Torstain tipsi: Pinjansiemenpasta
Vaikka juhannus alkaa aivan näillä näppäimillä tehdään tämän torstain tipsissä pastaa. Syynä se, että meillä syödään kesäisin monasti pastaa silloin kun on kova nälkä ja ruuan pitäisi jo olla pöydässä. Pasta-aterian ei tarvitse olla vatsan tunneiksi jämäyttävä setti, vaan se voi olla kevyt ja kastikeeton. Tämän reseptin löysin Saku Tuomisen ”pastaraamatusta” eli Aglio & oliosta ja sitä tulee tehtyä aina silloin tällöin kun kaikki ainekset löytyvät kaapista. Aikaa valmistukseen kuluu maksimissaan vartti, melkeinpä pikapastasta on siis kyse.
Pinjansiemenpastaan (2 annosta) tarvitset:
- pastaa sopivasti kahdelle syöjälle (tagliatelle, spagetti ja farfalle toimivat tässä hyvin, penne mielestäni ei)
- 1 ps à 80-100g pinjansiemeniä
- 1/3 pkt parmesaania lastuiksi raastettuna
- basilikan lehtiä, noin puolet yhdestä ruukusta
- 2-4 rkl voita
- suolaa ja pippuria maustamiseen
Aloita pinjansiementen paahtamisella. Helpoimmalla pääset kun kaadat pussin sisällön pastakattilan pohjalle ja laitat sitten levylle lämpiämään. Siirrä muutamassa minuutissa paahtuneet siemet omaan astiaan ja syrjään odottomaan. Kaada kattilaan reilu määrä vettä ja kiehauta. Lisää kattilaan pasta ja suolaa. Pastan kiehuessa raasta parmesaani lastuiksi ja nypi basilikan lehdet. Laita parmesaani ja basilika ruokapöytään omiin kulhoihinsa, niin että ruokailija saa itse lisätä ne pasta-annokseensa. Kun pasta on kypsynyt ohjeensa mukaisen ajan, (miellellään al denteksi) kaada keitinvesi pois kattilasta. Lisää reilut nokareet voita pastan sekaan ja heitä paahdetut pinjansiemenet mukaan. Kansi päälle ja ravista hyvin, niin että voi sulaa ja antaa pastalle mukavan kiillon. Jaa pasta lautasille ja koristele itse annoksesi parmesaanilla ja basilikalla. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Käytin tällä kertaa pastassa itse kasvattamaani sitruunabasilikaa. Sen maku on nimensä mukaisesti sitruunamainen verrattuna tavalliseen basilikaan. Suosittelen kokeilemaan jos satutte kyseiseen yrttiin törmäämään.
Torstain tipsit jäävät nyt juhannuksen myötä pienelle kesälomatauolle. Näillä näkymin kattiloiden ja hellan ääreen palataan uusien ohjeiden kera elokuun lopulla.
Maukasta kesää kaikille ja pysytään linjoilla muiden juttujen merkeissä siihen saakka.