”no syö sitten leipää tai jotain…”
Otsikko kertoo hyvin siitä etteivät ihmiset välttämättä tule ajatelleeksi missä sitä vehnää/niitä viljoja on, vaikka leipä nyt suurimaksi osaksi on juuri niitä viljoja. Mutta tämän lauseen olen jo kaksi kertaa kuullut, mummuni että isäni suusta.. 😀 yleensä huvittunut ilme riittää ihmiset itse toteamaan ”ainiin…” mutta aina vehnä ei esiinny niin itsestään selvissä tuotteissa, se on erittäin ketku piiloutumaan joka paikkaan. Siksi ajattelin listata elintarvikkeita/ruokia/tuotteita missä saattaa olla vehnää (jotkin valmistajat käyttävät toiset ei) mutta jota ei ikinä ole tullut ajatelleeksi.
- Salmiakki
- Suuri osa irtokarkeista
- Majoneesi
- Kebab (korppujauhoja)
- Lääkkeet (suomessa yleensä kuitenkin käytetään maissi-, ei vehnätärkkelystä)
- Jotkin hammastahnat
- Jotkin huulipunat, huulikiillot & huulivoiteet
- Jotkin makkarat/nakit
- Jotkin leikkeleet
- Olut
- Jauhelihapihvit (korppujauhot)
- Ravintolisät
- Mausteseokset
- Jotkin ketsupit/ sinapit
- Soijakastike
- Salaatinkastikkeet
- Marinadit
- Jotkin sipsit
- Jotkin tuorejuustot
- Liemikuutiot
- Jotkin dipit esim. Taco juustodippi
- Pussikeitot
Näin, tässä muutama ainesosa jotka voivat sisältää vehnää. Määrät ovat eriasia, mutta jos näitä kaikkia käyttää niin äkkiäkös se vehnän määrä nousee. Mutta tärkeintä tämä on niille jotka ovat todella herkkiä pienillekkin vehnähippusille, lähinnä keliakiaa sairastavat. Onneksi kaupoissa löytyy näitäkin valmisteita ilman vehnää, täytyy vaan osata etsiä. Kyllä, aluksi tämä homma on aivan naurettavaa tuoteselosteiden kyyläilyä, mutta se helpottaa ajan kuluessa kun löytää vakiotuotteet.
Olen ihmetellyt kahta asiaa. Ensimmäinen on se, että nykyään jos kaverini ovat tilanneet pizzaa tai paahtaneet ruisleipää tai pullaa yms, en ole haistanut sitä lumoavaa tuoksua (tiedätte kaikki mistä puhun.) no, tänään astuimme täpötäyteen pizzeriaan eikä _mitään_ . Tottakai haistoin ruoan, mutta yhtälailla ihmiset olisivat voineet syödä jauhelihakastiketta ja muusia, sen sijaan että söivät vastapaistettua pizzaa. Rupesin miettimään syytä, ja mieleeni palasi koulun penkiltä pari asiaa. Kun tupakka ja alkoholiriippuvaiset haistavat tupakan tai alkoholin, tietty osa heidän aivoissaan aktivoituu ja kyseistä tuotetta on vaikea välttää, tulee himo ja usein sortuu. Tämä on riippuvuuskäyttäytymistä. Olen ollut nyt yli kuukauden ilman viljoja, eli viljat ovat kokoneen poistuneet elimistöstäni ja samoin syömishimot. (Vehnähän vaikutti sinne keskushermostoon, remember?) Eli johtuuko ”tuoksuttomuus” siitä että olen päässyt riippuvuutta aiheuttavasta aineesta kokonaan eroon eikä sen haju enää aktivoi tiettyjä aivolohkojani samalla tavalla? Nenässäni tuskin on mitään vikaa. Jokatapauksessa, on ihanaa ettei viljojen välttely tuota enää minkäänlaista tuskaa. Kyseessä oli vielä Tampereen paras pizzapaikka Napoli, jossa oli muuten paras gluteeniton pizza tähän mennessä, aivan älyttömän hyvää! Eroa ei olisi välttämättä edes huomannut, ehkä ainoastaan taikinan reunoista jotka olivat ohuita. Suosittelen, kiitos napoli!
Toinen asia mitä olen ihmetelly on himoni piimään. Hehheh. Ennen join piimää korkeintaan jouluna, mutta nyt saattaa mennä purkkikin päivässä! Jos vehnä, elimistöä hapattava aine on poistunut eikä elimistö saa sitä enää, kaipaako elimistöni happamuutta ja siksi himoan piimää? Jos asia on näin, ei hätää kroppa, saat jatkossakim happamuutta. Et todellakaan vehnästä, mutta piimästä.
Kirjoittamisesta vierähti jälleen melkein viikko, mutta syynä on sairastumiseni. Muhun iski agniina ja kovalla tahdilla yritän parantaa itseni ensi viikolla alkavaan työharjoitteluun. Yritän skarpata kirjoittamisen kanssa kun olen tervehtynyt. P.S tiedättekö, Kuulas mesimarjasiideriä löytyi k-citymarketista, käykää hakemassa!
-Krista