Roskaväkeä?

Oisko tulta?

Jotkut sanovat, että luonnon saastuminen johtuu moraalisten arvojen löyhtymisestä. Olen kuullut monilta suomalaisilta, että heidän mielestään paras paikka hiljentyä ei ole mikään kirkko vaan luonto. Jumala antoi meille käskyn varjella luontoa, jonka Hän meille loi. Me emme enää oikein jaksa uskoa Jumalaan ja sen seurauksena luonto on surkeassa jamassa.

Mutta ovatko ihmiset varjelleet luontoa sen enempää silloinkaan, kun kaikki marssivat sunnuntaisin kiltisti kirkkoon? On ollut aika, jolloin autoa ja lentokonetta ei vielä oltu keksitty ja ihminen on ollut enemmän yhtä luonnon kanssa. On ollut aika jolloin kaikki lapset tiesivät, että maito lypsetään lehmästä ja leipä leivotaan viljasta. Mutta tuskinpa saastuttavien koneiden keksiminen on johtunut alunperin jumalauskon heikkenemisestä?

Välipitämättömyydestä luonnon saastuminen johtuu. Kukaan ei voi väittää, että vähemmän kuluttaminen tulisi kalliimmaksi. Ei viitsitä tehdä merkittäviä luonnon eteen. Ja ajatellaan, että mitä väliä on Pohjoismaissa panostaa kierrätykseen, jos puoli maailmaa heittää roskat parvekkeelta kadulle.

On tiedossa, että vihreän liikkeen historia ei kumpua kristillisyydestä. Raamatun lehdillä luonnonsuojelu ei ollut ykkösenä, mutta se ei tarkoita, etteikö ekologisuuden tulisi olla kristillistä. Monet toivovat, että kirkko ottaisi äänekkäämmin kantaa vihreiden arvojen puolesta. Minäkin olen sitä mieltä, että olisi paljon tärkeämpää murehtia sitä, miten tämä planeetta voi kuin esimerkiksi sitä, kuka saa mennä naimisiin ja kenen kanssa.

Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. 1.Moos. 2:15

Nanna H.

Kommentit

Heini Kirsi
Oisko tulta?

Minäkin pohdin näitä kysymyksiä jatkuvasti. Hämmästelen muun muassa sitä, miten materialismi ja luonnon tuhlaaminen on suurinta juuri kristityissä maissa ja maanosissa. Törkeä tuhlailu, energian kulutus, shoppailu, jatkuva uuden janoaminen.

Olen törmännyt myös sellaisiin ihmisiin, jotka elävät syvässä uskossa Jumalaan, ja perustelevat tuhlailevan elämäntapansa sillä, että Jumala on luonut meidät älykkäiksi ihmisiksi, antanut meille kyvyn keksiä uusia esineitä, rahan, tehtaat ja energiantuotantomuodot. Ja kuinka Jumala pelastaa meidät kuitenkin.

Ekologisen jalanjäljen perusteella kun ei ihmisiä laiteta paremmuusjärjestykseen.

Heini Kirsi
Oisko tulta?

...löysin lisäksi tuoreen uutisen Vihreästä Langasta:

"Yhdysvalloissa yli 200 protestanttista kristinuskoa tunnustavaa tiedemiestä lähestyy maan kongressia avoimella kirjeellä, jossa pyydetään merkityksellistä lainsäädäntöä päästöjen leikkaamiseksi."

Nanna H.
Oisko tulta?

Suomen ev.lut. kirkolla on oma ilmasto-ohjelma ja opas seurakuntia varten kierrätykseen ja energiansäästämiseen. Mutta en usko, että kovin monessa seurakunnassa panostetaan näihin asioihin mitenkään edistyksellisesti. Ei nyt varmasti olla mitään hirmu saastuttajiakaan, mutta mielestäni seurakuntien pitäisi olla esimerkillisen ekologisia ja luomuja.

Katsohan (Ei varmistettu)

Yleensä seuraan blogia vain lukijana, mutta haluaisin nyt kommentoidakin. Ihana blogi, ja tässäkin tekstissä asia kohdallaan. Anteeksi kuitenkin asian vierestä oleva kritiikki, koska viimeinen lausahduksesi tuntuu olevan juuri sieltä, asian vierestä. Kuka menee naimisiin kenen kanssa lienee ihan oma asiansa, ja tärkeä asia myös. Ehkä ei verrattavissa luonnonsuojelun merkitykseen, mutta miksi niitä pitäisikään vertailla? Voisko kaikkia tärkeitä asioita hoitaa, eikä laittaa perusarvoja arvojärjestykseen?

Nanna H.
Oisko tulta?

Katsohan, olet oikeassa kyllä. Ilmaisin asian hölmösti. Tottakai ihmiselle itselleen on tärkeä asia kenen kanssa hän menee naimisiin. Ja tietysti se murehduttaa omassa arjessa varmasti enemmän kuin luonnon tola, jos ei ole lupaa ja mahdollisuutta solmia avioliittoa. Kuulin oman pointtini selkeästi omassa päässäni, mutta se ei tullut tekstinä ulos yhtä selkeästi. Tarkoitin, että minusta tuntuu turhalta käyttää suunnattomasti energiaa joidenkin asioiden vastustamiseen, jos ne eivät suoranaisesti kosketa omaa elämää, kun maailmassa on tähdellisempiäkin asioita. Eli jos se oma avioliitto on hyvässä kunnossa, niin sitten voi vaikka käyttää aikansa maailman pelastamiseen pikemmin kuin jonkun toisen avioliitto-oikeuden vastustamiseen :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.