Gluteenittomat joulutortut
Näin aluksi maintsen heti, että ulkonäöllisesti näillä joulutortuilla ei anoppiin tehdä vaikutusta. Mutta maku on kohdallaan, joten jatka toki lukemista. Tänään siis sain inspiraation kokeilla kuinka helposti ja kuinka hyvältä maistuvaksi joulun saisi gluteenittomana. Taikinaan tulee jälleen yksinkertaiset ainekset, mutta taikinan ja joulutorttujen teossa on omia kikkoja. Tässä tulee vinkit ja resepti;
– Kun kaulit taikinaa, kauli se kahden leivinpaperin välissä. Huomattavasti helpompaa, sillä taikina on erittäin tarttuvaa ja jauhoja ei kannata käyttää liikaa tai saat tulokseksi kovia korppuja.
– eli käytä vähän/kohtuullisesti jauhoja taikinaa käsitellessä.
– Kun irrotat taikinaa elmukelmusta, se kannattaa kumota pöydälle. Älä lähde repimään taikinaa kelmusta, vaan kumoa taikina pöydälle kelmupäällinen ylöspäin ja vedä kelmu varovasti taikinan päältä.
– kun teet joulutorttuja, älä tee sahaamisliikettä veitsellä, taikina menee helposti rikki. Sen sijaan paina veitsellä taikinaan tarvittavat viillot (minkälaisen päätätkin tehdä) taikina on niin pehmeää että painaminen kyllä riittää
– Useimmiten joulutortut voidellaan ennen uuniin menoa, tässä tapauksessa ei kannata. Testasin tämän, voitelin osan ja osaa en. Ei voidellut tortut olivat lehtevämpiä ja parempia.
JOULUTORTUT
taikina
- 250g rasvaa
- n. 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 tl leivinjauhetta
- 250 g (prk) maitorahkaa
Sekoita rasva, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi käsin nyppimällä. Lisää maitorahka ja sekoita käsin tasaiseksi, älä vaivaa. Kauli kevyesti taikina suorakulmaiseksi ja laita kelmun sisällä jääkaappiin jähmettymään, itse pidin yön yli. Muista ottaa taikina leipomispäivänä hetkeksi lämpimään ennen kun alat leipomaan.
Jähmettymisen jälkeen, kumoa taikina kahden leivinpaperin väliin ja kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, taita taikina kolmeen kertaan päällekkäin ja kauli taas tasaiseksi. Toista taittaminen. Tällä tavoin saat lehtevyyttä taikinaan. Taittamisen jälkeen kauli taikina niin paksuksi/ohueksi kun haluat joulutorttujen olevan. En kuitenkaan suosittele tekemään liian ohuita, sillä taikina rikkoutuu helposti eikä turpoa niin paljon kun normaali valmistaikina. Itse seuraavan kerran teen hieman paksumpia joulutorttuja. Leivo joulutortuista sellaisia kun haluat, lisää hillo ja paista 225°c 6-8min.
Itse tein kahdenlaisia torttuja, tähtiä sekä taskumaisia. Taskumaiset olivat parempia, niistä tuli lehtevämpiä. Taskumaiset loihditaan siis niin, että laitat torttuneliön keskelle hilloa ja taitat taikinan toisen kulman tortun päälle taskuksi ja painelet kiinni.
Maultaan tortut olivat yllättävän hyviä, mutta kuitenkin normaalista jauhoista tehdyt tortut ovat parempia. Sitä huumaavaa tuoksua ei tullut, eikä myöskään taikinan vaivalloinen teko houkuta. Mutta saa nähdä mitä päädyn syömään jouluna, nämä olivat kuitenkin testiversioita.
Tiedoksi muuten tamperelaiset, jos löytyy rahaa niin kauppahallin Viljaton valinta ottaa joulutilauksia vastaan. Heidän piparkakkunsa ovat todella hyviä, mutta viimeksi ostamani joulutorttu hajosi käsiin ja oli todella korppumainen. Tämä ohje voittaa ne joulutortut 100-0. Mutta Viljaton valinta tekee myös muita gluteenittomia joulutarjottavia kuten taatelikakkua yms. Käytännössä gluteeniton joulu olisi mahdollinen, saarioisten isot laatikot 700g (lukuunottamatta lanttulaatikkoa) ovat gluteenittomia, kaupan ja viljattoman valinnan piparit ovat hyviä ja tortut voi tehdä itse. Täytyy vain nähdä vaivaa, mutten ole vielä päättänyt pidänkö gluteenitonta joulua.
Viimeinen marraskuun päivä, tästä se joulu taas lähtee. Moikka!
-krista