Torstain tipsi: Islantilainen kalamuhennos

Islanti_9.jpg

Vinkkinä viikonlopuksi tai muuten vaan, tällä kertaa vihdoista viimein resepti Islenski Barinn ravintolassa nautitun tapaiseen kalamuhennokseen (Plokkfiskur). Tämän reseptin löysin minimaalisen pienikokoisesta Nanna Rögnvaldardottirin Cool Dishes kirjasta. Aineksia ei ole kuin pari hassua ja ne ovat niitä kaupan edullisimpia, hyvä ja hyvä.

 

Kalamuhennos (4 annosta)

Tarvitset:

  • 500-600 g kypsäksi keitettyä vaaleaa kalaa (helpolla pääsee kun onkii kaupan pakastealtaasta paketin pakasteseitiä…)
  • 500-600 g keitettyjä, kuorittuja ja pieneksi kuutioituja perunoita, laadultaan kiinteitä sellaisia
  • 1 sipuli 
  • 350 ml maitoa
  • 50 g voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • Maustamiseen: suolaa, pippuria ja ruohosipulia

 

Keitä, kuori ja kuutio perunat. Kypsennä myös kala (poista mahdolliset ruodot) ja ”revi” haarukalla se pieneksi. Kuori ja leikkaa sipuli pieniksi kuutioksi. Lämmitä maito (mikrossa tai liedelle) lämpimäksi, eli melkein kiehuvaksi. Kuullota ison kattilan pohjalla voissa sipulikuutioita muutaman minuutin ajan. Älä kuitenkaan anna sipulin ruskistua. Ripottele jauhot sipulien päälle ja anna rasvan imeytyä niihin. Sitten pienissä osissa kaada lämmittämääsi maitoa tähän sipulijauhoseokseen. Sekoita huolellisesti ettei keitos pala pohjaan, lämpöä ei kannata pitää ihan täysillä tässä vaiheessa. Tavallaan nimiitäin teet vaaleaa kastiketta. Kun kaikki maito on kaadettu kattilaan on aika maustaa suolalla ja pippurilla. Viimeiseksi lisää perunakuutiot sekä kala ja sekoita kunnolla. Anna hetken viimeistenkin ainesten lämmetä. Valmiin annoksen päälle voit vielä ripotella vähän ruohosipulia. 

 

Kalamuhennos_1.jpg

Tarjoile söpösti lasisesta hillopurkista, tai sitten ihan vaan tavalliselta lautaselta. Saaristolaisleipä ja voi sopivat myös hyvin lisukkeiksi tämän ruuan kanssa. 

Leppoisaa viikonloppua sekä oikein mukavaa itsenäisyyspäivää!

 

koti ruoka-ja-juoma