Ensimmäinen askel

Ensimmäinen konkreettinen askel kohti unelmaa otettiin helmikuussa. Soitin perheneuvolaan, josta saimme nopeasti ajan varattua. Puhelimen päässä oleva terveydenhoitaja hieman hämmentyi, kun kerroin vastaanotolle tulevan kaksi naista. Terveydenhoitaja sanoi, ettei tiedä miten menetellä ja sanoi pyytävän puhelimeen kollegansa. Puhelimeen tuli ystävällinen nainen ja varasi meille ajan seuraavalle vapaalle ajalle.

Perheneuvolassa meitä oli vastassa ihanan ja lämpimän oloinen terveydenhoitaja. Kertoi, että heidän alueella, meitä ennen on yksi naispari käynyt hedelmöityshoidot julkisella puolella. Siittiöitä pitäisi riittää ja jonotkaan eivät välttämättä ole mahdottoman pitkiä.

Neuvolassa kävimme läpi meidän molempien taustoja. Ylös kirjattiin tiedot kuukautiskierrosta, sen pituudesta, vuotopäivistä, säännöllisyydestä ja kivuista. Samalla käytiin läpi onko kummallakaan ollut raskauksia, synnytyksiä tai jotain gynekologisia leikkauksia. Molemmille myös tilattiin verinäytteet mihin kuului paastosokeri, kilpirauhashormonikokeet ja prolaktiinihormoni. Sen lisäksi täytyi ottaa sukupuolitestit virtsasta. Käynnin yhteydessä terkkari kerkesi myös ottamaan papa-näyteen. Yhtenä tärkeänä asiana oli myös kirjata ylös lähisuvun sairaudet.

Käynnillä tuli todettua, että nyt on minun elämäntavat pistettävä remonttiin. Nyt loppu karkkien napostelu ja pullan mässäys! Painoa vuoden aikana on tullut hurjasti lisää ja painoindeksini oli 34,7! Olen tasaisen paksusti lihonut kaikkialta, joten en tajunnut kuinka isoksi vaa’an lukemat vierähti. Julkisella puolella lapsettomuushoitoja ei tehdä, jos painoindeksi on yli 35. Sovittiin terveydenhoitajan kanssa, että paino kontrolloidaan sitten seuraavalla käynnillä.

Jos kaikki labrat olisi näyttänyt hyvälle, niin meidän ei olisi tarvinnut erikseen käydä lääkärin vastaanotolla vaan lääkäri olisi voinut tehdä lähetteen naisten poliklinikalle. Labratulokset kuitenkin näyttivät, että molemmilla oli osa arvoista yli viiterajojen. Puolisollani kilpirauhashormoni sekä prolaktiini olivat koholla ja minulla prolaktiinihormoni koholla. Nämä olisi hyvä kontrolloida ennen raskauden yritystä, koska korkea prolaktiinihormoni (eli maitohormoni) voi aiheuttaa muun muassa munasolun kypsymishäiriötä.

Jäätiin siis odottamaan lääkärin vastaanottoa, joka valitettavasti meni huhtikuulle…

Jos yhtään on lueskellut uutisia ja varsinkin koronan vaikutusta lapsettomuushoitoihin, niin tietää, että lapsettomuushoidot on laitettu jäihin ainakin syksyyn saakka. Linjaus tehtiin sen takia, ettei täysin tiedetä, millaisia vaikutuksia koronaviruksella on raskauteen tai lapseen. WHO:n näkemys kuitenkin on, ettei virus aiheuttaisi äidille tai sikiölle merkittävää riski. Tosin virus on edelleen osittain tuntematon ja kaikki perustuu aina sen hetkiseen tietoon.

Meille kävi siis se mitä pelkäsimme. Lääkäriaika peruttiin maaliskuussa ja lapsettomuushoidot peruttiin toistaiseksi. Vaikka joku voisi sanoa, että puoli vuotta sinne tai tänne ei ole iso ajanjakso lapsen hankinnassa, niin meille ja erityisesti minulle se oli. Olin niin innoissani ja odottavaisin mielin prosessin etenemisessä, että tuntui harmilliselle luopua ajatuksesta saada se odotettu lapsi. Kuka tietää onko lapsettomuushoidot puoli vuotta jäissä vai kauemmin?

Meidän lapsettomuushoidot olisi sijoittunut HUS:n alueelle ja olimme hieman toivoneet, että kerkeisimme hoidot aloittaa ennen kuin muuttaisimme Savoon.  Kuopion yliopistollinen sairaala ei siis vielä ole aloittanut lapsettomuushoitoja naispareille tai itsellisille naisille, joten hoitoon pääsy olisi taas pidentynyt.

EDIT 5.5.20

HUS on aloittanut taas hedelmöityshoidot!

https://www.hus.fi/hus-tietoa/uutishuone/Sivut/HUS-jatkaa-asteittain-koronavirusepidemian-vuoksi-lakkautettuja-lapsettomuushoitoja-.aspx

rainbow-heart-lgbt-prints.jpg

Perhe Raskaus ja synnytys Vanhemmuus Tasa-arvo
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.