Torstain tipsi: Pehmeä piirakka
Nyt tulee tipsien tipsi. Tämä resepti on helppo, onnistuu aina ja siihen käy vaikka mikä marja täytteeksi. Kyseistä ohjetta olen käyttänyt jo kymmenen vuoden ajan aina silloin, kun haluan pyöräyttää makean piirakan käden käänteessä. Ja jos tuplaa ainesosien määrät voi tehdä kerralla vaikka pellillisen piirakkaa. Silloin siitä sitten ehkä jää vähän muillekin tarjottavaksi… Alkuperäisestä lähteestä tähän ohjeeseen ei minulla ole aavistustakaan. Jollekin ruutupaperille tämän kirjasin muistiin vuosia sitten ja nyt naputtelen saman tänne teidänkin nähtäväksenne.
Pehmeään piirakkaan (halkaisijaltaan noin 26-30cm kokoiseen vuokaan)
Tarvitset:
- 2 kananmunaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 75 g voita sulatettuna tai juoksevaa margariinia
- 1 dl maitoa tai kermaa, mitä nyt jääkaapista löytyy…
- 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
Lisäksi 2-3 dl marjoja, raparperia tai omenaa lohkoina täytteeksi.
Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi vatkaimella (käsin et jaksa vispata tarpeeksi). Lisää sulatettu voi/margariini ja maito/kerma sekaan. Sekoita kuivat aineet keskenään (vehnäjauhot ja leivinjauhe) ja lisää pikkuhiljaa taikinaan – nyt rauhallisesti sekoittaen. Kaada taikina hyvin voidellulle ja leivitetylle (kokeile leivitystä mantelijauheella, siinä on kivasti makua) vuualle ja lisää marjat tai omenalohkot päälle. Pinnalle voit halutesssasi ripotella hieman kanelia ja sokeria. Paista piirakkaa uunin alatasolla +175 asteessa noin 25-30 min. kunnes pinta on saanut kullanruskean sävyn.
Tein loppukesästä tämän piirakan kirsikoilla ja kertaalleen olen sen nyt syksyllä tehnyt omenoilla. Hyviä olivat molemmat. Myös säilykepäärynoitä olen joskus paremman täytteen puutteessa käyttänyt ja toimivat nekin. Vanhanajan vaniljajäätelö maistuu lämpimän piirakan kanssa erinomaisesti ja tietty kyytipoikana kupponen vahvaa kahvia.
Koskas te olette viimeksi leiponeet?