Kymmenen syytä mennä Helsinki Prideen

Oisko tulta?

Helsinki Pride 2015 -viikko starttaa 22.6. ja jatkuu aina 28.6. asti. Miksi Prideen kannattaa mennä? Ainoa syy ei ole se, että kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

1. No olet hetero? Ihmisoikeudet ovat kaikkien asia ja ylpeys. Vähemmistöt tai yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevat tarvitsevat enemmistön tukea. Olisivatko naisten oikeudet ikinä parantuneet, jossei kukaan mies olisi niitä myös puolustanut ja kannattanut? Pride, ylpeys oikeudesta toteuttaa seksuaalisuuttaan ja sukupuoltaan kuuluu myös heteroille ja cis-sukupuolisille (kulttuurin oletusten mukaan syntymässä määriteltyä sukupuoltaan ilmaiseva). Vastakkainasettelu on turhaa.

2. Tilaisuus Sateenkaareva nuori kirkossa: "Onko sinulla ollut tilaa seurakunnassa olla oma itsesi? Mitä toivoisit kirkolta?" pohditaan tilaisuudessa ja tavataan kirkon työntekijöitä ja muita hengellisistä asioista kiinnostuneita nuoria. Edellä esitettyihin kysymyksiin vastaaminen on tärkeää seurakunnille ja koko Suomen ev.lut. kirkolle, sillä halusi tai ei, nuoret ovat jo ja ovat tulevaisuudessa vielä rohkeampia ilmaisemaan itseään. Torjuuko yksittäinen seurakunnan työntekijä sateenkaarevan nuoren vai hyväksyy hänet ehdoitta, kyseenalaistamatta mukaan, ja mitä tekee kirkko suhteessa työntekijöihinsä, jotta he osaavat kohdata nuoria ilman tiettyjä oletuksia tai asenteita?
22.6. klo 17–18.30 Erityisnuorisotyön keskus Snellu, Toinen linja 8

3. Koska bileitä ihan sikana! Esimerkiksi Naistenbileet. Oletko koskaan ollut juhlissa, jossa on pari tuhatta vierasta ja kaikki naisia? Se on aika huikeaa. Ei tarvitse olla lesbo, että se olisi upea kokemus. Moni heteronainen kokee vapauttavaksi bilettää ilman painetta miesten arvioivista katseista ja kommenteista. Jos taas tykkäät naisista silleen, niin Priden Naistenbileistä heila kesäksi tai koko elämäksi – ulkoterassilta lämpölamppujen alta Suomen suven yössä rauhassa keskustellen tai kuumalta, hikiseltä tanssilattialta.
26.6. klo 21–04 Ravintola Kaivohuone, Iso Puistotie 1

4. Muistatko viime vuodelta tämän?

Se on siellä tänäkin vuonna ja samoin konttikirkko, jossa viime vuonna muun muassa vietettiin rekisteröidyn parisuhteen rukoushetkeä. Siellä on lapsille ongintaa, mehua ja keksejä sekä lelujenvaihtopiste, jossa lapset voivat halutessaan vaihtaa pehmolelujaan uusiin. Klo 14 ja 15 esiintyy Taika-Petteri, ja esitysten välisen ajan Petteri opettaa kaikille halukkaille jonglöörausta.
27.6. Kaivopuistossa noin klo 14 lähtien, kun Priden Puistojuhla alkaa.

5. Tapahtuma Fifty Shades of Gay: Roller Derby -näytösottelu. Jos et vielä tiedä, mitä on roller derby, niin nyt on aika. Se on naisten vaativa kontaktilaji, jossa yhdistyvät rullaluistelu, joukkueurheilu ja karnevalistisuus. Et näe kentällä hentoisia missikaunottaria vaan karskia voimaa uhkuvia, mustelmaisia naisia,  jotka eivät pelkää ottaa hittiä ja kaatua räkä poskella rähmälleen. Voit myös itse kokeilla rullailua opastuksella varusteineen.
23.6. klo 16–18, Narinkkatori Kampissa

6. Aseksuaalien ilta. Kun mielensäpahoittajat nillittävät hlbtiqa-kansan yliseksuaalisuudesta, niin he unohtavat, että Pride edustaa myös aseksuaaleja. Kaikki eivät koe mitään seksuaalista halua tai sille ei ole kohdetta. Aseksuaalien illassa saa vertaistukea ja/tai pohtia, josko aseksuaalisuus olisi sitä, mitä itse on.
26.6. klo 18–21, HeSetan tilat, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C, 4. krs

7. Tilaisuus Miten lapsia tehdään? Niin, kaikki eivät saa alkuaan ala-asteen biologian kirjassa kuvailtuun tyyliin "mies asettaa siittimensä naisen emättimeen ja rytmikkäin liikkein saa aikaan siemensyöksyn, josta siittiösolu kulkeutuu munasoluun...", eivät edes kaikki nais-miesparit saa lapsia näin. Mitä jää biologian koulukirjojen ulkopuolelle – siitä kuulet tässä Sateenkaariperheet ry:n järjestämässä tilaisuudessa.
24.6. klo 18–20, Kotola, Yrjönkatu 29 A 1

8. Flash mob transnäkyvyyden edistämiseksi. Sukupuoli on enemmän päässä kuin jalkojen välissä, eikä tätä vieläkään käsitetä täysin. Transihmisten asema on ehkäpä vaikeampi kuin seksuaalivähemmistöjen, sillä sukupuoli on usein arjessa näkyvämpää kuin seksuaalinen suuntautuminen. Translain muutos jäi viime hallitukselta hoitamatta, nykyinen laki muun muassa vaatii pakkosterilointia juridista sukupuolen vahtamista haluaville. Se ei vain ole oikein. Transsukupuolisuus, transgenderiys ja muu trans tarvitsee näkyväksi tulemista. Tule mukaan olitpa itse trans tai et.
26.6. klo 16–16.05, Narinkkatori Kampissa

9. Viittovan Sateenkaaren tapaaminen. Kahteen vähemmistöön kuuluminen voi olla tuplahaastavaa. Viittomakielisten sateenkaarikansalaisten tapaamisessa koristellaan kulkuetaulua, nautitaan ruoasta ja hyvästä seurasta.
26.6. klo 16–21, Tallberginkatu 1 c 4 krs HeSetan huone

10. Sateenkaarimessu. Kirkko on mukana Pridessä myös hengenravintoa tarjoamassa. Pride-viikon sateenkaarimessu on oman kokemukseni mukaan (mä en kirkossa kauheasti käy tai jumalanpalveluksista niin välitä) upea kokemus, koska Kallion kirkko on täynnä ihmisiä, joiden tietää olevan suopeita ihan kaikenlaisille ihmisille, ja se on minulle kristillisyyden ydintä – rakastaa lähimmäistä ehdoitta, kyseenalaistamatta, kokonaisena. Musiikillinen osuus on myös huomattavassa roolissa, yhteislauluja lauletaan koko sydämestä.
26.6. klo 18, Kallion kirkko, Läntinen Papinkatu 2

Kaikki listaamani tilaisuudet eivät sovi kaikille – mitä minä tekisin esimerkiksi viittomakielisten tilaisuudessa, kun en osaa viittomakieltä – mutta listaukseni tarkoitus ei ollutkaan ensisijaisesti antaa menovinkkejä – sitäkin kyllä – vaan tuoda esiin, mitä kaikkea ihmisyys on, ja se kaikki ansaitsee tulla näkyväksi ja nähdyksi. Ja jos ihmisyyden tähden järjestetään kaikkea tällaista, niin siinä on syy olla mukana. Usko hyvän tekemiseen.

Koko Helsinki Pride 2015 ohjelma

Hemuli

Kuvat: helsinkipride.fi ja Kallion seurakunta/H.Y-R.

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.