Vapaapäiväterveiset Avignonista

Ranskalainen toukokuu on täynnä palkallisia vapaapäiviä. Eilinen Toisen maailmansodan päättymisen muistopäivä (kyllä, luitte oikein) jatkuu tänään Helatorstailla. Vapaapäiviä ovat myös 1.5. ja Helluntai, joten työtätekevät taitavat toukokuussa olla yhtä paljon töissä kuin lomalla. Kesäkuu puurretaan vielä töissä ja heinäkuussa lomailu jatkuu kesälomilla. Ei paha.

oliivipuu.jpg

Kun pyhäpäivä osuu sopivasti näin viikonlopun tietämille ihmiset ottavat vielä muutaman ylimääräisen vapaapäivän lisää voidakseen lomailla pitkän viikonlopun. Ranskan kielessä tälle pidennetylle vapaapäiväkikkailulle on tietysti oma ilmaisunsa, faire le pont. Pont tarkoittaa siltaa, mutta tässä kontekstissa sana on saanut aivan oman merkityksensä.

Hauskaa tässä siltailussa on myös se, että usein ihmisillä ei olle hajuakaan siitä, mikä juhla on kyseessä ja miksi sitä vietetään. Pääasia, että se on vapaapäivä. Toisaalta who cares kun kyseessä on taas yksi tekosyy juoda skumppaa ja lähteä nauttimaan lomaviikonlopusta vaikkapa meren rannalle.

Muistaakseni ihan hauskassa hömppäkirjassa One year in the merde, jossa Pariisin muuttanut englantilaissälli kuvaa välillä melko osuvasti ranskalaista yhteiskuntaa todettiin, että työasiat kannattaa hoitaa kuntoon huhtikuun loppuun mennessä. Toukokuussa on niin paljon vapaapäiviä ja ”siltoja”, että työnteosta ei tule mitään. Gotta love this country!

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *