Torstain tipsi: Raparperipiirakka

Raparperipiirakka_1.jpg

Raparperipiirakka_2.jpg

Pihassamme kasvaa ennätyssato raparperia joten sesonkihengessä mennään ja tämän torstain tipsi vinkkaa mainion raparperipiirakan reseptistä. Alkuperäinen ohje oli jonkin ruislesepaketin kyljessä josta nappasin sen omaan talteen. Meillä tämä piirakkaresepti kulkee myös nimellä hurmauspiirakka, sillä tällä ohjeella (tosin pakastemarjasekoitusta oli raparperin sijaan täytteenä) tein piirakkaa tarjolle kun nykyinen mieheni tuli ensimmäisen kerran luokseni kylään. True story on, että tie miehen sydämeen menee vatsan kautta 😉

 

Raparperipiirakka_3.jpg

Raparperipiirakka_4.jpg

Hurmaavaan raparperipiirakkaan tarvitset:

Täyte:

  • nippu raparperia (4-5 vartta) kuorittuna ja pilkottuna
  • 1 rs tuorejuustoa/ kermaviiliä / maitorahkaa à 200g (valitse näistä mieleisesi, myös makurahkat kuten vanilja tai valkosuklaa-lime toimivat)
  • 1 kananmuna
  • noin 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1-2 tl perunajauhoja (ei pakollinen, mutta raparperista irtoaa paljon nestettä paistettaessa, perunajauholla täyte pysyy kiinteämpänä)
  • EXTRAA: kanelia maustamiseen, tai pari kourallista pähkinöitä rouheena

Pohja:

  • 1 dl juoksevaa margariinia
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 dl ruisleseitä 
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Pese, kuori ja pilko raparperit. Sekoita kaikki muut täyteaineet kulhossa keskenään. Pohjataikinan teon aloitat uuteen kulhoon, jossa sekoitat juoksevan margariinin, munan sekä sokerin. Lisää joukkoon vielä keskenään erikseen sekoittamasi kuivat pohjataikinan ainekset eli leseet, vehnäjauhon ja leivinjauheen. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (24-30 cm halkaisijaltaan, pienempi halkaisija = paksumpi pohja) pohjalle ja reunoille. 

Levitä pilkotut raparperit taikinan päälle. Jos tykkäät voit ripotella hieman myös kanelia mausteeksi, tai vaihtoehtoisesti käyttää pähkinärouhetta. Kaada koko komeuden päälle vielä sekoittamasi loput täyteaineet ja tasoita pinta lastalla. Paista piirakka +200° uunissa keskitasolla 30-35min. Jos käytät ruokosokeria täytteessä, värjäytyy se hieman tummemmaksi. Myös makurahkat toimivat täytteenä hyvin. Kermaviilillä puolestaan saat ”kevyemmän” lopputuloksen. 

Raparperipiirakka_5.jpg

Tällä kertaa pistin tavallista maitorahkaa täytteeseen ja murskasin pari nyrkillistä pekaanipähkinöitä raparperille kaveriksi. Piirakan kanssa tarjoilin vielä jäätelöä. Hyvää oli.

 

Raparperipiirakka_6.jpg

 

Maukasta ja makeaa helatorstaita!

 

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.