Synttärimunakas

image.jpeg

Otsikon sankari loistaa tässä kuvassa vielä toistaiseksi poissaolollaan, mutta pääsemme kohta asiaan.

Sitä ennen kehotan kiinnittämään huomion kuvassa näkyviin kakkuihin. Tuplasynttärikahveilla tarjotaan tietenkin kakkuakin tuplaten, ja näissä kekkereissä tarjoilut ovat aina gluteenittomia. Etualalla on saksalaisen kaupan alkukesästä mainostama popcorn-valkosuklaa-limettipiirakka ilman mansikoita. Outo, mielenkiintoinen, muttei mikään superleipomus. Kiva kuitenkin, ettei juustokakun pohjaa varten tarvinnut murustella gluteenittomia keksejä, vaan vaihteeksi poppareita.

Taustalla näette emännän ihan itse alusta asti tekemän kinuskikakun. Prosessi sai minut jälleen nostelemaan kuvitteellista hattuani kaikille teille kakkumestareille! Katsoin keväällä telkkarista, kun tumpelokokit saivat saman leiviskän tehtäväkseen, ja siitä asti olen halunnut haastaa itseni. Kärsimättömyyteni tulee taas esiin muna-sokerivaahdon vatkaamisessa, ja kun kakkupohjan ottaa uunista, se ei vieläkään pysy samassa korkeudessa viittä minuuttia pidempään. Sain kasailtua kolme kerrosta kuitenkin. Välihillon otin kaupan purkista, mutta vaniljakiisselin sinne väliin keitin itse. En välttynyt paakuilta. Kinuski jäi liian tahmeaksi, muttei sentään kovettunut, ja lopulta munakkaaseen lorahti enemmän kermaa kuin oli tarkoitus, eikä sitä sitten enää riittänyt ihan koko kakun ympärille. Onneksi kiisselitäytettä oli sen verran, että sain paikkailtua… Kakun ulkomuoto nolotti ja maku jännitti, mutta onneksi yleisö oli tuttua, eikä ehkä olisi lahdannut minua, vaikka tulos olisi ollut perin surkea. Kakku upposi. Mies kertoi vielä erikseen myöhemmin, että hyvää oli, ja sitä mielipidettä arvostan.

Suutari ei aio pysyä lestissään, vaan paistelee vielä jossain vaiheessa lisää lituskaisia sokerikakkupohjia. Vastaisuudessa tehdään uudelleen myös uunimunakas. En ehtinyt ottaa kuvaa. Oli keltainen, täytteet siinä päällä.

Gluteeniton vaihtoehto suolaiselle piirakalle

10 munaa * 1,5dl kuohukermaa * 1,5dl maitoa * 2tl suolaa * pippuria * kolme pienehköä herkkusientä pieninä kuutioina * pari pienehköä sipulia silppuna * voita paistamiseen * fetaa * 150g kinkkua suikaleina * kourallinen kirsikkatomaatteja puolitettuina * rukolaa

1) Rikoin munat kulhoon, sekoitin maitotuotteet mukaan ja suolan ja pippurin myös. 2) Kaadoin seoksen semmoiseen A4-kokoiseen matalareunaiseen vuokaan ja työnsin 200-asteiseen uuniin. 3) Sipuli ja sienet kuullotettiin pannulla, ja tarkoitus oli kaataa ne vartin päästä puoliksi hyytyneen munakkaan päälle, mutta kiertoilmauuni olikin ehtinyt jo jähmettää massan – levitettiin siihen silti ja kinkku ja feta myös, ja laitettiin vielä hetkeksi takaisin. 4) Viiden minuutin päästä otettiin vuoka ulos uunista ja aseteltiin vielä tomaatit ja rukola päälle.

suhteet ystavat-ja-perhe ruoka-ja-juoma