Torstain tipsi: Korianterisalsa ja uunibataatti
Se on kesäkuu ja hyvä hetki heittää esiin resepti jolla valmistuu raikas korianterisalsa. Viime kesänä kasvatin itse korianteria ja sitä tuli reilusti. Löysin tämän reseptin Nyt grillataan, 101 mahtavaa grilliruokaa -kirjasta, ja siihen sain tuhottua hyvin kasvattamaani korianteria. Kirjassa kaikki reseptit nimensä mukaisesti valmistetaan grillaten. Ei hätää jos sadekuuro yllättää tai sitä grilliä ei omista, onnistuu tämä ilmankin. Tärkeimmät ainesosat näkyivät jo ylimmässä kuvassa, mutta niitä vielä muutama muukin.
Korianterisalsan ja uunibataatin valmistukseeen (2-4 hlö annoskoosta riippuen) tarvitset:
- 2-4 bataattia n.350g kpl
- 2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna (koristeluun)
- 100g fetaa, murustettuna (enemmänkin saa olla, ainakin minun mielestäni)
- 1 rkl öljyä voiteluun
- suolaa ja pippuria
Salsa:
- 3-4 tomaattia siemenet poistettuna ja pieneksi kuutioituna
- 1 pieni punasipuli pieneksi kuutioituna
- 1 limetin mehu
- 3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
- suolaa
- Extraa: puolikas tai kokonainen pieni vihreä chili, siemenet poistettuna ja pieneksi kuutioituna. Jos et tulisuudesta välitä pilko salsaan puolikas vihreä paprika niin saat siitä väriä ja kivaa rapsakkuutta.
Aloita pesemällä ja puolittamalla bataatit. Sivele pintaan hieman öljyä ja ripota vähän suolaa. Paista +200° uunissa 45-60 min bataattien koosta riippuen, kunnes tikulla koitettaessa ovat pehmeitä. Isommat kypsyvät hitaammin. (alkuperäisessä ohjeessa bataattit kypsennettiin kokonaisina grillissä folioon käärittyinä) Bataattien kypsyessä valmista salsa.
Aloita sipulin kuutioimisesta. Kaada päälle limetin mehu ja hieman suolaa. Lisää kuutiodut tomaatit ja hienonnettu korianteri (sekä mahdollisesti chili tai paprika). Sekoita ja anna salsan makujen tekeytyä huoneenlämmössä. Kuutioi ja hienonna feta myös valmiiksi omaan astiaan.
Ota kypsät bataatit uunista ja tee niiden pintaan veitsellä viiltämällä ristikkokuvio, niin että pinta aukeaa hieman. Lisää rikotulle bataatin pinnalle murennettua fetaa sekä korianterisalsaa. Koristele vielä hienonnetulla korianterilla ja mausta tarpeen mukaan ripauksella suolaa ja pippuria.
Bataatit voi paistaa sellaisenaan uunin pellillä tai pienissä foliopedeissä. Tarjoiltaessa tuo folio pitää hyvin annoksen kasassa. Jos tarjoat annoksen alkupalana riittää yksi puolikas per syöjä, samoin tämä määrä riittää pääruokana jos paistat siihen vielä esim. pihvit jokaiselle. Jos taas teet tätä pelkästään pääruuaksi niin jokaiselle ruokailijalle tulisi olla oma bataattinsa ja fetaa reilusti.
Toivottavasti tämä resepti hurmaa teidät niin kuin se hurmasi minut.