Aallon harjalla, tai siellä päin

Aaltoilua_1.jpg

Käytiin kuukausi sitten mieheni kanssa pienellä Helsingin lomalla ja kulttuurikohteenamme oli tällä kertaa vierailu Alvar Aallon kotitalolle Munkkiniemeen. Meidän piti käydä täällä jo edelliskesänä, mutta päädyimmekin tuolloin menemään Helsingin itäistä saaristoa kiertelevälle sightseeing risteilylle. Nyt tiemme vei Riihitielle katsastamaan Aallon perheen kodiksi ja toimistoksi suunnittelemaa taloa. 

 

Aaltoilua_2.jpg

 

Aaltoilua_4.jpg

Pihaa reunusti varsin perinteikäs puuaita, joka mielestäni oli tavallaan vastakohta sille käsitykselle mikä minulla muuten oli Aallon selkeästä ja linjakkaasta tavasta suunnitella. Toisaalta juuri tuo aita toi kodikkuutta muuten yksinkertaiseen pihaan. Sisällä kiersimme ryhmän mukana noin puoli tuntia ympäri asuntoa oppaan johdolla. Lopuksi meille annettiin vielä parikymmentä minuuttia aikaa tutkia nurkkia sekä pihaa keskenämme ja kuvata näkemiämme yksityiskohtia.

Aaltoilua_5.jpg

Aaltoilua_6.jpg

Minua talossa eniten viehätti tyylikäs olohuone sekä valoisa toimistoateljee. Varsinkin olohuoneessa oli esillä huomattavan paljon Aalto designia. Hauska yksityiskohta, johon kiinnitin huomioini oli tämä tarjoiluvaunu. Minusta tuntui, että siihen oli hyvinkin saatettu saada inspiraatio ruokalutilan nurkkaan sijoitetusta antiikkikärrystä…

Aaltoilua_7.jpg

Aaltoilua_8.jpg

Talon yläkerrasta löytyivät perheen makuuhuoneet, kylpyhuone ja pieni oleskelutila. Aallon suunnitelemista kattoikkunoista tuli kauniisti luonnonvaloa kylpyhuoneeseen sekä vaatehuoneeseen. Kylppäri varsinkin henki alkuperäistä 30-lukua ja vaatehuoneessa oli esillä Alvarin kovasti käyttämä matkalaukku sekä naulakossa roikkui edustuspuku – kuin valmiina lähtöön.

 

Aaltoilua_9.jpg

Aaltoilua_10.jpg

kuulumisia_9.jpg

Tunti talolla kului kuin siivillä. Varsinkin arkkitehtuurista kiinnostuneille tai muuten Aallon suunnittelusta innostuneille tämä Aallon kotitalo on ihan mukava ja helposti toteutettava kulttuurikohde Helsingissä vierailtaessa. Perille pääsee näppärästi ratikalla ja jos on oikea Aalto-fani niin voi talon lisäksi käydä vielä tutustumassa Aallon ateljeehen, joka sijaitsee muutaman korttelin päässä talosta. Ainakin meidän opastetussa ryhmässä oli useampi Etelä-Amerikasta kotoisin oleva arkkitehtuurin opiskelija joka tuli tuonne talolle käytyään ensin kierroksella ateljeella. Sielläkin kun voi osallistua opastetulle kierrokselle. Mekin itseasiassa kävimme ensin tuolla ateljeella, mutta vain kurkkaamassa rakennusta ja pihaa ulkoapäin ennen talolle menoa. 

 

Aaltoilua_3.jpg

 

Tietoa aukioloajoista ja opastusten ajankohdista löytyy ainakin täältä. Jos tuonne suuntaatte, niin toivottavasti teille osuu yhtä aurinkoinen päivä, kuin meille tuolloin lokuussa – oli vuodenaika sitten mikä tahansa. 

 

 

Koti Sisustus Matkat

Torstain tipsi: Yrttikuorrutettu poronfilee

Poron_ulkofilee_6.jpg

Poron_ulkofilee_1.jpg

Poron_ulkofilee_2.jpg

Maku -lehdestä alkuviikosta lukaisin, että nyt olisi meneillään poroviikko. Ilmeisesti tätä valtakunnallista poroviikkoa tavataan viettää näin marraskuun ensimmäisellä viikolla. Aiheeseen liittyen minulla on jakaa yksi resepti, se ainoa pororesepti jota olen testannut. Hyväksi tuo resepti on kyllä havaittu, sillä sen mukaan olemme poron ulkofilettä valmistaneet jo kolme-neljä kertaa. Itse en voi kunniaa ohjeen laadinnasta ottaa, vaan Glorian Ruoka & Viini -lehdestä (8/2011) sen olen aikoinaan talteen napannut.

 

Poron_ulkofilee_3.jpg

 

Poron_ulkofilee_4.jpg

Yrttikuorrutettu poron ulkofile (4 annosta)

Tarvitset:

  • 2 kpl poron ulkofilettä (à 300g)
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl rypsiöljyä

Yrttikuorrutukseen:

  • 1 viipale vaaleaa (kuivahtanutta) leipää
  • 4 rkl hienonnettuja yrttejä (rosmariini toimii!)
  • 2 rkl huoneenlämpöistä voita
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/3 tl mustapippuria myllystä

Ota fileet huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Puuhastele ensin kuorrutus: Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja pistä sekaisin. Leipä kannattaa ensin murentaa muutamaan osaan ja yrttejä hieman hienontaa jos haluat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Leivän voi myös hätätapauksessa korvata korppujauholla.

Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Olen halkaissut fileet puoliksi, niitä on helpompi käsitellä paistettaessa pienempinä paloina ja näin jokaiselle ruokailijalle on myös oma fileensä. Paista fileisiin kaunis väri pannulla voi-öljyseoksessa. Laita fileet uunivuokaan ja taputtele yrttikuorrute niiden päälle. Tuikkaa lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja kypsennä fileitä vielä uunissa (noin. +175-200°) kunnes sisälämpö on 56 astetta. Liha jää tuolloin kauniin punaiseksi, jos tiedät syöjien pitävän kypsemmästä, niin anna lämmön nousta vielä muutaman asteen. Kääri fileet folioon ja anna niiden vetäytyä vielä 15-20 min. Olen tarjoillut poron ulkofileiden kanssa aina uunikasviksia, näin uuni on ollut sopivasti päällä kasvisten siellä kypsyessä.

 

Poron_ulkofilee_7.jpg

Fileet siis jäävät 56 asteisina melko punaisiksi, mutta kun niiden antaa rauhassa vetäytyä vartin verran pysyvät nesteet kauniisti kasassa, eikä lautanen ui verisessä lihasnesteessä.

Kyytipojaksi tuhti punaviini ja tässähän on ainekset oikein juhlavaan isänpäivä illalliseen.

Oikein mukavaa marraskuuta ja poroviikkoa kaikille!

 

 

Koti Ruoka ja juoma