Maailman helpoin omenapiirakka

P1050639-01.jpeg

P1050648-01.jpeg

Ainahan se on mielessä; omenapiirakka!

No okei, ei ehkä ihan aina, mutta eräs aamu se todellakin oli mielessä heti ensimmäisenä kun avasin silmäni. Sellainen suuremman luokan himo saada omenapiirakkaa. Eikä ihan mitä tahansa omenapiirakkaa, vaan sellaista omenapiirakkaa, jota isoäitini aina tarjosi. 

En ole keittiöihmisiä. Todennäköisempää on, että omenoita kuoriessa kuorin itseltäni nahat sormista ennen kuin osun itse omenaan ja vehnäjauhot löytyvät luultavammin mustalta keittiön matolta kuin kulhosta. Mutta kun tekee ihan erityisesti jotain tiettyä mieli, jotain sellaista minkä kanssa Woltkaan ei pysty auttamaan, pitää ottaa härkää sarvista ja tehdä itse!

Koska en ole keittiöihminen, en omista erityisemmin ruoka-aiheisia kirjoja tai reseptejä. Yksi vihko löytyy, johon olen keräillyt mielenkiintoisia (lue: tarpeeksi helppoja) resepti-idioita esim. niitä hetkiä varten kun minulle on tulossa vieraita. Ja siellähän se oli: resepti maailman helpoimmalle omenapiirakalle. 

Täällä Virossa täytyy välillä vähän soveltaa, sillä huolimatta siitä, että Prismasta saakin hyvin pitkälle samoja tuotteita kuin Suomessa, niin tietyt asiat puuttuu. Esimerkiksi erilaiset maitotuotteet on pakattu erilaisiin pakkauksiin kuin Suomessa, mikä tuo oman haasteensa oikean tuotteen paikantamiseen. Täällähän suositaan ostaa maito pussissa(!!), ei kartonkitölkissä, joita kyllä onneksi myöskin löytyy maitohyllystä. Millä helkkarilla se maito saadaan sieltä pussista ulos ilman, että sitä on joka paikassa, en ole vielä saanut selville.

Erityisesti leivontaan liittyvissä asioissa olen huomannut kauppojen valikoimissa puutteita: en ole vielä paikantanut mistään juoksevaa margariinia ja kahden vuoden etsinnän jälkeen annoin periksi ja hyväksyin sen tosiasian, että täällä ei vaan ole kermaviiliä. Vaniljakermaa, -rahkaa ja -jugurttia löytyy vaikka missä muodossa, mutta juuri sitä Valion tiettyä vaniljakastiketta ei tietenkään löytynyt raparperipiirakan kyytipojaksi. Ostin sitten jotain samantyyppiseltä vaikuttavaa, mutta se oli tönkköisyydessään enemmän rahkanmallista eikä lähellekään oikean makuista, joten pilasi kyllä sen nautinnon.  

Tämä omenapiirakka on kuitenkin siitä hyvä, että se ei välttämättä kaipaa kaverikseen mitään ylimääräistä, joten säästyy nekin rahat. Sen verran jouduin soveltamaan, että tosiaan kermaviilin sijasta käytin jugurttia. Enkä mitä tahansa jugurttia, vaan nimenomaan uuniomenan makuista jugurttia. En tiedä löytyykö samaa lajia Suomesta, mutta jos löytyy niin suosittelen korvaamaan kermaviilin sillä. 

Helpoin Omenapiirakka

5 annosta / 15-30 min

  • 2-4 omenaa (jos Suomesta löytyy yhtä jättimäisiä omenoita kuin täältä, niin yksikin riittää hyvin)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniliinisokeria
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia (suositus: uuniomenalla maustettu)
  • 1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
  • 1 kananmuna
  • kanelia ja sokeria 

Sekoita jauhot ja sokerit keskenään. Lisää joukkoon kermaviili/jugurtti, öljy sekä kananmuna ja sekoita seos tasaiseksi. Voitele taikinavuoka hyvin tai peitä pohja leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan. Asettele omenaviipaleet taikinan päälle ja peitä reilulla kerroksella kanelia ja sokeria. 

Paista piirakka 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. 

Enjoy!

P1050652-01.jpeg

 

Koti Ruoka ja juoma