Ladataan...
Only Good Vibes

 

Kalispera! Saavuttiin tuossa jo jokin aika sitten Kreikan ehkä kauneimmalta saarelta, Santorinilta. Viikko siellä meni nopeasti, ja lämpimästi! Ajattelin nyt koota tähän postaukseen omia kokemuksia ja ajatuksia, sekä vinkkejä sinne suuntaaville. 

 

Ensiksi täytyy ottaa puheeksi tämä paljon puhuttu Kreikan tilanne. Kyseisellä saarella (ja varmaan koskee muitakin ns. turistisaaria) ei tämä tilanne näkynyt juuri mitenkään. Pankit oli auki, vaikka toisin oli luvattu. Automaateista sai rahaa nostettua ja kortti toimi monissakin paikoissa. Pienemmissä kaupoissa ja kuppiloissa kortti ei käynyt ja vaihtorahasta oli pulaa. Jos tälläisissa pikkupaikoissa mielellään käy, kannattaa varata pientä rahaa mukaan. Ihmiset siellä oli tosi ystävällisiä kaikille, maan rahatilanteesta huolimatta.

Vietimme viikon verran saaren yhdessä lomakylässä Kamarissa. Kamari on helppo paikka majoittua, kun ravintoloita tosiaan piisaa ja palvelut ovat lähellä. Se on myös lasten kanssa matkustetaessa se kätevin paikka, kun on rantaa ja maasto on tasaista. Kamarin rantakatu on parisen kilometriä pitkä ja se on täynnä ravintoloita. Ruokapaikkojen sisäänheittäjät ovat vähän raivostuttavia, mutta kyllä ne nyt kestää. Kylässä on myös paljon pikkukauppoja, joista suosikikseni nousi vähän aasialais-tyylinen kauppa. Sen nimeä en nyt muista, mutta jos lähtee kävelemään tietä ylöspäin Alismari ravintolan kohdalta, niin törmäät varmasti kauppaan jonka katossa roikkuu valtava määrä unisieppareita :D Kamarin rannasta on pakko mainita, että hiekka on laavakiveä ja täten polttavan kuumaa! Suosittelen uimakenkiä, joita saa ostettua parilla eurolla melkein joka kaupasta. Monet valitsevat Santorinin matkakohteekseen Oían tai Firan takia, mutta suosittelen Kamariin majoittumista. Siellä on kuitenkin niin hyvät palvelut sekä ranta, jota Oíassa ei ole. Saarelle tultaessa Oíaan on kuitenkin pakko mennä käymään, sen verran kaunis se kyllä on! 

Yövyimme hotellissa nimeltä Hippocampus. Se on pienisuuri perhehotelli aivan Kamarin keskustassa ja vain noin 300m päässä rannasta. Hotellin yleiset tilat ja huoneet on uusittu parisen vuotta sitten, ja ovat viihtyisiä. Siellä on suurehko uima-allas, joka taitaa olla jopa kylän suurin. Altaalla olon aikana voi käydä nauttimassa juomia pienessä allasbaarissa, joka on auki aivan aamusta iltaan. Hotellin omistaa perinteisesti kreikkalainen perhe, jonka kuopus täytti 1-vuotta kun olimme siellä, onnea Jennalle! :) Hotellilla on myös suloisista suloisin koira, Kopi nimeltään. Suosittelen kyllä hotellia, sen ympäristökin on tosi symppis. 

Nyt alan kertoa saaresta aiheittain, niin te saatte ehkä helpommin oikean käsityksen saaresta! 

RAVINTOLAT

Kamarin rantakatu on parisen kilometriä pitkä ja se on täynnä mitä erilaisempia ravintoloita. Suosikkini oli kadun keskikohdassa oleva Alismari-ravintola. Siellä taisimme käydä neljä kertaa.. Alismarista saa kreikkalaisia ruokia, sekä ihan tavallisia suomalaisillekkin tuttuja ruokia. Alkuruoat siellä on hirvittävän suuria, joten jos on kaksi ruokailijaa, suosittelen jakamaan yhden alkuruoan, muuten ei jää tilaa pääruoalle ;) Täällä tuli syötyä alkupaloiksi grillattua halloumia ja tomaattikeftedesejä, lounaaksi söin kerran yhden meze-lautasen (hinta 12€, suosittelen, on tosiaan hyvää!), ja illalla siellä olen syönyt chikcen linguine-pastaa, pizzaa sekä Santorinin kanaa. Kaikki oli superhyviä. Hinnatkaan ei ollut pahoja, pizza 6€, pasta 7.50€ ja kana 11€, hieman halvempia kuin Suomessa. Ainiin, ihan unohdin että ravintolasta saa jälkiruoaksi tosi hyvää suklaa soufflea:) 

Toinen suosikkini oli King's cafe & restaurant. Kävimme siellä kolme kertaa. Kiva palvelu ja makoisaa ruokaa. Ravintola sijaitsee rantakadun vasemmassa laidassa (keskustasta katsottuna) ja sieltä on hyvä bongaila tiuhaan laskeutuvia lentokoneita. Lentokenttähän sijaitsee aivan Kamarin vieressä. Takaisin ruokapuoleen.. King's:ssä syötiin pestopastaa, mediterranean wrap, kasviswrap sekä hunaja-valkosuklaa-pähkinä lettua, N-A-M! Hinnat samaa luokkaa, kuin Alismarissa. Kannattaa käydä täällä! 

Eanos Restaurantissa käytiin kerran. Ruoka oli ihan okei, palvelu erinomaista. Jotenkin herttanen vanhahko mies siellä ruost tarjoili. Söin tällä kertaa Chikcen souvlakin. Annos oli ehkä vähän kuiva. Olin ajatellut, että annokseen kuuluisi tsatsiki, mutta sitä ei tällä kertaa ollut, harmi sinäänsä. Kana oli kuitenkin hyvää, kaikki muu vähän mitään sanomatonta. Jälkkäri baklava oli kuitenkin ihanaa! Tosin, nekin taitaa maistua samalta lähes jokapaikassa :D 

Sitten on muutamia yksittäisiä ravintoloita, kuten Cafe Classico, jossa kävimme frappella, eli jääkahvilla. Oli muuten hyvää! Ravintolasta saa myös kivat ilmaiset rantatuolit, mikäli tilaa jotakin. 

Rantakadulla on ravintola nimeltä Mango. Mangon vieressä kaksi ravintolaa, toinen on Alismari, josta jo aiemmin mainitsin ja toinen on ravintola, jonka nimeä en muista. Myös tässä, minkä nimeä en muista, oli namia ruokaa. Söin siellä alkupala bruschetat ja pääruoaksi pasta Santorinia. Jälkiruoaksi suosittelen talon itse tehtyjä jäätelöitä, vesihän tässä tulee kielelle niitä ajateltaessa. Erityisesti moccajäätelö oli äärettömän hyvää. 

Jimmy's Souvlakissa on muuten halpoja ja hyviä pita gyroksia. Hinnat olivat muistaakseni jotain 2€ kpl, ainakin jotain siihen suuntaan. 

Muiden kaupunkien ravintoloita en oikein osaa suositella, en pistänyt niiden nimiä mieleen. 

THIRA/FIRA 

Fira on saaren pääkaupunki. Se sijaitsee siellä kalderan reunalla, ja sieltä on loistavat näkymät kalderajärvelle. Kamarista Firaan pääsee kätevästi paikallisbussilla, joka maksaa 1.60€/suunta. Busseja menee ihan vartin välein. Kun saavut Firan bussiasemalle, ota suunta kohti loivaa ylämäkeä, sitä kautta pääset kätevimmin näihin upeisiin maisemiin. Hinnat Firassa ovatkin sitten hieman korkeammat, kuin esim. Kamarissa. Jos menet vaikka kahville ravintonaan, josta on näkymät merelle, joudut todennäköisesti maksamaan hyvinkin paljon yhdestä kahvikupposesta. Mutta kyllä se niin vaan on, että niistä maisemista maksaa mielellään.  Samalla kun nautiskelet juomaa tai ruokaa näissä maisemissa, pääset näkemään myös niitä isoja välimeren risteilyaluksia, on ne hulppeita! Tässä muutama kuva Firasta:

Firassa on myös saaren parhaat ostosmahdollisuudet. Esimerkiksi korukauppoja riittää, niitä on joka kulmassa. Suurin osa kaikista kaupoista on kuitenkin vähän tyyriimpiä, ei ihan meikäläisen lompakolle sopivia. Onneksi löytyi kuitenkin muutama normaalihintainenkin kauppa. Tally Weijl-niminen kauppa on samankaltainen kuin H&M, perushintaisis perusvaatteita, toppeja, shortseja, koruja... Kaikkea samaa kuin h&m:ssäkin. Tally Weijlin vieressä on Hondos Center, joka on samankaltainen kuinStockmann. Hondos ei kuitenkaan ole lähellekkään yhtä suuri kuin Stockmann, mutta tuotteiden puolesta ne ovat verrattavissa. Firan kaduilta löysin myös kivan korukaupan, josta ostikin kaksi korua itselleni. Kaupan nimi taisi olla Emfasis, niitä oli kaksi saman nimistä kauppaa vastakkain, ja samoilla valikoimilla. Hassua. 

OÍA 

Oía on paikka, jossa melkein kaikki Kreikan postkorteista on kuvattu. Ne maisemat todellakin ovat kuvankauniit. Kun menin sinne, tuli sellainen "hei, mä olen käynyt täällä ennenkin"-olo. Johtuu siitä, että maisemat siellä ovat _täysin_ samanlaiset kuin postikorteissa. Tässä kuva muutamasta kortista, 

Ja tässä minun siellä ottamia kuvia: 

 

Oía on ihan mielettömän kaunis (ja todella kuuma) paikka. Sanotaankin, että jos muualla saarella on viileää, kannattaa suunnata Oíaan, siellä on kuuma. Valkoiset kalkkimaalilla maalatut talot varmaan heijastavat lämpöä jotenkin.. Käymisen arvoinen ehdottomasti. Oíaan pääsee Kamarista, kun menee ensin bussilla Firaan (1,60€) ja Firasta sitten bussilla oiaan (1,70€, muistaakseni?). Suoria busseja Kamari-Oía välillä ei valitettavasti kulje.

 

         

Ladataan...
Only Good Vibes

Kalimera! Saavuttiin Kreikasta jo parisen viikkoa sitten, mutta ehdin kunnolla kirjoittaa vasta nyt. Minun piti ensin tehdä yksi iso postaus koko matkasta, muttä päätinkin toteuttaa sen ehkä kahdessa/kolmessa osassa. Muuten siitä olisi tullut kyllä aivan liian pitkä. Tässä ensimmäisessä kerron nähtävyyksistä. Jotkut laskevat Oían nähtävyydeksi, mutta en nyt laita siitä tähän postaukseen. Seuraavassa sitten ! :) 

MESA GONIAN AAVEKYLÄ

Mesa Gonia oli pieni kylä täynnä elämää. Kunnes se tuhoutui vuonna 1956 maanjäristyksen seurauksena. Järistyksen jälkeen kyläläiset jättivät talonsa ja muuttivat muualle, kylä siis autioitui lähes kokonaan. 

Mesa Goniassa oli aavemainen tunnelma, mutta jotain kivaa elävääkin sieltä löytyi, nimittäin kisuja, paljon kisuja. 

Mesa Gonia sijaitsee melko lähellä Firaa, vain noin kuuden kilometrin päässä. Kannattaa käydä :) 

PYRGOS

Pyrgos on saaren korkeimmalla sijaitseva asuttu kylä. Siellä asuu noin 500 ihmistä. Sen keskusaukiolta lähtee portaat, joita kipuamalla ylöspäin pikkuisia kujia pitkin pääsee yllä oleviin maisemiin, sekä siellä sijaitsevalle linnoitukselle. Linnoitukselta näkee lähes tulkoon koko saaren, näkymät olivat huikeat! 

Kuten jotkut tarkkasilmäiset näkevät, tuolla viimeisimmäm kuvan takaosassa näkyy myös Oían kylä :) Se on siis tuo valkoinen rykelmä kalderan päällä. 

Kun olet uupunut linnoituselle kapuamisesta, suuntaa hörppimään ihana smoothie Johnnie's Cafesta. Itse mentiin sinne lähinnä sen söpön ulkonäon vuoksi, mutta kyllä oli hyviä myös paikan smoothiet ja muut sellaiset. 

 

SANTO WINESIN VIINITILA

Käytiin Santo Winesilla, kun oltiin Aurinkomatkojen järjestämällä retkellä. Ensin tutustuttiin viinin tuottamiseen ja sitten suunnattiin viinin (itse join mehua) maisteluun, jossa tarjolla oli myös krutonkeja, Kosin saarelta tuotua kosilaista juustoa, oliiveja sekä santorinin tomaateista tehtyä hieman mausteista pyrettä. Muille retkiläisille tuntui viinit maistuvan, ja suuntasivat Santo Winesin omaan putiikkiin ostelemaan niitä kotiin mukaan. Myös näkymät sieltä oli tosi huikeat! 

 

THIRASSIA

Thirassia on pieni saari santorinia vastapäätä, sinne pääsee ainoastaan veneellä. Viimeisimmässä kuvassa, joka on otettu Santo Winesilta, näkyy Thirassia (ns. pikku-Santorini). Ensimmäinen kuvassa näkyvä saari on Nea Kamenin tulivuori (muistaakseni..?:D), toinen on Thirassia. Thirassiaa sanotaan pikku-Santoriniksi muotonsa takia, se on saman muotoinen kuin santorini mutta paljon pienempi. 

Thirassiassa käytiin syömässä Captain John-ravintolassa. Alkuun oli kreikkalaista salaattia, pääruokana moussakaa ja jälkkäriksi kreikkalaista jugurttia sekä rypälehilloketta. Moussaka ei ehkä ole ihan mun juttu, mutta muuten ruoka oli hyvää. 

 

OÍAN AURINGONLASKU 

Tässä se Oían maailmankuulu auringonlasku. Sitä on kehuttu maailman kauneimmaksi, ja olihan se hieno. Kuvat eivät niin anna oikeutta sen kauneudelle, mutta jonkunmoisen käsityksen niistä saa. Jos itse menette katsomaan auringonlaskua, se on varmasti erilainen. Auringonlasku on erilainen joka päivä. 

Me olimme Aurinkomatkojen Auringonlaskuristeilyllä, jossa ohjeimana oli ensin purjehtia kuumille rikkilähteille uimaan. Huhujen mukaan kuulemma Kleopatra olisi käynyt siellä uimassa, ja tullut ainakin kymmenen vuotta nuoremman näköiseksi :D Lähteissä uinnin jälkeen suuntasimme Thirassiaan syömään ja sieltä lähdimme katsomaan auringonlaskua mereltä käsin. 

 

Psst! Kreikan rahatilanteesta on puhuttu paljon, mutta se ei näy saarella oikeastaan mitenkään. Kortti käy paikoissa missä se on ennenkin käynyt, ja automaateistaa saa nostettua rahaa normaalisti. Ainoa, mikä kannattaa pitää mielessä on vaihtoraha. Pienemmissä kaupoissa ja kuppiloissa kannattaa maksaa niin pienellä rahalla kun voi, jotta saa vaihtorahaa myös takaisin. Lähtekää silti matkaan ihan rauhallisin mielin, hyvin siellä pärjätään! :) 

Ladataan...
Only Good Vibes

Heeips! Olenko ainoa, jota ärsyttää nämä tämänhetkiset kesäsäät? Sataa, tuulee ja on hämärää.. Kiva. Nojoo, olihan tuossa muutama lämminkin päivä, joiden kunniaksi pyöräytin raikkaan vadelmajuustokakun, joka ei sisällä kylläkään juustoa missään muodossa. Tämä on siis enemmänkin rahkakakku/vaahtokakku? :D Tässäpä teille reseptiä siihen. 

250 g suklaakeksejä

75 g voita 

4 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

2 prk vaniljajugurttia

400g pakastevadelmia

7 liivatelehteä

0,5 dl jotakin punaista mehua (itse taisin käyttää granaattiomenamehua) 

2 rkl tomusokeria

Tee näin: 

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla ihan ensiksi. Minulla on käytössä 26cm halkaisijaltaan oleva vuoka. 

Murskaa keksit muruksi ja sulata voi. Sekoita sitten keksimuru ja sula voi keskenään. (Muru voi näyttää kuivalta, mutta se on ihan hyvä :) ) Painele keksimurut vuoan pohjalle ja laita sitten vuoka jääkaappiin. 

Vaahdota vaniljakastike ja laita liivatteet likoomaan kylmään veteen. 

Laita vadelmat kattilaan ja keitä niitä niin kauan, että ne soseutuvat. Lisää vadelmasose, vaniljajugurtti sekä tomusokeri vaniljakastikevaahdon sekaan ja sekoita seos tasaisen vaaleanpunaiseksi.

Kiehauta mehua kattilassa (kiire jos on, voit kuumentaa mehun myös mikrossa). Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kiehuvaan mehuun. Liivate"litku" on valmista, kun kaikki liivatteet ovat sulaneet. Kaada  liivatelitku ohuena norona vanilja-vadelmaseokseen koko ajan samalla sekoittaen. 

Kun kaikki on sekoitettu keskenään, kaada seos kakkuvuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa minimissään 3h. Mielellään yön yli, tällöin kakku on varmasti hyytynyt, ja myös paremman makuista kun kaikki maut ovat imeytyneet toisiinsa :) 

Nauttikaa kesästä ja kakusta! :) 

 

ps. Olen tehnyt kaikki edelliset postaukset koneella, tämä on tehty puhelimella. Jotenka, ne jotka lukevat tätä tietokoneelta, kertokaa jos kuvat ovat oudosti tekstiin nähden jne. Minä kun näen tämän nyt vain niinkuin se näkyy mobiilissa.. :/ 

Pages