Arjen nautintoja: pestokastike

Italialainen ruoka on aivan taivaallisen hyvää, ja minun olisikin hyvin vaikea kuvitella elämää esimerkiksi ilman pastaa. Pasta on aina hyvä idea (etenkin jos ei muuta tule mieleen) ja varsinkin näin lapsiperheessä maistuu takuuvarmasti ihan kaikille. Eduksi luettakoon vielä, että se on myös helppo ja nopea arkiruoka, jonka jaksaa tehdä vähän väsyneenäkin. Ja vaikka jääkaappi ammottaisi tyhjyyttään, yksinkertaisimmilaan pastan saa aikaiseksi jo muutamasta perusraaka-aineesta kuten spagetista, oliiviöljystä, voista, valkosipulista ja suolasta.

Pestopasta kuuluu ehdottomasti meidän perheen suosikkipastaruokiin. Olen monta kertaa muistellut, miten jo ollessani Pariisissa aikoinaan vaihdossa, elin käytännössä syömällä pestoa ja spagettia. Valmispestokastikkeista paras merkki oli pitkään Barilla, kunnes sitten eräänä päivänä keksin kokeilla tehdä pestokastiketta itse. Ja sen jälkeen ei olekaan ollut paluuta kaupan pestoihin. Itse tehty pestokastike maistuu aivan erilaiselta ja on vielä paljon parempaa kuin kaupan valmiit. Sopii muuten pastan lisäksi ihanasti esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa tai leivän päällä levitteenä.

Yleensä käytän pestossa basilikaa, mutta sen voi korvata myös korianterilla, parsakaalilla, lehtikaalilla tai vaikkapa kotimaisella nokkosella. Hintavien pinjansiemenien sijaan voi kokeilla esimerkiksi auringonkukansiemeniä, manteleita tai cashewpähkinöitä. Pestokastiketta kannattaa tehdä kerralla isompi satsi ja pakastaa loput.

Tarvitset:

ruukun basilikaa

0,5 dl paahdettuja pinjansiemeniä

murskattua valkosipulia (1-2 kynttä maun mukaan)

laadukasta oliiviöljyä (itse olen käyttänyt myös rypsiöljyä)

1dl raastettua parmesanjuustoa

Suolaa ja mustapippuria

Valmistus:

Paahda pinjansiemenet pannulla ja raasta parmesanjuusto. Laita ainekset kulhoon ja sekoita hienoksi tahnaksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Öljyä kannattaa lisätä sen mukaan, kuinka juoksevaa pestosta haluaa tehdä. Nauti esimerkiksi keitetyn spagetin kanssa. Pinnalle voit lisätä vielä parmesanjuustoa.

Buon appetito!

Elina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *