Oikeassa oleminen ja miesselittäminen

Oisko tulta?

 

Aina oikeassa oleminen ja mansplaining, siinäpä kaksi (tai oikeastaan yksi ja sama) hemmetin ärsyttävää ihmisyyden ilmentymää.

Ah, kuinka monta kertaa olenkaan työssäni kuullut, kuinka joku eläkeläisrovastimies, turhan intomielinen kirkon jäsen tai joku muu minun alaani kokematon kertoo minulle, kuinka minun työni pitäisi tehdä. Hetkessä minun ammattiosaamisellani ja -kokemuksellani eikä koulutuksellani ole mitään merkitystä, koska henkilö ikänsä/asemansa/sukupuolensa/Jumalalta suoraan tulleen infonsa takia vaan tietää niin paljon paremmin. "Katos tyttö/poika, kun...", "Eikö Raamatussa sanota, että...". Siinä minä sitten, koska työssä olen, kärsivällisesti kuuntelen, kuinka hommat oikeasti toimivat. Hymyilen vielä lopuksi ja sanon: "Kiitos arvokkaista näkemykisistänne!"

Yksityiselämässä on myös niitä, jotka tietävät minua paremmin, miten minun elämäni tulisi elää. Se on työasioihin puuttumista absurdimpaa, sillä kenelläkään muulla ei sadan prosentin varmuudella ole mitään kokemusta minuna olemisesta. "Sun pitäisi tajuta, että...", "Sä et saisi reagoida noin...", "Sä et voi ajatella, että...". Joo-o, monta asiaa mun pitäisi tajuta, ja helpottaisi asioita, jos en reagoisi tietyllä tavalla, tai jos en ajattelisi niin tai näin, mutta ihminen ei toimi niin. Omia tunteita ja ajatuksia ei pahemmin itse valitse. Omia reaktioita asioihin ei liioin itse valitse, kun ne ennakoimatta tulevat. Ihminen ei tajua, ymmärrä, ulkoa pakotetusti, vaan sitten kun todella ymmärtää, sisäistää.

Ongelma paremmin tietämisessä ei ole se, etteikö kaikki joskus olisi hyvän neuvon tarpeessa. Ongelma on siinä, kuinka asian esittää, ja kuinka hyvin ymmärtää, että tämäkään ei välttämättä ole patenttiratkaisu. (Katsokaa, miten minä tiedän tämän jutun!)

Minulla on kaksi neuvoa, jotka haluan tässä tuputtaa. Ensimmäinen on empaattisuus. Toisen asemaan asettumalla, ystävällisillä sanavalinnoilla ja äänensävyllä saa neuvonsa melko varmasti kuulevimpiin korviin kuin ylimielisellä tai aggressivisella neuvomisella. Toinen on uskominen, ei tietäminen, siihen, että oma neuvo voisi toimia toiselle. Jos minä tiedän jonkin toimivan itseni kohdalla, voin uskoa sen toimivan toisenkin kohdalla. Mutta vain toinen voi tietää neuvon toimivuudesta omalla kohdallaan, en minä.

Ja sitten tää yrittäis muistaa omat hyvät neuvonsa seuraavan kerran, kun tekee mieli kertoa jollekin, miten asiat oikeasti on...

Hemuli

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

On asioita joita naiset, tai oikeastaan tytöt, vaan eivät voi tietää tai osata. Asioita, joita tyttö ei opi lukemalla, kokemalla tai tekemällä. Ja asioita, jotka vain "vanha ja viisas" ymmärtää. Ja jostakin syystä se jalkojen välissä oleva lisäke tuo myös viisautta ja tietoa.

Eikä ole mitään alentavampaa kuin opastaessaan tytötellä. "Voi tyttö hyvä...." saa mut hyvin nopeasti kiukustumaan. Joskus vuosia sitten miehet päivittelivät kuka lämmittäisi saunan. Puheen lisäksi muuta toimintaa ei tullut. Otin kirveen kiltisti käteeni ja läjdin hakkaamaan halkoja (puuha jota olin tehnyt jo vuosikaudet ja saanut saunan useinkin lämpiämään itsetekemilläni haloilla). Siinä vaiheessa myös osa miehistä heräsi. Mutta ei, eivät pyytäneet kirvestä vaan jakelivat neuvojaan että kyllä miehet tekisivät homman paremmin, eihän nyt tytöt osaa halkoja hakata. Suuttuivat kun sanoin että olkaapa hyvä vaan ja hakatkaa ne halot jos sillä jalkojen välillä ne halot tulee kerran paremmin hakattua. Hiljenivät. Ja halot tuli pojilta hakattua, kirveellä tosin. Eikä vähään aikaan tullutkaan sanomista :)

Jah, en halua yleistää. Pääsinpä vaan purkamaan tämänkin asian. Ootte te miehet oikeesti aika ihania ♡ Mutta kyllä me tytötkin saadaan ne halot hakattua :) Ja joo, tiedän, mekin natkutetaan kun te miehet ette vaan ymmärrä pesukoneen pesuohjelmista yhtään mitään! Annetaan vähän armoa toisillemme. Ja kiltisti jaksetaan opettaa niin ehkä se omakin mies joskus ymmärtää mitä eroa niillä pesuohjelmilla oikeasti on!

Hemuli
Oisko tulta?

Joo, kukaan ei synny tiedolla ja käytännöllä halkojen hakkaamisesta tai pesukoneohjelmista - se ptiää opetella ihan siitä haarovälistä huolimatta. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.