Melkein moussaka, mutta kuitenkin lasagne

Packing peanuts

 

 

Perjantai-iltana pistin hihat heilumaan keittiössä ja kokkailin kasaan oman versioni kesäkurpitsalasagnesta. Koska mieheni oli poissa kotoa työmatkalla, sain nauttia elämästäni ja tehdä juuri sitä ruokaa mitä halusin. Meillä on tällainen hassu tapa, että aina kun toinen on jostain syystä poissa kotoa, toisen kuuluu syödä juuri niitä omia suosikkijuttujaan mistä tämä toinen poissaoleva ei niin välitä. 

Yksin ollessani minun tuleekin usein valmistettua jotain herkkusienistä, kukkakaalista tai muuten pitemmän kaavan kautta. Mieheni puolestaan herkuttelee pinaattikeitolla tai mustalla makkaralla minun viipottaessa muissa maisemissa.

Tällä viikolla olin tosiaan törmännyt todella monta kertaa blogeissa erilaisiin versioihin kesäkurpitsasta valmistetusta vuokaruuasta, lasagnesta. Ja siitähän se idea sitten lähti...

Moussakaa en ollutkaan tehnyt pitkään aikaan ja päätin yhdistää moussakan makumaailman kesäkurpitsalasagneeni. Keittelin tomaattipohjaisen kastikkeen, johon käytin jauhelihan sijaan soijarouhetta. Kesäkurpitsat veistelin ohuiksi siivuiksi juustohöylällä ja "lasagneni" pinnalle lorautin tilkan kermaa ennen juustoraasteella viimeistelyä. 

Moussakaksi tätä kesäkurpitsasta valmistettua kokkaustani ei missään nimessä uskalla kutsua, mutta maussa päästään silti aika lähelle. Reseptivihkossani luki muuten hienosti Karppimoussakan kohdalla, että käytä 1-2 ruokalusikallista moussakamaustetta. Muuten kiva, mutta kun tuo joitain vuosia sitten kesälomamatkalta ostettu maustesekoitus on päässyt loppumaan jo ajat sitten. Tietenkään en ollut muistanut kirjata ylös mitä kaikkia mausteita tuossa sekoituksessa oli käytetty, joten päätin soveltaa ja käyttää runsaasti eri yrttejä sekä sitä olleelisinta, eli kanelitankoa.

 

Tätä reseptiä suosittelen pitämään enemmänkin suuntaa antavana, kuin mittasuhteiltaan orjallisesti nuodatettavana. Lasagneni ladoin Teeman 2,5l vetoiseen (halkaisijaltaan 30cm leveään) vuokaan joka tuli aivan täyteen. Sanomattakin on selvää, että tuosta riittää useammalle kuin yhdelle ruokailijalle. 6-8 olisi varmaan lähempänä totuutta.

 

  • 2 kesäkurpitsaa (valitse mahdollisimman suorat yksilöt, ovat tällöin helpompia viipaloida juustohöylällä)
  • 5 dl soijarouhetta (kastiketta saa olla reilusti...)
  • 8-10 dl tomaattipyrettä (käytin muuten jo vamiiksi yrteillä maustettua)
  • 2-4 dl vettä
  • 1-2 rkl rypsiöljyä
  • 1 sipuli (kuutiotuna)
  • 2-3 valkosipulin kynttä (murskaa tai pilko pieneksi)
  • 3 pientä porkkanaa (raasta porkkanat)
  • Mausteet: oreganoa, timjamia, meiramia, basilikaa, 1-2 kanelitankoa, suolaa, mustapippuria ja ripaus chiliä jos siitä tykkää. Minä usein myös käytän 1-2 tl sokeria tomaattikastikkeiden kanssa.
  • 150 g juustoraastetta (käytin sinileimaista emmental -juustoa)
  • loraus eli noin 3/4 dl kermaa - tämä ei pakollinen

 

Aloita kuullottamalla sipulikuutioita öljyssä pannulla (joka saa olla reilun kokoinen ja reunoiltaan korkea). hetken päästä voit lisätä murskaamasi valkosipulit. Seuraavaksi tulevat tomaattipyre, mausteet ja soijarouhe. Sitten lisää kastikkeeseen vettä pikkuhiljaa sekoitellen. Kastike saa olla aika kiinteää (koska kesäkurpitsoista kyllä irtoaa jonkin verran nestettä paistettaessa). Lisää raastamasi porkkanat ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä 15-30 min. Maistele kastiketta aina välillä ja lisää niitä mausteita joiden makua siihen kaipaat.

Kastikkeen hautuessa voit kaikessa rauhassa viipaloida kesäkurpitsat juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Lopun kantin, mikä kesäkurpitsasta jää kun sitä ei enää uskalla höylätä ilman että samalla ei höyläisi omaa kättään, voi kuutioida pieneksi ja lisätä kastikkeen joukkoon. Kun kastikkeesi on mielestäsi tarpeeksi hautunut ja saanut makua, poista kanelitangot.

Voitele käyttämäsi vuoka pienellä määrällä öljyä ja lado pohjalle ohut kerros kesäkurpitsaa. Lisää sitten kerros kastiketta. Toista tämä niin monta kertaa, että kesäkurpitsaviipaleesi loppuvat (3-4 kerrosta). Jätä viimeiseksi pinnalle kerros kastiketta. Tähän voit halutessasi lorauttaa tilkan kermaa ennen juustoraasteen lisäämistä.

Paista uunissa 200 asteessa ensin 30min, sitten laske lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 15min. Tarkkaile ettei juusto pääse pinnalla liikaa ruskistumaan. Valmiin lasagnen kannattaa antaa vielä hetken verran vetäytyä folion alla rauhassa ennen sen nauttimista. Ja parastahan tämä on (ainakin minun mielestäni) vasta seuraavana päivä kun kaikki maut ovat vielä hieman voimistuneet...

Kommentoi