Torstain tipsi: Papaijasalaatti

Papaijasalaatti_1.jpg

Vinkki viitonen taisteluun ilmojen kylmenemistä vastaan: Syö jotain kesäistä, mausteista ja raikasta niin hetkellisesti olet taas helteisissä fiiliksissa. Varsinkin jos chiliä on ripsahtanut ruokaan siinä määrin että hikeä alkaa puskemaan oikein urakalla 😉

Torstain tipsinä siis tällä kertaa kesä lautasella, eli papaijasalaatti. Inspiraatio tähän annokseen tuli viime kertaiselta Singaporen matkaltamme, jossa kävimme kivassa pienessä paikallisten suosimassa thaimaalaisravintolassa syömässä pariinkin otteeseen mango- ja papaijasalaattia. Ensimmäisellä kerralla unohdimme mainita maagiset ”Less spicy” sanat ja annoksissa oli tulista chiliä ihan huolella… Maut olivat silti niin hyvät, että näin 7 kuukautta myöhemmin kyseistä salaattia muistelen edelleen lämmöllä.

 

Papaijasalaatti_4.jpg

Googlettelin aikani reseptejä kunnes löysin täältä mieleiseni. Papaijasalaattiahan tarjotaan perinteisesti naposteltavina pikkuannoksina, mutta minä ainakin tykkään tästä niin paljon, että syön sitä reiluna annoksena joko alkupalana tai jopa ihan lounaana… Oikeasti papaijasalaattiin kuuluisi veitsellä leikata ainekset tulitikun kokoisiksi suikaleiksi, mutta tämä ei olisi tipsi, jos ei ohjeessa olisi jotain kokin uurastusta helpottavaa vinkkiä. Kuten kuvastakin näkyy, oikaisin sen verran että vaihdoin pilkkomiset raastamiseen ja suosittelen sitä teillekin.

 

Papaijasalaatti (4 annosta)

Tarvitset:

  • 1 papaija (poista siemenet, kuori ja raasta isolla terällä) 
  • 3-5 porkkanaa (kuori ja raasta isolla terällä)
  • pala purjoa tai muutama kevätsipuli (pese ja pilko pieneksi)
  • kourallinen suolapähkinöitä tai paahdettuja cashewpähkinöitä rouheena
  • Valinnainen: rasiallinen kirsikkatomaatteja (puolikkaiksi halkaistuna)

Kastike:

  • 1-2 valkosipulin kynttä murskana
  • 1 lime (purista mehu)
  • 1 rkl palmu- tai fariinisokeria
  • 1 tl tamarinditahnaa (jos tätä et löydä lähikaupasta niin pärjäät ilmankin)
  • 2 rkl thaimaalaista/aasialaista kalakastiketta (tämä on must!)
  • 1 tl öljyistä chilitahnaa (käytin srirachaa, vaikkei se niin öljyistä olekaan)
  • tuoreita chilejä oman maun mukaan (poista siemenet ja pilko pieneksi)

 

Papaijasalaatti_2.jpg

Aloita paahtamalla cashewpähkinät kuivalla pannulla. Jos käytät suolapähkinöitä, niin unohda paahtaminen ja oikaise rouhimaan pähkinät veitsellä krouviksi rouheeksi. Sitten käy kastikkeen valmistukseen. Murskaa valkosipuli, pilko chili, purista limestä mehu ja sekoita joukkoon kaikki loput ainekset (kalakastike, tamarinditahna sekä chilitahna). Maistele lopputulosta ja tarpeen vaatiessa lisää jotain ainesosaa jos siltä tuntuu. Suosittelisin lisäämään kalakastikkeen ruokalusikallinen kerrallaan. Sen maku on voimakas, eikä tarkoitus ole että kastike maistuu pelkästään siltä, vaan että se tuo kokonaisuuteen oman osansa.

Laita kastike jääkaappiin maustumaan siksi aikaa kun työstät varsinaisia salaatin aineksia. Kuori papaija ja porkkanat. Halkaise papaija ja poista papanamaiset siemenet. Jos olet viitseliäs, niin pilkot pieniksi ja ohuiksi tikuiksi papaija ja porkkanat. Mutta jos olet laiska, kuten minä, niin raastat mahdollisimman isoteräisellä raastimella papaijan sekä porkkanat. (Jos et saa käsiisi papaijaa, niin mehukas omenakin ajaa asian. Varsinkin sellainen lajike jonka hedelmäliha ei tummu välittömästi kuorimisen jälkeen.) Halkaise ja pese purjon palanen (tai kevätsipulit) hyvin ja leikkaa se veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kulhossa raasteet, purjon suikaleet sekä pähkinärouhe. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää ne joukkoon. Kaada kastike koko komeuden päälle, sekoita hyvin ja olet valmis. 

 

Papaijasalaatti_3.jpg

 

Jos tahdot tehdä salaatista ruokaisamman version, voit keittää annoksen nuudeleita ja sekoittaa ne salaatin joukkoon jäähtyneinä. En ollut aiemmin käsitellyt papaijaa. Se osoittautui maultaan varsin miedoksi ja hedelmäliha oli melko pehmeää. Ilmeisesti tänne Suomeen asti tuotavat papaijat eivät ole laadultaan ihan niitä, joihin Aasiassa törmää. 

 

Oletteko te päässeet maistamaan aitoa ja alkuperäistä papaijasalaattia?

 

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.