Kikhernekohun jälkijunassa: vegaaninen marenkikakku

Toivon, että tämä pitkästä aikaa ruokaa käsittelevä postaus alkaisi osana tammikuun vegaanihaastetta. Valitettavasti niin ei ole. Vegaanihaasteelle kävi  osaltani (taas) vähän huonosti, kun ensimmäisenä päivänä unohdin koko homman ja mätin naamaani juustoja ja cevicheä. Rehellisyyden nimissä on myös samaan hengenvetoon myönnettävä, että haasteen rikkominen tuskin jää edes tähän: jääkaapista löytyy tällä hetkellä ainakin jogurttia, fetaa ja voita, ja sukulaiskahvilla lorottelin kahviini maitoa tänäänkin varsin surutta. Silti toivon, että saisin tänä vuonna tuotua keittiöön jonkin verran muutoksia: suunnitelmissa on kokata taas enemmän vegaanisesti ja suosia täysin kasvispitoisia vaihtoehtoja aina tilaisuuden tullen. Se ei erityisen radikaali muutos ole, sillä kalaa laitan hyvin harvakseltaan, punaista lihaa tai kanaa en laisinkaan. Isoin kompastuskivi vuodesta toiseen vegaanihaasteissa ovat osaltani juustot. Edes yhdessä asuminen vegaanin kanssa ei onnistunut aikoinaan vieroittamaan fiksaatiostani fetaan, vuohenjuustoon, savujuustoon, buffala-mozzarellaan… Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Mutta kuulemma vegaanisessa juustovalikoimassakin on viime vuosina tapahtunut ihmeitä, kuulemani mukaan. Jos joku osaa antaa vinkkejä tässä asiassa, otan niitä mielelläni vastaan!

Mutta vuoden 2016 tähän mennessä ainoasta tekemästäni kakusta innostuin tekemään vegaanisen. Testasin vähän jälkijunassa viime vuoden some-kohutuinta jälkkäriä: säilykekikherneiden nesteestä valmistettua marenkia. Jumalauta. Tunsin syvää epäluuloa valutellessani nesteitä säilyketölkistä vatkauskulhoon, mutta nyt voin liittyä huutelijoiden joukkoon: kyllä, se todella toimii. Säilykekikherneiden nesteestä tulee niin hyvää marenkia, että se katosi sukulaiskahvitteluilla nopeasti parempiin suihin. 

muokattuP1030037.jpg

muokattuP1030035.jpg

Marengin ohjeen löysin Chocochili-blogista. Minipavlovien sijaan pursotin tahnasta kolme pyöreää levyä ja pari pienempää marenkia koristelua varten. Kakun täytteen tein sitruunamehulla maustetusta soijajogurtista, karpaloista ja mustikoista. Suosittelen, sillä marengista voisi makeammalla täytteellä tulla helposti liian äklöä ainakin omaan makuun.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä DIY

Vuoden ensimmäisenä päivänä

P1010010.JPG

Juhlin uutta vuotta mökillä, join punaviiniä kahvimukista ja kuuntelin takkatulen rätinää, ostin liikaa ruokaa ja saunoin. Kun vuosi vaihtui, pitelin terassilla tähtisadetikkua. 

Tänään olen kotiin tultuani lähinnä vetelehtinyt ja lukenut erilaisia postauksia. Moni on kirjoittanut vuodesta 2015 jonkinlaisen katsauksen, yhteenvedon, mitä jäi käteen. Koska itseni on ollut viime viikkoina hankalaa löytää sanoja kuvaamaan edes sen hetkisiä fiiliksiä, kokonainen vuoden summaaminen tuntui aluksi mahdottomalta. On ollut hienoja hetkiä ja häikäiseviä onnistumisen tunteita, tulevaisuudenpelkoa ja epäuskoa ja tähänastisen elämäni isoin ikävä. Kun palasin Lontoosta kesän alussa, en palannut siihen elämään, josta olin sinne lähtenyt. Se ei ollut ihan helppoa, aina välillä se tuntui ammottavalta tyhjyydeltä. Toisaalta oli myös järjettömästi rakkautta, niin ihmisiä kuin kaupunkiakin kohtaan. Ikävöin Lontooseen, mutta merenrantakävelyillä tai aamuisilla työmatkoilla Kumpulan siirtolapuutarhan ohi on vaikea uskoa, että voisin koskaan kiintyä mihinkään kaupunkiin enemmän kuin Helsinkiin. 

Olen flirttaillut erilaisten tulevaisuudennäkymien kanssa ja koettanut keksiä, mihin suuntaan sitä oikeasti on menossa. Olen yrittänyt opetella, ettei kaikkea haettavissa olevaa tarvitse hakea hakemisen vuoksi; kaikkea ei tarvitse tavoitella siksi, että ne olisivat tavoiteltavissa. Välillä hiljaiselo saattaa tehdä parempaa kuin adrenaliinin narkkaaminen, välillä kannattaa pysähtyä ja tutkiskella omia motiivejaan. Keväällä kävin pitkillä kävelyillä Hyde Parkissa ja taoin järjettömällä raivolla Venäjän politiikkaa päähäni kirjastossa, kesällä luin tyttökirjoja ja opettelin hidastamaan tahtia. Kesän onnellisimmat hetket vietin meren äärellä, Gåsgrundissa saunomassa tai veneellä. Syksyllä tein töitä ja herättelin varovaisesti pro gradu -innostusta. Vuosi 2015 merkitsi vahvasti yhden aikakauden loppua. Nyt sitten nähtäväksi jää, millaiseksi seuraava muodostuu. 

Jokseenkin kökköä symboliikkaa, mutta oli siinä omat hetkensä, kun vuoden ensimmäisinä tunteita seisoin mökin terassilla ja tuijotin eteeni niin sakeaan pimeään, ettei mitään erottanut. Hetken pimeä oli läpitunkematonta. Sitten silmät tottuivat ja alkoivat erottaa yksityiskohtia: taivaanrannan ja metsän reunan, järven, pihalla kasvavat puut.

Nähtäväksi jää.

Suhteet Oma elämä Mieli Ajattelin tänään