Jeesus oli tyhmä

Oisko tulta?

Viime viikolla kirjoitin siitä, kuinka majoitan väliaikaisesti asunnottoman norjalaisen opiskelijan. Kallion seurakunta on ollut järjestämässä kyseistä Sohvalle Stadiin -kamppista nyt syksyllä samoin kuin Toisenlainen hiihtoloma -kamppista kevättalvella, jossa majoitettiin asunnottomia. Kun Toisenlaisesta hiihtolomasta kerrottiin Kirkon omalla Kirkko Suomessa -Facebook-sivulla, alkoi kommentteja sadella.

Kommenttikentässä jotkut viisaat kristityt (kutsun heitä viisaiksi kristityiksi erotuksena tyhmistä kristityistä) taivastelivat, että ei ikinä luottaisi asunnotonta luokseen, ja että tyhmiä ovat, jotka moiseen ryhtyvät, ja että vain itseään voi syyttää, kun tulee ryöstetyksi ja raiskatuksi. Uskallan veikata, että nämä viisaat kristityt jouluisin kyynelehtivät liikutuksesta kirkossa sitä, kuinka monen ovenkolkutuksen ja torjunnan jälkeen joku tarjosi tallinsa raskaana olevalle pariskunnalle, joka siellä karsinoiden välissä sitten synnytti heidän vapahtajansa.

Samat viisaat kristityt todennäköisesti huokailevat ihastuksesta, kun heidän vapahtajastaan kerrotaan evankeliumiteksteissä, että hän kierteli asunnottomana vieraiden majapaikka-anteliaisuuden varassa sekä aterioi ja vietti aikaansa sen maailman pohjasakan kanssa. Niin kaunista, ei kohdannut toista ihmistä ennakkoluulot vaan mahdollisuudet edellä.

Maria Pettersson kirjoitti osittain samasta ilmiöstä, tyhmästä auttamisesta, sunnuntaina. Autetaan väärin, itsekkäästi tai väärää kohdetta, se on kaikki tyhmää auttamista myös hänen lukemiensa nettikommentaattorien viisauksien mukaan. Jos itselle tulee hyvä mieli auttamisesta, se on väärin autettu. Jos auttaminen ei korjaa kokonaan perimmäisiä yhteiskunnallisia rakenteita ongelman takana, auttaminen on ihan helvetin tyhmää ja turhaa. Jos auttaa norjalaista opiskelijaa, niin onhan meillä suomalaisiakin asunnottomia, joita pitäisi auttaa! Jep, tyhmää, autoin väärin.

Mutta nyt seuraa paras osuus, oi viisaat kristityt: teidän Kristuksenne oli tyhmä. Hän oli mäntti, naiivi ja auttoi väärin, ei viisas kuten te. Todennäköisesti sen tyhmyyden tähden hän ansaitsikin tulla väkivaltaisesti tapetuksi. Sillä jos tekee sosiokulttuurisesti epäkonventionaalisia asioita, ottaa riskin ja luottaa toiseen ihmiseen, niin on tyhmä ja voi syyttää vain itseään, kun sitten kärsii seurauksista. Jeesus oli tyhmä. Urpo. Spede. Imbesilli. Ei todellakaan penaalin terävin kynä.

En tyhmyydessäni pärjää mitenkään Jeesukselle, mutta yritän viedä vastaisuudessa tyhmyyttäni pidemmälle.

Hemuli

Kommentit

Gajsa (Ei varmistettu)

Amen! Ai että, vähän ärsyttää että nää asiat täytyy sanoa sarkastisesti ja kärjistäen jotta "viisaat" kristityt näkevät virheen ajattelutavassaan tai avustamisesta valittajat näkevät virheen valittamisessaan (Se Petterssonin kirjoitus). Tämä kirjoitus, bloggauksesi on siis hyvä, ärsyttää vaan se ettei me ihmiset useinkaan tajuta asioita ja omia vääristyneitä ajatuksiamme ellei joku sormellaan sarkastisesti niitä osoita. Voi meitä :( Kiitos sulle! :) Tää on hyvä blogi, kokonaisuudessaan. Usein herään ajattelemaan asioita teidän kirjoitusten pohjalta. On rikkaus, että teitä kirjoittajia on monenlaisia ja niin erilaisia!

Hemuli
Oisko tulta?

Eihän se kiva ole osoitella rikkoja toisten silmissä edes sarkasmilla, mutta joskus sitä sortuu kuitenkin. :)

Maximus (Ei varmistettu)

Minä olen iloinen meidän perheestä, koko sakki ollaan niiiin tyhmiä. Mutta ennakkoluuloja ei ole yhtään ja autetaan ketä vaan joka sitä tarvitsee. Poikani antoi häämatkarahansa apua tarvitsevalle tuntemattomalle viime viikolla, olen iloinen ja kiitän Taivaan Isää 'tyhmästä' pojastani ja miniästä joka iloisesti sanoi että ehditään elämässä häämatkalle myöhemminkin.

Hemuli
Oisko tulta?

Tyhmä ja onnellinen <3

Mervi Johanna (Ei varmistettu)

Hei.

Ymmärsinkö nyt oikein? Ovatko kristityt siellä helsingissä päin yleisesti ottaen siis sellaisella asenteella että eivät ota asunnottomia tai huonossa taloudellisessa tilanteessa olevia muita kristittyjä vastaan, tarjoa yösijaa tai vietä elokuvailtaa ilman henkistä kilpailua tai ilmapiiri on muutenkin syrjivä? Sain sellaisen vaikutelman lukiessani tekstiä, että henkinen syrjiminen on hyväksyttävämpää Kalliossa tai vastaavassa tilanteessa huonossa asemassa olevien kristittyjen uskovien yhteyden välillä? Tarkoititko kaikkia kristittyjä Suomessa vai puhutko omasta kokemuksestasi lähipiiristäsi ajatellen. Miten perustelet näkökulmasi?

Hemuli
Oisko tulta?

Hei ja kiitos kommentistasi. Kallion seurakunta muun muassa on Helsingissä järjetänyt näitä kampanjoita, joissa majoitetaan asunnottomia. Majoittajia on ollut paljon koko pääkaupunkiseudulla. Ihmiset, jotka kritisoivat kampanjaa sanomalla, että eivät ikinä ottaisi vierasta kotiinsa, ovat esittäneet mielipiteensä Kirkko Suomessa -Facebook-sivulla tai Helsingin sanomien uutiskommenteissa, ja sekä Kirkko Suomessa -sivun että Hesarin käyttäjiä on ympäri Suomea. En siis osaa yhtään sanoa, mistä päin Suomea, jos mistään, erityisesti tulee näitä ihmisiä, joiden mielestä pääkaupunkiseudun kampanja on naiivi ja typerä.

Pääkaupunkiseudulla Sohvalle Stadiin on kerännyt niin paljon majoittajia, ettei kaikille edes ole majoitettavaa löytynyt, joten täällä vieraanvaraisuus ei ole ollut ainakaan ongelma.

Kampanjat eivät ole olleet vain kristittyjä varten vaan ihan kaikkia, jotka haluavat auttaa tai tarvitsevat apua, tämä ei ole siis kristityiltä krisityille vaan ihmisiltä ihmisille, vaikka järjestäjätahot ovatkin pääasiassa kristillisiä, Suomen ev.lut. kirkon tahoja.

Toivottavasti tämä selkiytti asiaa. Kysy lisää, jos vielä jotain jäi epäselväksi! :)

Mervi Johanna (Ei varmistettu)

Hei.

Kiitos vastauksestasi. Mikä toiminnassa on siis tyhmää? Nyt en käsitä mitä tarkoitat. Koen että kyseenalaistat kristityjen toimintaa julkaisemassasi artikkelissasi, mutta nyt kerrot kuinka kampanjat ovat olleet onnistuneita. Minusta on selkeä ero sen välillä mikä on tyhmää. Mitä toiminnassa on tyhmää? Ja miksi koet, että Jeesus toimi imbesillisti tai tyhmästi?

Hemuli
Oisko tulta?

Okei, sarkasmi ja ironia on vaikea laji enkä siinä täysin onnistunut ilmeisestikään. :) Tahdoin sanoa, että kun jotkut kristityt arvostelevat, että onpa tyhmää ottaa riski ja auttaa hädänalaisia ja seurustella yhteiskunnan "alaluokan" kanssa, niin samalla logiikalla  Jeesuskin oli tyhmä.

Ranja
Haavekuvia

Sarkasmi on vaikea laji, mutta sinä kyllä onnistuit siinä. Lienee kuitenkin väistämätöntä, että joku ottaa sanoman  aina kirjaimellisesti. Mielenkiintoisia kirjoituksia nämä kaikki - näen itse aina punaista, kun joku sanoo "Eikö olisi tärkeämpää auttaa ryhmää X?" tai "En tee mitään, koska maapallon toisella puolellakaan kukaan ei tee mitään". Kaikki apu on tärkeää, myös pienessä mittakaavassa.

Hemuli
Oisko tulta?

No kiitos! Joo, on vaikea tajuta, että olisi parempi olla tekemättä mitään kuin tehdä jotain auttaakseen. Auttamiskohteiden valinta on myös henkilökohtaista. Vaikka tuuppaankin rahaa kuukausittain ihmisoikeustyön eteen ja maksan kirkollisveroa, niin paras mieli mulle on tullut, kun vein vanhoja peittoja ja patjoja löytökoirakotiin. :) Ei ole väärin auttaa, koska siitä tulee hyvää mieli, kaikki voittaa.

Mervi Johanna (Ei varmistettu)

Hei.

Mielestäni sinä onnistut sarkasmin kirjoittamisessa, eikä siitä ole kysymys että etkö ole hyvä kirjoittamaan. Lähinnä mietin, miksi puhut niin yleisellä tasolla ja toteat, että tämä on yleistä ja piste. Niin voi tehdä, se ei ole väärin. Minä olin vain ajatuksen tasolla kiinnostunut näkökulmasi jakamisesta ja toivoin, että voit kertoa esimerkiksi sinulle tapahtuneesta tilanteesta suorin sanoin. Joku toiminnassa ei onnistunut kristittyjen kohdalla ja mietin mikä tosiasiassa? Perustelit sen ja oivalsin yleisellä tasolla. Ihan hyvä perustelu. Ei välttämättä olennainen asia, kun miettii Helsingin suuruutta kaupunkina, sinua joka olet yksilöihminen ja elät vain nuoren arkea, joten kohtaaminen kadulla näkökulmien kanssa on eri tilanne, on helpompi yleistää. Omaan kokemukseen nojaaminen on tärkeää, ja minusta kritiikkisi oikeasti on osuva ja kynän kärki terävä.

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos näkemystesi jakamisesta. :)

Kamik (Ei varmistettu)

Varmasti myös oire yhteiskunnan tilasta ja pinnalla olevista arvoista tämä "viisaiden kristittyjen" käytös.. Mutta toisaalta myös jokaisen oma päätös muodostaako ihmiskäsityksensä pelkästään sensaationhakuisten tv-sarjojen ja keltaisen lehdistön ryöstö- ja raiskausjuttujen perusteella.
Hieno kampanja jokatapauksessa tuo Sohvalle Stadiin. Ja lykke till norjalaiskämppiksellesi asunnonetsintään. :-)

Hemuli
Oisko tulta?

Mä en täysin usko tietoiseen omaan päätökseen, vaan uskon, että ihmiset eivät suurelta osin kritisoi, kyseenalaista, pohdi ja analysoi vaikuttumia mielipiteidensä ja mieltymystensä takana, saatika ota huomioon kulttuurisen ja yhteiskunnallisen ilmapiirin ja rakenteiden vaikutusta itsessään.

Moni sanoo myös hyväntekeväisyyttä, auttamiskamppiksia tmv. hyviksi jutuiksi, mutta eivät ota osaa itse, vaikka mitään merkittävää estettä ei lopulta ole. Jossain muualla jotkut pelastaa maailmaa ja itse saa mielenrauhan siitä, että joku muu tekee. Miksi ei tekisi itse?

Teksti oli mahtava ja pisti miettimään auttamiseni motivaattorit? Vaikka haluan auttaa ja tehdä hyvää niin huomasin, että aina on ollut alitajunnassa ajatus hyötymisestä. Todellisuudessa auttamisen tulisi olla pyyteetöntä ilman että odottaisin hyötyvänsä jollain tavalla itse siitä!!! Tokihan auttamisesta saa aina hyvän mielen :)

Hemuli
Oisko tulta?

Ainakin auttaminen on itselle helpompaa, kun ei odota mitään apua vastaan. Silloin ei pety, on vain hyvä mieli omasta auttamisesta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.