Aforismit ovat ärsyttäviä

Oisko tulta?

Löysin mielestäni tosi kauniin aforismin. Se kiteytti jotain sellaista miten haluaisin kirkossa ja uskosta yleensäkin kaikkien muidenkin ihmisten ajattelevan. Tutustuin nuoreenpariin, joka kuului Nepalin Moravialaiseen (Herrnhutilaiseen) kirkkoon. Kirkon tunnus nykyään on seuraava:

 

"In essentials, unity; in nonessentials, liberty; and in all things, love"

 

 

Eikö ole kaunis? Voisin kirjailla sen ristipistoilla pellavakankaaseen, laittaa ympärille muutaman kukan, heittää riisiä päälle ja koskettaa otsaani ja rintaani kolme kertaa aina kun sen näen.

Vähän ajan päästä kuitenkin hoksasin että sanonnan voi ymmärtää suunnilleen vähän yli seitsemällä miljardilla tavalla. Jos jonkun mielestä olennaista on se, että asioita ojennetaan ainoastaan oikealla kädellä, niin siinähän se vapaus haihtuu pölynä ilmaan ja rakkaus lähtee pikaviisitille Marsiin. Ja hyvä ajatus meni ihan hukkaan, minun mielestäni.

Aivan vain ärsyttääkseen joku on keksinyt tähänkin tunnelmaan aforismin:

Maailma on sana, totesi kirjailija Samuli Paronen. Jos esimerkiksi sana on sellaisella kielellä, jota ei ymmärrä, se todellakin on pelkkä sana. Toiselle se taas voi olla koko... Niin, maailma. Kaikki siis riippuu siitä, millaisen määritelmän ja sisällön aforismille tai sanonnalle annat. Toisaalta se lienee yksi niiden tehtävistäkin; ne voivat tarjota jakamisen kokemuksia ihmisille, joiden ajatusmaailmat eivät muuten kohtaisi.

 

Toivoa silti on tuonkin moravialaisen tunnuslauseen suhteen. Minä sisällyttäisin siihen vapauteen sen, että on vapaus määritellä joku asia itselle olennaiseksi, ja on rakkautta se toisenlainen määritelma toiselle tai itselle sallia, mutta jättää sen muilta vaatiminen väliin. Kyllä silti uskon että ihan olennaisia juttuja on, joista kaikkien pitäisi olla samaa mieltä. Toistaiseksi ajattelen tuntevani sitä olennaista sen verran, että luulen, että se liittyy jotenkin elämään.

-Juudit

 

Kuvat ovat Swayambhunathin temppelialueelta, jossa kävin määrittelemässä uudestaan käsitystäni Kathmandun laakson koosta.

PS. Etsin joululauluja, joissa ei kerrota lumesta. Jos tiedät jonkun mielestäsi hyvän niin otan vinkin ilolla vastaan.

Kommentit

Miia. (Ei varmistettu) http://shakespeareaulait.blogspot.com

Joululaulu, jossa ei kerrota lumesta:

Carola - Himlen i min famn (suomeksi Taivas sylissäni)

maalarityttö (Ei varmistettu)

Toinen joululaulu, missä ei mainita lunta on Mary did you know :)

Joulufani (Ei varmistettu)

Heinillä härkien kaukalon, Sylvian joululaulu, Tähti tähdistä kirkkain (mainitaan talvi, mutta ei lunta), Oi jouluyö, Juhlimaan tulkaa

Juudit
Ihmisen kokoinen

Kiitos vinkeistä, siirrän niitä mp3:lle pikimmiten. Toistaiseksi olen vakuuttunut siitä, että joulu tulee tänäkin vuonna. Ainakin ensimmäinen adventti on tapansa mukaan tulossa aivan puskista.

Kommentoi