Vapaa-ajallani pesen pyykkiä

harrastukset_lily.jpg

Oisko tulta-sivulla on tällä viikolla teemana harrastukset. Pienenä minulla oli harrastuksia. Liityin partioon heti kouluun mentyäni ja kävin viikoittain myös kansalaisopiston teatterikerhossa. Varsinkin partiosta tuli rakas harrastus. Kuuluin lippukuntaani, Oulun Pohjan Veikkoihin, aina yliopistoon lähtemiseen saakka. Ystävistäni monet ovat tulleet minulle tutuiksi aikoinaan partiossa.

Enää en harrasta mitään. Varsinkin syksyisin haaveilen kursseille menemisestä. Jos menisin espanjan ryhmään ja alkaisin harrastaa espanjan kieltä? Jos menisin puukäsityökurssille ja harrastaisin nikkarointia? Mihinkään en kuitenkaan mene.

Katsoin wikiartikkelia harrastuksista. Englanninkielisessä artikkelissa oli lista erilaisista harrastustyyleistä. Urheilu, lukeminen, keräily, askartelu, ruuanlaitto, puutarhanhoito, bongailu, eräharrastukset jne. Harrastuksen määritelmiin kuului  muun muassa vapaa-ajalla tekeminen, palkattomuus ja se, että harrastuksesta saa mielihyvää.

Kyllä minä käyn lenkillä silloin tällöin. Se on urheilua. Luen mielelläni kirjoja, jos siihen on aikaa. Kesämökille istutin kukkia alkukesästä ja yrttejä kasvaa kaupungissa keittiön ikkunalaudalla. Se menköön puutarhanhoitoon. Eräharrastuksiin menee tähän aikaan vuodesta metsässä samoilu sekä sienien ja marjojen poimiminen. Ruuanlaittaminen on mieluisaa ympäri vuoden ja leipominen myös.

Asiat joita teemme vapaa-ajallamme palkatta ja ilolla eivät välttämättä ole harrastuksia vaan tavallista elämää. Kotoilu eli homing on minulle verrattain uusi termi. Yritin löytää netistä sille määritelmää. Jossain luki, että kotoilun harrastaminen tarkoittaa kotiin panostamista ja ajan viettämistä kotona viihtyisässä ympäristössä.

Erilaisten kotoilusivujen alta löytyi tietoa resepteistä, askartelusta, vanhojen huonekalun entisöimisestä ja kaikesta muusta pienestä puuhasta, jota arkeemme kuuluu. Onko hienompi termi omalle arjelle nykyään kotoilun harrastaminen? Ehkäpä sillä saakin arki-iltojen ympärille sopivan kultauksen, kun kutsuu kodin toimia harrastukseksi. Ja miksi kotiaskareiden hohtoa pitäisi vähätellä. Tavallinen arki on hyvä juttu.

Nanna H.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *