Pendelöi Sundbybergiin ja Solnaan!

Eilisessä vinkkilistassa jäi mainitsematta se, että kaikki Tunnelbanestationit ovat omanlaisiaan ja taiteella kuorrutettuja, ja siksi näkemisen arvoisia jokainen. On myös aikuisenkin mielestä hirmu mukavaa, että jokaisella junalla on oma nimi, niin että tutun junan nähdessään tulee hyvä mieli.

Siitäkin huolimatta täytyy muistuttaa, että myös paikallisjunat eli pendeltågit ovat näppäriä kulkuneuvoja! Uusi kalusto on tilava ja hiljainen ja nopea. Tukholman pohjoisiin naapurikaupunkeihin Solnaan ja Sundbybergiin matka päärautatieasemalta kestää 7 ja vastaavasti  9 minuuttia.

Solna

Solna on minun silmääni sellainen hajanainen kaupunki, jolla on hyvät puolensa ja sitten se puoli, joka on saatu aikaan, kun on lähdetty järjestelemään ensin hajanaisesti rakentumaan päästettyä aluetta uudelleen ja mahtipontisesti. Solnan rautatieasema on uudelleen järjestellyn alueen ytimessä: vaaaaaaltava Mall of Scandinavia ja siihen tiiviisti liittyvä Friends-areena, AIK:n ja miesten jalkapallomaajoukkueen kotikenttä sekä monenlaisten jättijuttujen tapahtumapaikka, muodostavat Arenastadenin. Mall of Scandinaviassa käyvät ne kaverisi, jotka tulevat muka ”ruotsinlaivalta vaan” ja alkavat sen jälkeen yömyöhään tilailemaan entistä kalliimpia lastenvaunuja ja vaatteita sellaisista nettikaupoista, joista ei ole Suomessa kuultukaan – minkä vuoksi tuotteet oletettavasti ovat haluttavampia (ihan sama vaikka suurin osa Tukholman alueen klooninaisista työntää niitä tasan samoja vaunuja ja pitää samanlaisia vaatteita). Kröhöm. Anteeksi tämä statuskulutusvastainen sammakko, joka pääsi pompsahtamaan!

Arenastadenista tai oikeastaan Solnan juna-asemalta itään Frösundaledeniä kulkien, Blåkulla-nimen saaneen miljoonaprojektirakennuskokonaisuuden ohitettuaan, ihminen päätyy Hagaparkeniin, joka on osa Kuninkaallista kaupunkipuistoa. Sekin on kokemisen arvoinen! Jos olet lenkkeilijätyyppi, kohtaat täällä kaltaisiasi. Alueella on myös minusta hassu Kupariteltta, perhostalo ja haiakvaario, sekä tietysti Victorian ja Danielin perheen koti. Tänne varmaan päätyisin lasten kanssa piknikille, jos en voisi mennä Kirvatsiin.

Filmstaden

Jos taas lähdet juna-asemalta länteen Råsundavägeniä pitkin, joudut minun silmääni sellaiseen ihanaan ja onnistuneeseen reilu satavuotiaaseen porvariskaupunginosaan, joka on nimeltään – Råsunda (sekoitus Råsta-järven ja Frösundan nimiä). Reilun kilometrin tepasteltuasi ja kadunvarsia ihasteltuasi olet suurinpiirtein Näckrosenin metroaseman kohdalla. Kun siinä katsahdat länteen päin johtavan kadun nimikylttiin, suusi loksahtaa auki: Greta Garbos väg! Tästä pääset vanhalle elokuvastudioalueelle, joka kulkee tätä nykyä nimellä Gamla Filmstaden. Alueella on tätäkin nykyä kaikenlaista toimintaa, mutta Filmstadenin kahvila ja puoti on auki pe-su ja sunnuntaisin on mahdollista osallistua opastetulle kierrokselle, jonka aikana kerrotaan, miten ruotsalaiset valmistautuivat Hollywoodin valloitukseen sillä aikaa, kun suomalaiset taistelivat keskenään siitä, kuka on enemmän oikeassa. Aluetta kiertävän muurin sisäpuolella on Ingmar Bergmanin elokuvista kertova valokuvanäyttely, jota pääsee ihmettelemään milloin vain.

Sundbyberg

Sundbybergiä olen jo kehunut alkukuusta niin paljon, etten nyt ehkä enempään pysty. Pikkukaupungin tunnelma laskeutuu harteillesi kuin sopivan lämpöinen viltti alku- tai loppukesän iltana terassilla istuessasi, kun nouset ulos junasta. Täällä on kaikkea ja juuri sopivasti.

Itse asiassa myös Filmstadenista on ihan sopiva matka vaeltaa kohti Sundbybergin pohjoisosaa, josta löytyy kuopukseni arvostamia, aitoja viikinkiläisiä riimukiviä. Yksi niistä on heti Råstan kartanon mailla, ja lisää niitä sekä pronssiaikainen uhrikivi löytyy, jos jaksaa jatkaa Ursvikin metsään asti.

Vesitorni

Duvbo onkin jo mainittu, mutta Sundbybergkään ei ole täysin säästynyt stereotyyppiseltä esikaupunkirakentamiselta. Ör, Hallonbergen ja Rissne ovat kuitenkin ihan sympaattisia nekin, mutta eivät ehkä aktiivisen hakeutumisen arvoisia. Keskittyisin Duvbossa ja keskustassa kiertelyyn, ja sitten suuntaisin Marabouparkeniin. Entisessä kaakaolaboratoriossa esitellään tätä nykyä mielenkiintoista nykytaidetta Ruotsista ja maailmalta, ja nyt, kun luonto alkaa vihertää, veistospuistokin alkaa olla sen näköinen, etten ihmettele enää niin paljon, että puisto valittiin taannoin Ruotsin kauneimmaksi.

Jotta saan pakollisen Pori-maininnan ujutettua mukaan, on kerrottava, että ruutukaavakeskustan ja teollisuushistorian lisäksi vakituista ja tilapäistä kotikaupunkiani yhdistää ainakin keihäänheittäjäpatsas ja massiivinen punatiilivesitorni.

Tvärbana

Sekä Solnaan että Sundbybergiin pääsee myös raitiovaunulla 22 eli Tvärbanalla. Bromman tienoilla maisemat eivät ole kovin ihmeelliset, mutta silti kyllä suosittelen kokeilemaan myös tätä raideliikennesovellusta. Raiteet vievät siis Solnan rautatieasemalta Sundbybergin, Iso-Essingenin, Liljheholmenin ja Globenin kautta Södermalmin itäpuolelle Sicklaan. Kantakaupungin kiertävän linjan kulkeminen pääteasemalta toiseen kestään noin 50 minuuttia.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *