Synkkä Pääsiäinen

Oisko tulta?

Vanhahko mies juo kupista kahvia ja tekee ristisanatehtävää. Pitäisi tietää mikä juhlapyhä on kyseessä. Kukaan ei käynyt tänäkään pääsiäisenä tervehtimässä. Sitä kai tuo ristisanatehtävä kysyy. Pääsiäistä. Liikaa pettymyksiä. Siis on ilmassa ja on ollut.  Kyllä hän sen tietää ja on itkenyt sitä parhaalle ystävälleen. Sille petolliselle mutta ainoalle, joka on kaapissa uskollisesti odottanut avaamista. Ystävä ei antanut näinä pyhinä avata itseään vain puoliksi, vaan pakotti juomaan loppuun asti.

Taalasmaan Sepon kohtaloakin on tullut surkuteltua yhdessä pulloystävän kanssa. Sepon kohtalo tuntuu tutulta. Ja Seppo tuntuu tutummalta kuin moni muu. Mutta Seppo sentään pelastettiin viime hetkellä.

Ovikello soi. Poika tulee käymään – ihan vain pikaisesti, kun ei pyhinä tullut käytyä. Tuo narsissikimpunkin. Lapsetkin ovat mukana. Ujostelevat isänsä selän takana. Jännittävät. Pojan vaimoa vanhahko mies ei ole enää nähnyt vuoteen ainakaan.

Juovat kahvit ja puhuva lumien lähdöstä. Ja Taalasmaan Seposta. Ovat sitten pitkään hiljaa.  Lähtiessä poika toteaa: ”Pidä itsesi hengissä”.

Toivooko poika niin vai sanoiko vaan? Ne sanat kaikuvat miehen korvissa narsissikimppua katsoessa.

Radion iltahartaudessa joku puhuu taas pääsiäisestä. Ilosta, joka tulee joka kotiin. Nuoren kuuloinen nainen puhuu kirkkaalla äänellä: mahdut armahdettujen joukkoon, vaikka olisit pettänyt tai petetty tai muuten elämän murjoma. Niin opetuslapsetkin olivat. Kuolemaa vahvempi on Jumalan armo ja anteeksianto. Uusi elämä kutsuu.

 

 

Kyyneleet valuvat taas miehen poskia pitkin. Himpskatin kyyneleet.   Mies ei osaa ihan varmasti sanoa, kuuluuko tuo armo hänellekin.

 

Kommentit

Hemuli
Oisko tulta?

Tosi surullinen teksti. :-( Ei tollaseen tiedä, mitä sanoa. Monen kohdalla totta. Miten tuollaista ihmistä auttais ja miten se löytäis voimaa auttaa itse itseään? En todellakaan tiedä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin, mistä tiedän kuuluuko armo minullekin?

"Lapsukaiseni, tämän minä kirjoitan teille, ettette syntiä tekisi; mutta jos joku syntiä tekeekin, niin meillä on puolustaja Isän tykönä, Jeesus Kristus, joka on vanhurskas. Ja hän on meidän syntiemme sovitus; eikä ainoastaan meidän, vaan myös koko maailman syntien." (1 Joh 2:1-2)

Tuossa sanotaan, että Jeesus on koko maailman syntien sovitus - siihen sisältyy myös Seppo ja 'vanhahko mies' sekä kaikki muutkin, jotka miettivät että mahtaakohan se koskettaa minuakin.

"Mutta kaikki on Jumalasta, joka on sovittanut meidät itsensä kanssa Kristuksen kautta ja antanut meille sovituksen viran. Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan. Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehoittaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa. Sen, joka ei synnistä tiennyt, hän meidän tähtemme teki synniksi, että me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi." (2 Kor 5:18-21)

Tuossakaan ei rajata syntien sovitusta ja siis armoa Sepon ja muiden syntisten ulkopuolelle. Koko maailma on koko maailma. Sovitus koskettaa siis ihan jokaista. Me olemme Jumalan edessä kaikki samalla viivalla tämän asian suhteen.

MinnaT

Tosi surullinen teksti - ja valitettavan totta monen kohdalla.  Jos vain "vanhahko mies" uskoisi, että Jumalan armo ja anteeksianto kuuluvat hänellekin ja Jumala rakastaa juuri häntä  - ja löytyisi edes yksi ihminen, jonka kautta hän voisi kokea, että hänkin on tärkeä ja elämä on elämisen arvoista.  Joku joka veisi vaikka AA:n ja kulkisi siellä mukana, joku joka on kokenut saman tien, mutta saanut vaihdettua pulloystävän ihmisystäviin.  Alkoholismista harvoin parannutaan vain yksin tahdon voimalla. Jokainen tarvitsee siihen taistoon tukea.

Monesti läheiset ovat liian lähellä ja liian väsyneitä mm. alkoholiongelmaisen kanssa. Mutta aina voi ainakin rukoilla Jumalalta apua "vanhahkojen miesten" ja muiden yksinäisten puolesta, jos ei muuta keksi ja osaa. Rukoukset kuullaan, eikä se ole vain jotain "vain rukousta".

 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.