Miks mä oon tämmönen?

 

tumblr_lsgivkhozs1qku5b2o1_500_large.jpg

Tuntematon nuori aikuinen lähettää minulle  yllä olevan kysymyksen vastattavaksi .  Muun  muassa tämä ja monet muut kysymykset esitettään syyskuun lopulla  Taizetapahtumassa Helsingissä  ( kts. http://taizehelsinki2012.wordpress.com/) .

Monet tieteenalat antavat vastauksia tuohon miksi- kysymykseen.  Biologia, lääketiede, neurologia, historia, sosiologia, sosiaalipsykologia, psykologia, kasvatustiede, filosofia ja teologia noin niin kuin alkuun ainakin.

Vaikka lukisi kaikkien tieteenalojan opuksia läpi, kysymys voi silti hiertää edelleen. Ja kaihertaakin.  Suurin osa ihmisistä kait pohtii juuri tuota kysymystä, varsinkin jos on tullut mokattua.  Erään  kuulemani tutkimuksen mukaan ihmiset haluisivat kysyä kaikista eniten Jumalalta juuri tuota samaista visaista kysymystä.

Siksi minä olen sitä mieltä, että pelkät opukset eivät riitä, pelkkä tieto ei riitä. Tarvitaan kokemus siitä, että joku kuulee kysymykseni  ja ottaa sen vastaan, ottaa minut vakavasti.  On läsnä.  Auttaa eteenpäin miksi- kysymykseni kanssa kysymykseen ”Miten pääsen eteenpäin”? 

Tällä viikolla sain olla mukana Jutta Saanilan LÄSNÄILO – kirjan julkkareissa.  Jutan kirjaa voin suositella yhdeksi matkaoppaaksi miks mä oon tämmönen – kysymykseen  http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=852

Hyviä kokemuksia ovat minulle olleet erilaiset itsetuntemusryhmät (mm. Jutta Saanilan vetämät enneagrammiryhmät).  Ryhmässä on niin paljon enemmän tietotaitoa ja ymmärrystä kuin mihin yksin yltäisin. Ryhmässä saa vertaistukea omiin pohdintoihin ja kompurointeihin  ja oma pieni maailma avartuu: ”Ai noinkin voi kokea, enpä ollut tullut ajatelleeksi ”. Itseymmärrys ja toisten ymmärrys laajenee jotenkin samanaikaisesti.  

Miks mä oon tämmönen kuulostaa minun korviini myös kysymykseltä ”kelpaanko minä”? Sitä näen ja kuulen ihmisten sanattomasti kysyvän lähes kaikkien. Monien ainakin. Sitä kysyvät menestyneet ja epäonnistuneet, kauniit ja vähemmän kauniit, köyhät ja rikkaat. Eikä se ole vain lasten ja nuorten kysymys.  Sitä kysytään yliopiston johtoportaissa ja huippututkijapiireissä.  Se on minunkin kysymykseni aina välillä.

Siksi ehkä tykkäänkin luottamuksellisista itsetuntemusryhmistä niin ekstrapaljon, koska siellä hyväksynnänkin voi osoittaa ja saada osakseen moninkertaisena 🙂

 

————————————————————————————————

Taizetapahtuman workshop nro IX Hotelli Helkassa: Viihtyvätkö usko ja järki samassa päässä? Nuorten kysymyksiä
uskonnosta (FIN/ENG) Vastuuhenkilö: Juha Petterson .
Työpajassa pohditaan, kuinka helppoa tai vaikeaan on elää kristittynä
maailmassa, jossa uskontoa kyseenalaistaan monesta suunnasta. Kuinka
uskonto sopii esimerkiksi yhteen tieteen kanssa?
 

 

suhteet oma-elama suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *