Brains or booty? How about both! Or neither!
(HUOM! tässä tekstissä nainen-termiä käytetään kuvaamaan cis-naista (valkoista), koska POC/transnaisen asema yhteiskunnassa on valtavasti syrjitympi kuin cis-naisen ja tarvitsisi oman kirjoituksen, johon en pysty tuomaan henkilökohtaista kokemustietoa.)
Kuinka olla seksikäs ilman, että menettää uskottavuuttaan ammatillisesti tai tulee seksuaalisesti ahdistelluksi? Kysyi eräs seuraajani taannoin.
Tämän kysymyksen esittämisen tarve itsessään jo kertoo enemmän kuin luulisi. Naisen seksuaalisuutta on kontrolloitu ei vaan vuosisatoja vaan tuhansia vuosia. Me olemme itseasiassa naisen seksuaalisuuden historiassa vasta alussa. Seksuaalirikoslaki ja ehkäisyn keksiminen 1900-puolivälissä vasta mahdollisti naisen seksuaalisen autonomian syntymisen. Samoihin aikoihin parani naisen taloudellinen vapaus länsimaissa. Naisen seksuaalinen autonomia kulkee käsi kädessä taloudellisen itsenäisyyden ja tasa-arvon kanssa.
Ennen tätä naisen seksuaalisuus on ollut olemassa vain miestä varten. Vasta #metoo:n jälkeen itsekin huomasin kuinka ristiriitaisessa maailmassa olin elänyt; koin olevani seksuaalinen, mutta jos toin sitä esiin, se tarkoitti, että mies saa seksualisoida minua? Fuck no. Vaikka laki on muuttanut maailmaa paremmaksi, valtarakenteet elävät edelleen keskuudessamme aiheuttaen naisille ristiriitaisia odotuksia: Ole fiksu, mutta älä uhkaa miestä. Ole seksuaalinen, mutta älä tee seksillä rahaa. Ole seksikäs, mutta älä niin paljon, että mies kiihottuisi. Kaikki, mitä nainen saa olla, on edelleen miehen sanelemaa. Se, millaisena seksikkyys nähdään, on miehen katsettava palvelevaa (male-gaze): Älä ole lihava, liian valkoinen, liian tumma, liian laiha, roikkutissinen. Ole juuri sopivasti kurvikas juuri oikeista paikoista. HUOH!
Nainen siis omistaa samaan aikaan ensimmäistä kertaa ikinä sekä seksuaalisen että taloudellisen itsenäisyytensä (nimellisesti). Nämä asiat ovat yksikseenkin jo vaikeita, puhumattakaan samanaikaisesta rakenteiden ja asenteiden rikkomisesta. En siis yhtään ihmettele, että naisella on nyky-yhteiskunnassa vaikeaa navigoida ammatillisen uskottavuuden ja oman seksuaalisen ilmaisunsa kanssa.
Meidät mielleniaalimimmitkin on kasvatettu suurelta osin tähän samaan muottiin joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Ystävienkin kesken yksi puhutuin aihe on seksuaalisuus ja aiheuttamat odotukset, normit ja asenteet. Kuinka istua siis muottiin, jossa nainen on joko fiksu ja siveellinen tai tyhmä ja seksikäs?
Totuus on, että me rikomme rakenteita ja asenteita, ennakkoluuloja olemalla juuri sellaisia kun olemme. Olen itse kokenut, että oman seksuaalisen itsenäisyyden omaksuminen ja sen ”takaisin ottaminen” on vapauttanut minussa äärettömästi potentiaalia ja energiaa – rohkeutta ottaa tilaa ja havitella valtaa.
kuva: @janettemirjamophotography
Kolikon kääntöpuoli on kuitenkin se, että edelleen on ihmisiä, jotka ajattelevat, että fiksun/professionaalin naisen tulee olla ”miesmäinen”, jähmeä eikä seksikäs. Edelleen on rikollisia, jotka ajattelevat, että vähäpukeisuus oikeuttaa miehen seksuaalisesti ahdistelemaan tai raiskaamaan naisen. Eli pelko siitä, otetaanko sinut vakavasti tai ahdistellaanko seksuaalisesti, jos pukeudut seksikkäästi, on täysin oikeutettua. Onneksi asenteet ja lakijärjestelmä muuttuu tätä naista alistavaa järjestelmää vastaan pikkuhiljaa.
Minulta on muutaman vuoden ajan kyselty, kuinka olen niin rohkea twerk- ja voguing harrastuksineni, kehoni ja seksuaalisen ilmaisun kanssa vaikka olen ekonomisti. On minulle myös sanottu, että minun on valittava joko twerk tai ura ekonomistina. Tämä saa aina hyvät naurut aikaan, kun muistelen tapausta. Sen, että toteuttaa itseään täysiä, ei pitäisi olla rohkeaa vaan minimi elinehto. Olen päättänyt, että en tingi missään – hakeudun sitä ammattia kohti, jossa haluan olla olemalla minä enkä yhtään vähempää. Jos tatuointini tai hiukseni väri häiritsee työnantajaa, en sinne edes halua töihin. Toki minua jännittää se päivä, kun joku rohkeammista kuvistani päätyy twitteriin ja saan haukut ja uskottavuuttani ammatissani kyseenalaistetaan. Toisaalta naisasiantuntijana mediassa saa joka tapauksessa paskaa niskaan niin, miksi ei samalla eläisi omaa totuutta ja pitäisi hauskaa?
Urani alkuvaiheessa vielä 24-vuotiaana en uskaltanut ottaa tatuointeja tai värjätä hiuksiani pinkiksi, koska pelkäsin, että se heikentää uramahdollisuuksiani. Nyt jälkikäteen voin jopa ajatella, että se on edistänyt uraani – kun tekee niin kuin itselle tuntuu parhaalta ja elää omaa totuutta, se lisää itseluottamusta ja vapauttaa rohkeutta tehdä niitä isoja liikkeitä. En ole ekonomistina hillityin, mutta en ole luonteeltanikaan (not made to be subtle-viittaus :o). Puolisolleni joskus valitin sitä, että pilaanko mahdollisuuteni olla pääministeri kun julkaisen seksikkäitä kuvia itsestäni. Hän sanoi, että, jos pääsen pääministeriksi, olen siellä juuri siksi, että olen oma itseni, enkä siksi, että yritän olla jotain, mitä en ole. <3
Ekonomisti-Anni ei ole kauhean kaukana twerkki/ ballroom luscious bawdy-Annistakaan – sama energia ja röyhkeys näkyy töissäkin. Mitä enemmän saa kokemusta, huomaa, että olemme kaikki, myös asiantuntijatöissä, erilaisia. Se, että uskallamme tuoda esille omaa energiaa, arvomaailmaa ja persoonaa ulkonäkö-, harrastus- ja ihmissuhdevalinnoissa, tekee maailmasta paremman paikan ja itselle parhaimman olon.
-Anni