Pääsiäisähky

Vuohenjuustosalaattikotona.jpg

Hajatelmia neljältä päivältä:

Onneksi pääsiäinen on vain kerran vuodessa. Nyt tuli syötyä itselle pahempi ähky kuin jouluna.

Kun alkuviikko oli syöty kevyesti, pelkästään kasviksia, niin pyhät menivätkin sitten proteiineja tankatessa… Pitkästä aikaa tehtiin vuohenjuustosalaattia. Sitten kokeiltiin kuinka onnistutaan merimiespadan valmistuksessa. Grillikausi meillä avattiin jo kuukausi sitten, nyt päästiin jo hyvään vauhtiin kesäkeittiön herkkujen valmistuksessa. Maukas salaatti tai paahdetut kasvikset sopivat mielestäni hyvin lihalle lisukkeeksi. En edes muista koska meillä on keitetty peruinoita sellaisenaan syötäväksi? Varmaan melkein vuosi sitten ja silloin kyse oli uusista perunoista. Kohtahan niitä taas saa kaupasta.

 

Paasiaisahky_1.jpg

Paasiaisahky_2.jpg

Paasiaisahky_3.jpg

 

Pelkästään ei vietetty aikaa keittiössä ja ruokapöydän ääressä, vaan myös pistettiin pihaa uuteen uskoon raivailemalla pensasaitaa, pestiin ikkunoita, kasteltiin kasveja ja kummasteltiin yhden nurkkauksen uutta nurmikkoa – oltiin unohdettu kokonaan kylväneemme siihen syksyllä siemeniä. Tehtiin pitkä kävelylenkki, saunottiin ja chillailtiin takapihan terassilla.

Ihan hyvä pääsiäinen näin jälkeenpäin ajateltuna.

 Mitä teidän pääsiäiseenne kuului? Mämmiä vai jotain muuta?    

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Ajattelin tänään

Torstain tipsi: Parsamunakas

Parsamunakas_1.jpg

Viime viikolla jo lupailin, että suolaisen reseptin vuoro olisi nyt. Tässä ollaan ja lupaukset pidetään. Tämä resepti on ryöhkeä kaappaus yhdestä lempparikirjastani, Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta kirjasta. Syön silmilläni kaikki tuon kirjan kuvat ja joka kerta vannon että näitä reseptejä pitäisi valmistaa useammin… Nyt kun parsakausi jyllää parhaimmillaan muistin, että Hansilla oli kirjassaan ihan kelpo ohje parsoille.

Tässä, kuten torstain tipseissä yleensäkin, mennään helposti hyvää linjalla. Ainesosia ei ole kuin pari hassua – parsa ja kananmunat luonnollisesti.

 

Tarvitset:

  • Nipun tuoretta parsaa (värin saat itse valita)
  • 5 keskikokoista kananmunaa
  • suolaa ja mustapippuria maustamiseen
  • 2 rkl voita
  • *Valinnainen lisä: juustoraaste

 

Jos tarve, kuori parsat ja napsauta/leikkaa varresta se kuiva ja puumainen osa pois. Kiehauta reilu kattilallinen vettä ja keitä parsoja vedessä (jossa on ripaus suolaa) 4 minuutin ajan. Nosta parsat pois kattilasta leikkuulaudalle ja leikkaa ne noin 3-4 cm mittaisiksi paloiksi. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna voi isohkolla paistinpannulla ja lisää kananmunamassa pannulle. Hyydyttele munakas nopeasti niin, että lastalla hieman työntelet kypsynyttä massaa reunoilta kohti keskustaa. Kun munakas on melkein kypsä lisää siihen paloitellut parsat (ja mahdollisesti myös hieman juustoraastetta). 

Minä jätin munakasmassan aikas löysäksi ja työnsin paistinpannun hetkeksi (2-4min) 150° asteiseen uuniin.

 

Parsamunakas_2.jpg

Parsamunakas_3.jpg

 

Munakkaasta riittää hyvin kahdelle. Meillä syötiin lehtikaalisipsejä alkupalana (tästä syystä uuni oli päällä) ja munakkaasta jäi vielä 1/3 osa seuraavalle päivälle evästettäväksi. 

Jos parsa on sinulle vielä vieras vihannes, niin tällä reseptillä on hyvä aloittaa lähempi tutustuminen tuohon vähäkaloriseen, mutta ravinnerikkaaseen kasvikseen.

 

 

Koti Ruoka ja juoma