Torstain tipsi: Pulled pork / nyhtöpossu
Jos viikonlopun suunnitelmat ovat vielä auki niin tässä pulled pork reseptissä on jotain pientä tehtävää ajan kuluksi. ”Isoin” homma on helpon marinadin valmistamisessa. Sen jälkeen ei oikeastaan olekaan muuta kuin odottelua luvassa.
Tunnetustihan hitaasti hyvä tulee. Ja nälkä myös. Suosittelen tuhdin välipalan nauttimista ennen kokkailun aloittamista. Tämä kaslerin könstä nimittäin viivytteli viisi tuntia uunissa ennenkuin sitä pääsi haarukalla repimään ja suuhunsa hotkimaan…
Käytämäni marinadi on oikeastaan ribseille tarkoitettu soosi, jonka reseptin olen löytänyt Pastanjauhantaa blogista.
Tarvitset:
- 1,5-2kg porsaan niskaa eli kasleria
BBQ-kastike ribseille tai pulled porkille:
- 2-3 kynttä valkosipulia hienonnettuna
- 1/2 tl chili-jauhetta
- 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
- 1,6 dl (2/3 cups) ketsuppia
- 0,8 dl (1/3 cups) kolajuomaa
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl siideriviinietikkaa
- 1/4 tl mustapippuria myllystä
- oliiviöljyä
Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa ja lisää valkosipuli, chili ja jeera. Freesaa sekoitellen puolisen minuuttia ja lisää sitten loput ainekset. Sekoita ja hauduta miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Pulled porkin kanssa olen tuplannut tuon määrän. Sivelin possuun vähän marinadia ennen uuniin laittoa. Loput marinadit sitten valeltiin myöhemmin valmiin possun kanssa. Tärkeätä on, että cola on oikeata sokerilimpparia eikä mitää makeutusainelightia. Etikkana olen käyttänyt valkoviinietikkaa kun sitä on ollut kaapissa. Juustokuminaa eli jeeraa ei pidä vahingossa luulla tavalliseksi kuminaksi – se on toinen juttu ja sen varmasti huomaa myöhemmin maussa.
Kaada 1/3 osaa tai puolet marinadista erilliseen kulhoon josta sivelet sitä kaslerin pintaan ennen uuniin laittamista. Laita loppu marinadi talteen jääkaappiin – nautit siitä sitten valmiin possun kanssa. Törkkää marinoituun possuun paistomittari paksuimpaan kohtaan ja laita könstä paistonkestävässä reunallisessa uunivuuassa 150° asteiseen uuniin keskitasolle paistumaan 4-5 tunniksi. Kun paistolämpömittarissa asteet näyttävät 90-95° alkaa olla valmista.
Nosta kypsä possu toiseen astiaan ja revi se riekaleiksi kahta haarukkaa apuna käyttäen. Nyhdetyn possun päälle lusikoimme hieman paistolientä sekä jemmaamamme marinadin. Voit tehdä samoin tai pistellä possua poskeesi ihan miten haluat.
Mielestäni pulled pork maistuu hyvältä ihan sellaisenaan, hampparin välissä, salaatin lisukkeena tai vaikka tacojen kanssa. Oikeastaan koko idea tähän tämän päiväiseen tipsiin lähti eilen Gringos Locosissa nauttimistani pulled pork tacoista jotka komeilevat tuossa viimeisessä kuvassa. Nam!
Slow cooking: Just put 1,6kg of pork in the oven on low heat and let it cook for 5hours. It will be so tender that you can just tear it to bits with a fork.