Andalusialainen gazpacho

Heinäkuun vietimme pääasiassa Turussa pientä Tukholman viikonloppureissua lukuunottamatta. Arki on rullannut tavalliseen tapaan taaperon perään katsoessa ja töitä tehdessä. Olen tosin ollut aika lailla lomamoodissa töiden suhteen ja oikeastaan vain nauttinut kesästä ja kerännyt energiaa syksyksi ja talveksi. Nyt elokuussa koittaa taas paluu arkeen.

Olen myös innostunut kokeilemaan uusia juttuja keittiön puolella pienen tauon jälkeen. Menneellä viikolla valmistin mm. jääkahvia ja viime päivinä se onkin houkuttanut tavallista kuumaa suodatinkahvia paremmin. Mietin myös, mikä ruoka sopisi tämänhetkisiin lämpötiloihin (jotka kohta taitavat tosin laskea) ja mieleeni tuli iki-ihana espanjalainen gazpacho eli kylmä tomaatti-paprikakeitto, jota en ole tehnyt aikoihin. Muistan keiton hyvin ajalta, jolloin asuin Madridissa. Espanjassahan gazpacho on suosittu ja hyvin perinteinen ruoka, jota syödään koko maassa. Madridissa se maistuu erityisti kesällä, jolloin kaupungista tulee sietämätön pätsi. Pienen etsinnän tuloksena löysin espanjankielisen reseptin, jota hieman muokkasin jättämällä pois vihreän paprikan (sitä ei sattunut olemaan jääkaapissa) ja leivän. Leipä tekee keitosta ruokaisamman ja paksumman, mutta sen voi jättää myös pois.

Muutama muukin asia kannattaa huomioida gazpachon valmistuksessa:

  • raaka-aineet ovat kaiken perusta, joten kannataa valita mahdollisimman laadukkaita vihanneksia.
  • tomaattien on hyvä olla hyvin kypsiä ja hieman pehmoisia.
  • öljyksi kannattaa valita laadukas oliiviöljy, paras valinta on neitsytoliiviöljy.
  • valkosipulin ja viinietikan suhteen kannattaa olla varovainen ja lisätä niitä pikku hiljaa.
  • gazpachoon voi lisätä jäitä sen viilentämiseksi, mutta tämä tietysti vetistää keittoa hieman. Toinen vaihtoehto on laittaa keitto jääkaappiin ja antaa viiletä sen siellä kaikessa rauhassa.

Tässä reseptissä määrät ovat suuntaa-antavia. Keittoa kannattaa varioida oman maun mukaan. 

Andalusialainen gazpacho

3 kiloa kypsiä tomaatteja

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

puolikas kurkku

palanen (vaaleaa) leipää

1 valkosipulin kynsi

laadukasta (neitsyt)oliiviöljyä

valkoviinietikkaa

suolaa

(kuminaa)

1. Pese tomaatit huolellisesti. Poista kannat ja pilko pienemmiksi paloiksi. Laita ne tämän jälkeen blenderiin tai survo tomaatit sauvasekoittimella isossa kulhossa. Lisää pilkotut paprikat, kuorittu kurkku, murskattu valkosipuli ja leipä. Sekoita kunnes pehmeää ja tasaista.

2. Keiton voi suodattaa siivilän tai vastaavan läpi, jolloin ylimääräiset kuoret ja roskat suodattuvat keitosta pois. Sitten keittoon lisätään vielä loraus oliiviöljyä, valkoviinietikkaa ja ripaus suolaa. Varsinkin etikkaa kannattaa laittaa aluksi maltillisesti ja tarkistaa maku. Jäähdytä jääkaapissa tai lisää muutama jääpala keiton joukkoon. Nauti helteisenä kesäpäivänä vaikkapa kotimaisen ruisleivän kera.

¡Buen provecho!

2018-07-27_10.50.49_1.jpg

Ihanaa alkanutta elokuuta!

Elina

 

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma