Torstain tipsi: Bagelit

Bagelit_1.jpg

Torstaiseen tapaan nyt vinkkaan, mitä kannattaa leipoa viikonloppuna aamupalapöytään: Bageleita.

Ensimmäisen kerran tein itse bageleita joskus kymmenisen vuotta sitten. Hyviä olivat, mutta silloisen vuokra-asunnon 50-luvulta peräisin oleva uuni paistoi vain puolella teholla, joten aikamoista tuuria tuolloin leipominen vaati. Puhumattakaan siitä, että peltiä piti aina kääntää kesken paistamisen, jotta toinenkin puoli saisi hieman väriä ja ettei se toinen samalla palaisi…

Nyt on keittiössä tilaa leipoa ja uuni pelaa niin kuin pitää. Jollain keväisellä kauppareissulla sain käsiini leivinpapereita, foliota ja muita valmistavan Eskimo Oy:n reseptivihkosen. Tuosta vihkosta löytyi ohje taikinajuureen tehtäviin minibageleihin. Minä kun olen hieman laiska ja myös mieluummin teen ihan reilun kokoisia leivonnaisia, päätin hieman oikaista ja muokata reseptiä… (Alkuperäinen resepti löytyy täältä)

Torstain tipseissähän homman nimi on helppous, noh… bagelien eteen joutuu hieman ahertamaan ja apukokista on loppuvaiheessa oikeasti apua, mutta ei tässä nyt mikään ihan mahdottomuus ole kyseessä. Uskokaa pois ja kokeilkaa itse.

 

Bagelit (12kpl)

Tarvitset:

  • 5 dl vettä 
  • 1 ps kuivahiivaa (tai 1/2 pala tuoretta hiivaa)
  • 1 rkl siirappia
  • 1/2 rkl suolaa
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 3 dl + noin 8dl vehnäjauhoja 

Lisäksi:

  • kattilallinen tai kaksi kiehuvaa vettä
  • 1 kananmuna bagelien voiteluun
  • seesaminsiemeniä koristeluun

 

Aloita sekoittamalla pienessä kulhossa pussillisen kuivahiivaa kolmeen desilitraan vehnäjauhoja. Toiseen isompaan astiaan mittaa 5 dl vettä (+42 asteista) ja sekoita siirappi siihen. (Jos käytät tuorehiivaa niin sekoita se tässä kohtaa kädenlämpöiseen veteen.) Tarkista, että lämpötila ei ole laskenut ennen kuin sekoitat siirappiveden joukkoon kuivahiivavehnäjauhot. Sekoita hyvin, niin ettei vellimäiseen taikinaan jää paakkuja. Peitä astia kelmulla ja anna hiivan ryhtyä toimiin. Kun taikinanalku on kuplinut 15 minuuttia, poista kelmu ja sekoita loput ainekset joukkoon, eli suola, rypsiöljy sekä loput vehnäjauhot. Voit myös korvata osan vehnäjauhoista esimerkiksi grahamjauhoilla tai ruisjauhoilla. Suosittelen lisäämään jauhoja dl kerrallaan. Vaivaa samalla taikinaa, niin että saat siitä sitkoisen ja napakan. (Löysästä taikinasta on vaikea myöhemmin muodostaa rinkuloita… kokemusta on.)

Nosta taikina leivinalustalle, jaa taikina kahteentoista palaan. Pyörittele taikinapalaset pyöreiksi palloiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle kohoamaan hetkeksi. Kaiva kaapistasi yksi iso kattila tai kaksi reilun kokoista. Täytä kattila (t) vedellä hieman yli puolen välin. Kun vesi alkaa kattiloissa kiehua laita uuni päälle +225 asteeseen. Voit lisätä veteen ripauksen suolaa, mutta se ei ole välttämättömyys.

Nappaa pelliltä yksi taikinapallo ja paina peukaloilla siihen reikä keskeltä, venytä taikinaa hieman ja saat aikaan rinkulan. Toista sama kaikille lopuille 11 taikinapallolle. Laske sitten yksi taikinarinkula kerrallaan kiehuvaan veteen. Nyt vaaditaan hieman tarkkuutta ja valppautta. Anna rinkulan keittyä noin minuutti ennen kuin käännät sen kauhan avulla ympäri ja annat kiehua toisen minuutin. Jos käytät isoa kattilaa voit kiehauttaa kaksikin rinkulaa kerrallaan, tai kahdella kattilalla yhtä molemmissa.

Nosta kauhan avulla keittyneet rinkulat uudelle pellille, voitele ne kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Yhdelle pellille mahtuu kuusi rinkulaa eli bagelia hyvin. Tämän jälkeen laita pelti bageleineen uuniin noin 15 minuutiksi. Bagelit ovat valmiit kun niiden pinta on saanut kullanruskean sävyn. Keittele rauhassa loput kuusi rinkulaa, sillä välin kun ensimmäinen erä bageleita kypsyy uunissa. Apukokki voi hoitaa bagelien voitelun ja seesaminsiementen ripottelun, sinun keitellessä rinkuloita. Jos toimit keittiössä yksin, niin voitele kaikki bagelit kerralla, pääset helpommalla.

 

Bagelit_2.jpg

 

Tuoreet bagelit ovat hyviä sellaisenaan. Halkaise ja sipaise päälle hieman tuorejuustoa, rapsakkaa salaattia tai kurkun viipale. Seuraavana päivänä bagelit maistuvat paremmin kun ne käyttää leivänpaahtimessa. Kokeile vaikka lounaana tai tuhtina iltapalana pulled porkilla täytettyä bagelia. Maistuu!

 

Oletteko aiemmin kokeilleet bagelien valmistamista? 

 

Kuvissa olevat bagelit olivat taikinaltaan liian löysiä ja siksi hieman ruutuisia. Kun taikina on napakampi, on lopputuloskin siloisempi ja kauniimpi.

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.