Torstain tipsi: Fetapinaattipiirakka
Tällä kertaa tipsinä oma suosikkini suolaisista piirakoista, fetapinaattipiirakka joka sopii hyvin välipalaksi, lounaaksi tai illalliseksi.
Piirakkapohjan reseptin löysin joskus kaksi ja puoli vuotta sitten Lady N:n blogista. Hän oli saanut käsiinsä ohjeen jostain muualta. Reseptivihkooni olen kirjannut tämä nimellä karppipiirakka, joten taitaa tämä sopia myös sellaista ruokavaliota noudattaville. Yleensä nämä torstain tipsit ovat hyvää helposti. Nyt on luvassa hyvää, mutta pienellä vaivalla.
Ja jos joku on tullut joskus miettineeksi, että miksi kuvitan reseptit kuvilla raaka-aineista ja sitten valmiista lopputuloksesta, niin syy selviää tässä: Värikkäät ja ei niin esteettiset keittiövälineet ja kulhot à la Ikea. Ah, nämä ihanan siniset kulhot ovat olleet käytössä jo piiitkään, mutta ovat edelleen hyvässä kunnossa. Tästä syystä en näe tarvetta pistää pennosia uusien ja ehkä nätimpien kulhojen hankkimiseen, vaan sinnittelen näillä… koittakaa siis kestää näitä sinisävyisiä kuvia tämän kerran.
Fetapinaattipiirakasta riittää syötävää 6-8 henkilölle annoskoosta riippuen. Vuokana olen käyttänyt halkaisijaltaan joko 26cm tai 30cm leveää piirakkavuokaa. Isompaan vuokaan tehdessä pohjan taikina jää luonnollisesti ohuemmaksi ja sen levittäminen vuokaan on myös työläämpää.
Tarvitset pohjaan:
- 3 dl mantelijauhoja/jauhetta
- 1 dl kauraleseitä
- 50g voita (sekä ison nökäreen vuuan voiteluun*)
- 1 kananmunan valkuainen
- suolaa
Tarvitset täytteeseen:
- 1 pkt fetajuustoa
- 1 ps pakastepinaattia (150g?)
- 1 prk ruokakermaa (2-2,5dl riippuen merkistä)
- 2 kananmunaa
- 100g juustoraastetta (maukas emmental sopii hyvin)
- suolaa & pippuria
Yleensä kun teen tätä piirakkaa otan jo edellisenä iltana pakastepinaatin jääkaappiin sulamaan ja valumaan tällaiseen hienoon suppilo&kahvinsuodatin systeemiin. Ylimääräistä nestettä valuu pois pinaateista melkein desin verran ja se on aika paljon. Mielestäni vetinen piirakka ei ole hyvä piirakka, joten suosittelen tätä valutusta tai vaihtoehtoisesti tuoreen pinaatin käyttämistä. Myös yksi niksi piirakkatäytteen nesteen tiivistämiseen on lisätä siihen hieman (1tl) perunajauhoja.
Siihen reseptiin…
Sekoita piirakkapohjan kuivat aineet keskenään ja nypi voi niihin. Lisää valkuainen ja sekoita tasaiseksi. Levitä muotoonleikatun leivinpaperin päälle piirakkavuokaan (*tai kuten minä teen: levitä taikina hyvin voideltuun ja leseillä tai vehnäjauhoilla jauhotettuun vuokaan). Esipaista piirakkapohjaa noin 10-15 min 175°asteessa, niin että pinta saa hieman väriä ja kypsyyttä.
Pohjan paistuessa kuutio fetajuusto. Purista pinaateista vielä varovasti pois nestettä ja siirrä ne sekoituskulhoon. Lisää kerma ja kananmunat pinaatin joukkoon, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Olen käyttänyt tässä pinaattitäytteessä myös sen keltuaisen, joka jäi yli kun pohjan taikinaan laitettiin vain valkuainen.
Kun pohja on hieman kypsynyt ota se pois uunista ja anna pienen hetken jäähtyä. Lisää uunin lämpö 225° asteeseen. Asettele fetakuutiot piirakkapohjaan tasaisesti ja kaada pinaattitäyte varovasti päälle. Viimeistele piirakka vielä ohuella kerroksella juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 20-30 min uunin tehosta riippuen tai kunnes piirakan pinta on reilusti ruskistunut.
Piirakkapohja on aika tahmainen ja sitä on vaikea levittää. Tämä on mielestäni koko homman ikävin vaihe, mutta kun lopputulos on niin maukas, niin kyllä sen kestää.
Herkullisen suolaista torstaita tällä kertaa.
Kertokaapa, löytyykö teidänkin keittiöiden kaapeista näitä sinisiä Ikean ihanuuksia?