaalipäivänä, haluan tässä kertoa omat syyni äänestämiselleni. Jokaisen äänestyspäätös on henkilökohtainen, enkä odota ihmisten tekevän valintaansa samoilla perusteilla kuin minä.

Liityin Vihreiseen vajaa neljä vuotta sitten hallitusohjelman julkistamisen jälkeen. Koulutuslupauksen pettäminen, samoin kuin kehy-rahoituksen mittavat leikkaukset iskivät todella kovaa vuotena, jona olin itse toteuttamassa koulutuslupauskampanjaa. Minulle Vihreät profiloituivat puolueista kaikista vahvimmin koulutuksen puolustajina ja sama linja pitää edelleen. Ammatillinen koulutus, opinto-ohjaus, subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen, tarkoituksenmukainen kehitysyhteistyö ja yliopistojen perustehtävän toteuttaminen nostetaan kaikki esiin puoluepoliittisessa ohjelmassa. Näitä on tuotu systemaattisesti keskusteluun ja päätöksentekoon läpi hallituskauden. Minulle nämä ovat tärkeitä asioita.

Olen todennut Vihreiden olevan minun puolueeni, koska ympäristö ja ilmastonmuutoksen torjuminen eivät ole vain yksi osa puolueen toimintaa, vaan koko sen  olemassaolo pohjaa ympäristön suojeluun vihkiytyneiden ihmisten aktivismille. Minä haluan kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, jolla on selkeä visio ja jonka merkitystä on tuotu jatkuvasti esiin jo kauan ennen IPCC:n raporttia. Itse näen, että tässä ajassa sillä on arvoa.

Tällä hetkellä taistelu Helsingin suurimman puolueen paikasta käydään todennäköisimmin Vihreiden ja Kokoomuksen välillä ja itse näkisin suurimman puolueen paikalla mieluummin Vihreät. Tiedostan todella hyvin, että tässä asiassa tilanne entisellä opiskelupaikkakunnallani Itä-Suomessa tai synnyinalueellani Kainuussa on hyvin erilainen. Sen takia niillä yksittäisillä äänillä ja eteläisen Suomen ulkopuolelta läpi ponnistavilla tyypeillä on kuitenkin niin paljon väliä. Pääkaupunkikeskeisyys ei jatkossakaan tule muuttumaan, mikäli monilta alueilta puuttuu edustus kokonaan.

Nationalismin nousu sekä Suomessa että globaalisti on uhka koko sille todellisuudelle ja yhteiskunnalle, jossa minä haluan elää. Minä en halua, että minun Suomessani yksikään maahanmuuttaja tai näiden oikeuksista puhuva joutuu pelkäämään kadulla kävellessään tai yksin kampanjoidessaan. Tästä huolimatta se tapahtuu jo nyt. Rasistisia hyökkäyksiä on ollut vaalien alla lukuisia ja ihmiset ovat joutuneet pelkäämään. Ei sivistynyt yhteiskunta toimi näin. Omalla äänelläni minä asetun  juneslokkia ja muita rasistisia aatteita kannattavia vastaan. Sue me for this.

Minä en ole kaikesta samaa mieltä Vihreiden yleisten linjojen kanssa enkä edes Vihreiden Naisten kanssa, vaikka sen hallituksessa tällä hetkellä istunkin. Ajattelen että sekin on ihan ok. Niin kauan kuin suuret linjat ovat kunnossa ja arvopohjaan pystyy sitoutumaan, voi kestää ne pienet notkahdukset ja sen, että omakin mielipide voi muuttua kun asioihin perehtyy lisää.

Useat ovat kertoneet äänestyspäätöksensä vaikeuden syntyvän siitä, että minkään puolueen linja ei tunnu täysin omalta, että sitä itselle täydellistä on vaikea löytää. Breaking news: sellaista se elämä on. Välillä pitää tehdä päätös, joka on ainoastaan lähimpänä sitä itselle oikealta tuntuvaa. Tai ystäväni sanoin ”Silloin kun kaikki on kamalaa, valitse se vaihtoehto joka v*****aa kaikista vähiten”. (Tätä käytän muuten varioituna myös ohjauksissani, toimii.) Voit vapaasti turvautua tuohon ajatukseen, jos se onnistuisi auttamaan tänään mahdollisessa valinnanvaikeudessa.

Minulle nämä vaalit ovat vaalit sivistyksen ja inhimillisyyden palauttamisen puolesta. Sinulle ne voivat olla jotain muuta.

Äänestä siis hyvin.

-maria

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *