Kaalikeitto – Zuppa di Valpelline alla Pamsu

image_8.jpeg

(Tämäkin vahingossa poistettu äärimmäisen tärkeä teksti on alunperin julkaistu jo 18.7.2016)

Ei kaalikeitto minustakaan mikään ykkösvalinta kesäruoaksi ole, mutta kun yksi pikkulapsen pään kokoinen kaali oli nyt koristanut jääkaapin hyllyä tarpeeksi kauan, niin asialle oli tehtävä jotain. Vanha kunnon Hesarin Ruokatorstai -opus antoi muutaman kaaliruokareseptin, joista tämä vei nyt voiton. Ei huano! Tehdään uudestaan sitten, kun aurinko ei enää paista illallisaikaan näin korkealta.

Ainekset

yksi kaali * 75g margariinia * 1 rkl suolaa * mustapippuria * 2 lihaliemikuutiota * parmesaania * kermajuustoa * muskottipähkinää * 10 ruisleipäviipaletta

 

Metodi

1) Suikaloin kaalin ensin yhteen ja sitten toiseen suuntaan noin sentin levyisiksi suikaleiksi ja pesin ja valutin liian pienessä siivilässä. 2) Otin sen isoimman kasarin ja laitoin rasvan sulamaan, sitten kaalit ja suolan ja pippurin,  vähän muskottipippuria, ja sekoittelin silloin tällöin kymmenisen minuuttia. 3) Sekaan reilu litra kiehuvaa vettä ja hienonnetut lihaliemikuutiot ja pienemmällä teholla hautumaan puoleksi tunniksi. 4) Otin ison uunivuoan – ohjeessa sanottiin väh. 2l joten valitsin Tuppereilta joskus emännänlahjaksi saamani järjettömän kokoisen Ultra Pro -vuoan, jota ei enää valmisteta – ja laitoin pohjalle kerroksen leipää, kerroksen eli seitsemän siivua kermajuustoa ja sitten vielä raastoin päälle tykimmän makuista parmesaania, jonka päälle nostelin reikäkauhalla kerroksen ihanalta tuoksuvaa, pehmennyttä kaalia, ja toistin. 5) Lopuksi kaadoin kasarista keitinliemen kerrosten päälle ja raastoin vielä kruunuksi parmesaania. 6) Keitto muhi 225 asteisessa uunissa puoli tuntia. Oli hyvää sellaisenaan, mutta paistettu jauheliha toimi mausteena.

 

image_9.jpeg

koti ruoka-ja-juoma