Nuoret ja korona
Minä olen itse nuori ja kerron miten nuoret suhtautuvat koronaan. Nuorten koronakäyttäytymistä tarkastelen tässä kirjoituksessa yläkouluikäisten nuorten näkökulmasta ja arjesta. Rajoituksien noudattajia on melko paljon mutta niitä noudattamattomia on myös huolestuttavan paljon. Jotta ymmärrettäisiin miksi nuorten korona-ajan käyttäytymisestä tulisi olla huolestunut, jaan nuoret karkeasti kolmeen ryhmään, jonka jälkeen kerron esimerkeistä ja mahdollisista ratkaisuista.
Nuorten jako ryhmiin
Ensimmäinen ryhmä on sellainen, johon kuuluvat ei välitä lähes minkään vertaa koronasta tai rajoituksista (eikä myöskään heidän vanhempansa) ja nämä nuoret juoksevat kouluajan ulkopuolella vapaasti ulko- ja sisätiloissa. Näitä sisätiloja on muun muassa toisten kodit, ravintolat, kahvit, kauppakeskukset, juhlat ja monissa muissa paikoissa. Juhlat, jotka mainitsin äsken tarkoittaa sellaisia ”bileitä”, joissa on mm. alkoholia ja paljon eri ikäisiä nuoria eri kouluista.
Toiseen ryhmään kuuluvat nuoret tietävät, että korona on vaarallinen sekä myöskin tottelevat koulussa ja muualla annettuja rajoituksia melko hyvin. Se näkyy arkisin mm. maskin käyttönä koulussa ja kontaktien vähentämisenä vapaa-ajalla. Myöskään viikonloppuisin nämä nuoret eivät käy esimerkiksi missään bileissä, joita kuvasin edellisessä kappaleessa.
Kolmanteen ryhmään kuuluvat nuoret ovat yleistettynä seuraavanlaisia: ei käy lähes ollenkaan muissa sisätiloissa kuin koulussa, kotona ja harrastuksessa (tmv ), käyttää maskia koulussa, tapaa vain kavereista niitä jotka ovat samassa koulussa, reilusti vähentänyt kontakteja ja mahdollisesti läheinen kuuluu koronan riskiryhmään. Ylipäänsä toimivat koronasta annettujen ohjeiden ja suositusten mukaan.
Esimerkkitilanne
Tämän esimerkkitilanteen taustalla on tosiasioita mutta tämä ei silti ole totta vaan kertomus miten ne olisivat voineet mennä.
Omakotitaloalueella olevassa omakotitalossa on nuoren syntymäpäiväjuhlat ja nuori täyttää 18-vuotta. Eletään kylmää, jäistä ja lumista aikaa tammikuussa ja illalla/yöllä on juhlat tai pikemminkin ”bileet”, nuoren toimesta. Alkoholia on hankittu ja vanhemmat eivät ole kotona tai ole edes tietoisia tulevista juhlista.
Hypätään näiden juhlien valmistelun yli, sillä en usko että ketään jaksaa kiinnostaa se, ei ainakaan minua. Juhlat ovat alkaneet ja juhlissa käy noin 50 nuorta (ei yhtä aikaa), joista monet ovat vain käyneet nopeasti kääntymässä siellä eli katsomassa minkälainen meno juhlissa on tai käyneet ostamassa alkoholia. Pelkästään alkoholista aiheutuvat vaaratilanteet ovat huomattavia, kun nuorilla on kuitenkin mopoja, autoja, mopoautoja, mönkijöitä ja paljon monia muita menopelejä. Itsehillintäkään ei parane, jos on juonut alkoholia ja nyrkit on helposti pystyssä. Nämä kaikki voidaan laittaa ainakin osittain alkoholin piikkiin mutta seuraavaa ei voi laitta, sillä se on vain helkutin vastuuttomuutta ja välinpitämättömyyttä
Juhliin tulee kuitenkin vastoin lakia koronatartunnan saanut henkilö. Eli koronatartunnan saanut nuori tulee sisätiloihin moneksi tunniksi juhlimaan, rikkoen lakia ja ohjeita mutta ei näköjään omatuntoaan. Tästä kun kuulin en ollut vihainen tai edes ärtynyt, ainoa ajatukseni oli mitä vi**ua. Yleensä sanotaan, että kirosanoja käytetään liikaa ja, että nuoriso varsinkin mutta omasta mielestäni on kirosanojen käyttö oikeutettua.
Ongelma
Noilla ryhmillä jotka loin eivät merkitse mitään ainakaan 1. ja 2. ryhmän kohdalla, koska nuoret molemmista ryhmistä ovat yhteydessä toisiinsa ja joskus, jopa kaikkien kolmen ryhmän nuoret ovat samoissa tiloissa. Sama tila voi olla vaikka koulu tai sitten esimerkiksi pukuhuone. Kokemuksesta tiedän myös, että nuorilla on melko selvä ”nokkimisjärjestys” ja myös toiminta kopioidaan niiltä jotka ovat ”nokkimisjärjestyksen” huipulla. Tämä ”nokkimisjärjestys” näkyy etenkin poikien keskuudessa. Valitettavaa on koronaan liittyen on tässä se, että suurin osa nokkimisjärjestyksen huipulla olevista suhtautuvat välinpitämättömästi koronaan. Kouluissa se näkyy niin opettajille kuin muillekin oppilailla seuraavanlaisesti: käsiä ei pestä, maskeja ei käytetä oikein ja niillä leikitään ja vielä se, että yskitään sekä aivastellaan tahallaan toisia kohti.
Nuoret eivät halua kertoa asiasta opettajille, koska se olisi vasikointia mikä ei ole arvostettua mutta isompi syy mielestäni on se että ei uskota opettajan tekevän mitään. Fakta on se, että opettajien toimet ei joko tehoa tai ne unohdetaan nopeasti.
Eli lyhyesti ongelmana on se, että nuorista osa pilaa muiden nuorten ja aivan kaikkien elämää välipitämättömyydellään koronaviruksesta. Sen kitkemistä pois vaikuttaa nuorten sisäisen epävarmuus, jonka takia matkitaan muita.
Ratkaisu?
Nyt sen sijaan, että valittaisin vain ongelmia esitän omasta mielestäni hyvä ratkaisuidean. Ratkaisuna toimisi mielestäni nopeiten etäkoulu mutta se sysäisi ongelman vain syrjään, joten se ei ole missään nimessä ainakaan paras ratkaisu. Paras olisi koronan vaarallisuuden tuominen esille kouluissa, ei vain se kuinka paljon on sairastunut tai kuollut Suomessa tai maailmalla, sillä suurimmalle osalle oppilaista (etenkin yläkoulussa) ne ovat vain lukuja. Lukujen sijasta tuotaisiin esiin ettei koronavirus vain tapa vanhempia ihmisiä vaan myös nuoria. Se että koronasta selviäminenkin on taistelua ja sitä, ettei pysty välttämättä suorittamaan pieniäkään arkeen kuuluvia asioita. Se että vaikkei itse saisikaan edes oireita niin parhaan kaverin sisarus tai vanhempi voi kuolla.
Vaarallisuutta voi mielestäni hieman liioitella kunhan ei esitä vääristeltyjä faktoja mutta pieni liioittelu saattaa saada enemmän huomioita. Vetoan myös seuraavilla asioilla aivan kaikkiin seuraaviin: koko perheen ei tarvitse mennä kauppaan, käytä kertakäyttömaskia vaikka kangasmaskia voi käyttää useamman kerran ja on hienompi kuin kertakäyttömaski, tapaa mahdollisimman vähän ihmisiä ja pidä huolta ettei läheisesi jää yksin. Sen voit varmistaa viesteilemällä tai soittamalla, ilman että tapaa face to face.
Ja sitten tällainen pakollinen lopetusteksti. Eli kommentoi jos haluat kysyä jotakin (toki saa muutenkin) ja pyrin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin. Pyydän myös anteeksi kaikkia mahdollisia kirjoitusvirheitä sekä tekstin mahdollista epäjohdonmukaisuutta tai muuta sekalaisuutta.
Kiitos, kun luit…