Torstain tipsi: banaanileipä

BAkakku_1.jpg

Kyseessä on siis vuokaleipä, teeleipä tai niin kuin meillä sitä kutsutaan: makealeipä. Resepti on muunnelma Maittavat uuniruuat kirjan banaani-taatelileivästä. (Minä kun en taateleita muuten syö kuin pekoniin käärittynä…)

Tähän banaanileivän reseptiin tarvittavat ainekset löytyvät meiltä lähes aina kaapista, joten tätä tulee tehtyä aikas usein sellaisena ”hätävarana” aamupalaksi tai kylään saapuvia vieraita varten.

Tarvitset:

  • 100g voita + nökäre vuuan voiteluun
  • 3 1/2 dl jauhoja (vehnä tai hiivaleipä)
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 3/4 dl sokeria
  • 125g kuivattuja aprikooseja pilkottuna (rusinat tai ne taatelitkin käy)
  • 2 banaania karkeasti haarukalla muhennettuna (mitä tummemmat banskut – sitä makeammat)
  • 2 kananmunaa vatkattuna
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa

Voitele 900g vetävä leipävuoka voi nökäreellä ja vuoraa pohja palalla leivinpaperia. Siivilöi jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen, isoon kulhoon ja nypi sormin huoneenlämpöinen voi jauhoihin ryynimäiseksi. Muussaa toisessa kulhossa banaanit haarukalla. Sekoita baanimuusin joukkoon hunaja, pilkotut aprikoosit sekä kananmunat. Yhdistä banaanimuusiseos nypittyyn jauhovoiseokseen ja sekoita tasaiseksi. (Jos haluat leipään lisää makua voit lisätä ripauksen kanelia tai kardemummaa tässä kohtaa.) Kaada taikina voideltuun uunivuokaan ja tasoita leivän pinta lastalla. Paista 175 asteiseksi esilämmitetyssä uunissa noin tunti, tai kunnes leipä on kullanruskea. Jätä leipä jäähtymään ainakin 10 minuutiksi ennen kuin kumoat sen. Tarjoa leipä paksuiksi viipaleiksi leikattuna. 

 

BAkakku_2.jpg

 

Olen huomannut, että banaanileipää on helpompi viipaloida kun se on kunnolla jäähtynyt, jopa ollut yön yli jääkaapissa. Meillä tätä vuokaleipää syödään paahdettuna ja voilla sipaistuna. Myös marmeladit ja hillot käyvät tämän miedon makuisen vuokaleivän päällysteinä aikas kivasti. 

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma