Sananen ehkäisystä
Koska hormonaalinen ehkäisy (erityisesti e-pillerit) herättävät yhä edelleenkin keskustelua ja jopa kohua, ajattelin minäkin sanoa oman sanaseni aiheeseen. Mitä ehkäisyä käytän ja miksi? Mitä mieltä olen hormoonallisestä ehkäisystä? Mitä vaihtoehtoja on?
Itse käytän e-pillereitä, mercilon-merkkisiä. Muutamia taukoja lukuunottamatta olen ollut sen käyttäjänä nyt noin kuusi vuotta. Olen välissä kokeillut aknen hoitoon sopivia pillereitä sekä ehkäisyimplanttia. Olen myös ollut välillä ilman ehkäisyä. Aknen hoitoon käytettäviä pillereitä en syönyt edes kokonaista liuskaa sillä niistä sain mielettömän kovat oireet. Sen lyhykäisen ajan miehekkeeni oli valmis varmaan hirttämään itsensä tai minut ja suoraan sanoen ärsyynnyin itsekin itseeni joka toinen minuutti. En pysty mitenkään sanoin kuvailemaan sitä hirveyttä, mutta se kertonee jo paljon ettei liuskan loppuun syömisestä tullut mitään. Ehkäisyimplanttikaan ei sopinut omalle kropalle. Sitä jaksoin pitää sentään vähän tunnollisemmin, mutta noin 2-3 kk:n kuluttua oli pakko käydä otattaa sekin irti sillä oma kroppani meni tästä aivan sekaisin. Mercilonia käytettäessä en ole huomannut mitään haittavaikutuksia enkä eroja itsessäni pillereitä syödessäni tai niitä syömättä. Itsellä tämä tuntuu jopa tasoittavan hieman kropan hormonitoimintaa, mikä myöhemmin pillereistä johtumattomista syistä mennyt sekaisin. Itsellä on kuitenkin tarkkaa pitää jokaikinen kuukausi se tauko sillä kropassani pääsee helvetti irti, jos erehdyn syömään kaksi liuskaa peräkkäin. Tosin itse tykkäänkin pitää yllä kehon omaa normaalia toimintaa, joten sinällään tämä ei ole ongelma. Ilman pillereitäkin kuukautiseni tulisivat samaan aikaan ja yhtä usein.
Siitäkin huolimatta, että itse olen tyytyväinen pillerien syöjä ja en aio sitä pois vaihtaa ainakaan nyt, on minullakin hieman ristiriitaiset ajatukset hormoonallisista ehkäisymenetelmistä. Itselleni nykyiseni toki sopii jopa poikkeuksellisen hyvin, mutta toisaalta on todella paljon tyttöjä ja naisia, joille ne eivät sovi tai joilla ne aiheuttavat ajan kuluessa muutoksia ihmisessä itsessään. Mielestäni pillereitä tyrkytetään liian helposti ehkäisykeinoksi keskustelematta ensin vaihtoehdoista ja miettien sitä, mikä juuri tälle ihmiselle sopisi. Pillerit ovat ikään kuin oletusehkäisy. Moni valitsisi varmasti ensiehkäisykseen mieluummin jonkin muun, jos vain saisi tietää tarjonnasta. Jokainen nainen on erilainen ja siksi ei ole yhtä ainoaa ehkäisymenetelmää meille kaikille. Tämä on asia mikä terveydenhuollon ammattilaisen pitäisi muistaa, kun hänen luokseen saapuu nuori ehkäisystä keskustelemaan. Toivon tosiaan, että tähän tulee muutosta kohujen tiimoilta ja että entistä useampi saisi valita itse ensiehkäisynsä yhdessä ammattilaisen opastuksella.
(kuva täältä)
Mitä niitä sitten olisi tarjolla?
- Ehkäisypilleri (=yhdistelmäpilleri/e-pilleri)
Sisältää estrogeenia sekä keltarauhashormonia. Muistettava ottaa joka päivä, viikon tauko kerran kuukaudessa tai halutessa harvemmin. Vaikutukset: Estää munasolun irtoamisen, jolloin hedelmöitys ei voi tapahtua. Sakeuttaa kohdunkaulan limaa, jolloin siittiöiden pääsy kohtuun vaikeutuu. Estää kohdun limakalvon kiinnittymisen vaikuttamalla kohdun limakalvoihin.
Lisätietoa täällä.
- Minipilleri
Sisältää pelkästään keltarauhashormonia. Muistettava ottaa joka päivä ilman taukoja. Vaikutukset: Sakeuttaa myöskin kohdun kaulan limaa, jolloin siittiöiden pääsy kohtuun vaikeutuu. Estää myöskin munasolun irtoamisen tai tekee siitä epäsäännöllistä.
Lisätietoa täällä.
- Ehkäisylaastari
Sisältää samat vaikuttavat aineet kuin ehkäisypillerikin ja toimii näin ollen samalla periaatteella. Vaihdetaan viikon välein samana viikon päivänä, mutta kellonajalla ei ole niin väliä. Kolmen viikon jälkeen pidetään viikon tauko.
Lisätietoa täällä.
- Ehkäisyrengas
Samat vaikuttavat aineet kuin ehkäisypillerissä sekä -laastarissa ja vaikutuksiltaan näin ollen samanlainen. Ehkäisyrengasta käytetään aina kolme viikkoa kerrallaan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Ehkäisyrengas tulee muistaa ottaa pois sekä asettaa paikalleen aina samana viikon päivänä. Asetus pitää hoitaa myös kellonajan tarkkuudella.
Lisätietoa täällä.
- Ehkäisyruiske
Sisältää gestageenia. Vaikutuksiltaan samanlainen kuin estrogeenia sekä keltarauhashormonia sisältävät ehkäisymenetelmät kuitenkin sillä erolla, että ehkäisyruiskeen aikana jää kuukautiset usein pois tai kuukautisvuodon määrä ainakin pienenee. Ehkäisyruiske annetaan kolmen kuukauden välein useimmiten pakaraan pistäen. Ehkäisyruisketta ei suositella nuorille naisille kuin vain tilanteessa, missä mikään muu ehkäisymenetelmä ei tule kysymykseenkään.
Lisätietoa täällä.
- Ehkäisyimplantaatti
Vaikuttavana aineena keltarauhashormoni ja vaikutuksiltaan samanlainen kuin minipillerikin. Usein ennen tämän asettamista neuvotaan kokeilemaan sopivuus ensin minipillereillä. Implantaatti asetetaan käsivarteen ja sen ehkäisyteho on viisi vuotta, joskus jopa pidempäänkin. Kuukautisista tulee tätä käytettäessä epäsäännölliset sekä jäädä aikanaan pois. Tiputteluvuotoakin voi esiintyä.
Lisätietoa täällä.
- Hormonikierukka
Muovinen ja T:n muotoinen, kohtuun asetettava kierukka. Sisältää keltarauhashormonia, vaikuttaa paikallisesti. Ehkäisykeinona erityisen luotettava. Hormonikierukka vaihdetaan viiden vuoden välein, joskus jopa harvemmin. Vaikutukset: Kohdun limakalvo ohenee ja menee ns. lepotilaan. Kohdun limakalvo paksuuntuu ja näin siittiöiden pääsy kohtuun vaikeutuu.
Lisätietoa täällä.
- Kuparikierukka
T:n mutoinen muovirungollinen kierukka, jonka ympärille on kiedottu kuparilankaa. Hormoniton. Kuparikierukkaa käytettäessä riski runsaampiin ja jopa kivuliaampiin kuukautisiin eikä sitä tästä syystä suositella näistä jo valmiiksi kärsiville. Vaikutukset: Heikenää siittiöiden toimintakykyä.
Lisätietoa täällä.
- Kondomi
Erittäin ohut kuminen tai muovinen suoja, joka asetetaan jäykistyneelle penikselle. Hormoniton. Niitä on tarjolla paljon erilaisia: erinmakusia ja -kokosia, liukasteella tai ilman sekä loputtomiin kaikkea muuta. Tämä ehkäisymenetelmä suojaa myös sukupuolitaudeilta. Vaikutukset: Siittiöt eivät pääse kohtuun vaan ne jäävät kondomin päässä olevaan säiliöön.
”Lisätietoa” täällä.
- Suuseksilappu
Käytetään nimensä mukaisesti suuseksiin, erityisesti antaessa suuseksi naiselle. Ei ole tehty raskauden ehkäisyä varten vaan pelkästään suojaamaan sukupuolitaudeilta. Tätä ei tule käyttää missään nimessä kondomin asemasta yhdynnässä.
Lisätietoa sekä ohjeet oman suuseksilapun tekoon täällä.
- Pessaari
Pieni silikoninen kuppi. Hormoniton. Asetetaan emättineen kohdunnapukkaa vasten ja vaatii kaverikseen aina spermisidiä eli siittiöitä tuhoavaa ainetta. Ei ole saatavilla Suomesta, mutta saa helposti tilattua ulkomaisista apteekeista ilman lääkärinmääräystä sekä on tilattavissa myös suomalaisen apteekin avustuksella. Vaikutukset: Estää siittiöiden pääsyn kohtuun.
Lisätietoa täällä.
- Jälkiehkäisy
Hormoonallinen hätäehkäisykeino. Sisältää ison kasan hormoneja ja käytetään ainoastaan silloin, jos muu ehkäisy pettänyt tai unohtunut. Saa käyttää vain kerran kuukautiskierron aikana. Ostettavissa ilman lääkärin määräystä. Vaikutukset: Lykkää/ehkäisee munasolun irtoamista.
Lisätietoa täällä.
- Varmat päivät sekä keskeytetty yhdyntä
Hormonivapaat ehkäisymenetelmät. Varmat päivät toteutetaan joko erilaisilla tarkoitukseen tehdyillä laiteilla tai laskemalla itse kalenterissa. Molempien keinojen ehkäisyteho muita heikompi, kuitenkin jälkimmäinen ensimmäistäkin heikompi. Tarkoituksena estää hedelmöittyminen harrastamalla seksiä päivillä, jolloin hedelmöittymisen todennäköisyys pieni. Keskeytetyssä yhdynnässä tarkoituksena estää siittiöiden pääsy kohtuun ottamalla penis pois emättimestä ennen miehen laukeamista. Ehkäisykeinona ei suositeltu sillä se on todella epävarma. Kiisteltyjä ehkäisymenetelmiä eivätkä ole suositelvia heille, jotka eivät tosiaankaan halua lapsia.
Lisätietoa täällä.
- Sterilisaatio
Voidaan tehdä miehelle että naiselle ja on ehkäisykeinona lopullinen. Miehelle tehdyssä sterilisaatiossa katkaistaan siemenjohtimet, joka estää siittiöiden pääsyn ulos sperman mukana. Toimenpiteen jälkeen tulisi kuitenkin käyttää vielä hetki kondomia raskaudenehkäisemisen varmistamiseksi. Naisen sterilisaatiossa katkaistaan tai tukitaan munanjohtimet, joka estää munasolun ja siittiöiden kohtaamisen. Katkaisun ehkäisyteho alkaa heti, tukkimisen vasta kolmen kuukauden kuluttua eli sen ajan käytettävä vielä toista ehkäisymenetelmää.
Lisätietoa täällä.
Mitä mieltä sinä olet aiheesta?