Torstain tipsi: Focaccia-leipä
Tässä torstain tipsissä on jauhopeukaloille viikonlopuksi tekemistä. Reseptin löysin joskus muinoin jostain italiailaisen keittiön herkkuihin keskittyvästä kirjasta ja nappasin talteen. Vanhan blogini puolella tämän jaoin jo ajat sitten ja tuo postaus on ollut vanhan blogini suosituin postaus. Hyvät jutut kannattaa jakaa eteenpäin, joten nyt on korkea aika vinkata tällä palstalla tästä aika helposta focaccia-leivän reseptistä.
Varoituksen sana: Focaccia-leivän teko vie aikaa, älä aloita leivontaa nälkäisenä vaan tee kaikessa rauhassa jonkin muun puuhan sivussa. Minähän inhoan sotkea käteni taikinaan, mutta tätä leipää ei voi oikein muutenkaan tehdä… Onneksi lopputulos on uhrauksen arvoinen 😉
Viime perjantaina tein tätä focaccia-leipää ja tarjosin sitä paistetun chorizon lisukkeena. Toimii!
Jos leipää haluat tehdä isomman määrän niin tuplaa ainekset ja paista leipä uuninpellillä.
Focaccia-leipään tarvitset:
- 2,5dl lämmintä vettä (+42 asteista)
- 1/2 pussia kuivahiivaa
- 1tl sokeria
- 1tl suolaa
- 5-6 dl vehnäjauhoja
- 1dl öljyä esim. aurinkokuivattujen tomaattien purkista (osa menee taikinaan, osa leivän voiteluun)
Valinnaisena täytteenä:
- 4-6 aurinkokuivattua tomaattia silppuna sekä reilu kourallinen basilikanlehtiä silppuna
- Tai : silputtuja oliiveja, 1 sipuli viipaloituna, runsas nippu rosmariinia tai vaikka valkosipulia. Tee leivästä oman makusi mukainen.
Kaada lämmin vesi leivontakulhoon. Lisää sokeri, kuivahiiva sekä 2dl jauhoja. Sekoita vispilällä hyvin löysäksi liemeksi. Peitä kulho liinalla ja nosta se vedottomaan ja lämpimään paikkaan noin 15min. Laitan tällaiset kohotettavat leivottavat yleensä mikroaaltouuniin, sinne ei veto pääse.
Kun hiiva alkaa toimia ja liemi kuplia voit sekoittaa siihen loput jauhot, suolan, 1/2 dl öljyä sekä puolet täyteaineista. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan jotta saat hyvän sitkon. Sitten sipaise tilkka öljyä pintaan ja nosta taikina takaisin sinne vedottomaan paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi n.30-60min.
Taikinan kohottua laita uuni päälle 200 asteeseen. Jauhotetuin käsin vaivaa taikinasta paistoastiasi täyttävä laatta. Käytin lasagnevuokaa jonka voitelin vuokaspraylla, öljykin käy. Painele taikina vuokaan, sudi loput yljyt pintaan, lisää loput täyteaineet pinnalle ja jätä vielä kohoamaan siksi aikaa kun uuni lämpenee.
Uunin ollessa valmis töki parilla sormella leipään monttuja ja rouhi reilusti suolaa päälle. Sitten leipä uuniin paistumaan noin 20-30min uunisi tehosta riippuen. Valmis leipä on kullanruskea ja kumahtaa sitä kopauttaessa.
Nosta valmis leipä vuuasta hetkeksi ritilän päälle jäähtymään ja hengähtämään ennenkuin käyt sen kimppuun!
Suolaisen maukasta viikonloppua!
Yritän palata arkirytmiin muutaman alkuviikon lomapäivän jälkeen ja pikapuoliin kertoa matkakuulumisia Bremenistä.