Omenapiirakkaa

Äiti toi puutarhansa luomu-lähituotantoa, ihan parasta omena-kanelihilloaan ja vielä pussillisen pieniä vihreitä omenia, joiden merkistä minulla ei ole aavistustakaan, ja totesi, että tee vaikka piirakkaa. Eihän tähän aikaan vuodesta ole muuta vaihtoehtoa kuin totella. Lohkoin tai viipaloin, miten kukin sen ottaa, ohuehkoiksi paloiksi reilun toistakymmentä omenaa ja ajattelin, että teen niistä pellilisen vanhan köksänkirjan ohjeen mukaista piirakkaa, niinkun tuplaerän. Omenaa jäi vielä ylikin, ja kun ihmettelin, että mitäs nyt, Mies tilasi vanhaa kunnon omenahyvettä.

Lisukkeeksi sokerilla maustettua ja hyvin sekoitettua 250g mascarponea. Paljon parempaa kuin kermavaahto ikinä.

Tämä on vaan niin hyvää, että samaa leipomusta olen tehnyt jo 23 vuotta. Hapanmaitotuotteeksi sopii tietenkin mikä vaan muukin kuin peruspiimä, esimerkiksi erilaiset maustetut jugurtit ovat aika jees tässä. Olkaa hyvä.

Omenapiirakka 

(Pyöräniemi et al.: Kotitalous 7. WSOY 1993. S.36.)

2 1/2 dl vehnäjauhoa * 1/2 tl leivinjauhetta * 1/2 tl soodaa * 1 1/2 dl sokeria * 1/2 tl vanilliinisokeria * 2 dl piimää tai kermaviiliä * 75 g margariinia * 1 muna

Pinnalle: 4-5 omenaa * noin 1 tl kanelia * noin 2 rkl sokeria

Vuoan voitelemiseen: rasvaa

Valmistus: 1. Kytke uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele vuoka. 2. Poista omenista siemenkota ja viipaloi omenat. 3. Sulata margariini. 4. Mittaa suureen kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne puuhaarukalla. Lisää kulhoon piimää, margariini ja muna. 5. Kaada taikina vuokaan ja lado pinnalle omenaviipaleet. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. 6. Paista piirakkaa uunin keskitasossa 25-30 minuuttia.

IMG_5993.JPG

koti ruoka-ja-juoma