Torstain tipsi: Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipa_tipsi_1.jpg

Tänä torstaina jälleen leivotaan. Tätä leipää on tullut tehtyä niin monta kertaa että reseptin osaan jo ulkoa. Alunperin sen löysin Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä joitain vuosia sitten. Otsikossa sitä kehuttiin helppoa helpommaksi leiväksi, joten testatahan sitä piti. Hyvää tuli vaikka ensimmäiseen yritykseen mahtuikin muutama erehdys. Tuossa ohjeessa käytettiin kahta vuokaa. En sitten mitannut minkä kokoiset vuokani olivat ja taikina turposi pitkin pöytiä… Mitatkaa te siis että vuokanne ovat tarpeeksi isot tai että niitä on riittävästi, sekä etsikää isoin kulho mitä keittiössänne on, sitä tarvitaan nyt.

Tämä tipsi muuten sisältää kuvia eri työvaiheista, toivottavasti silmänne eivät vuoda verta niiden rumuuden johdosta, mitään kovin esteettistä tuo leivän taikina ei sitten ole. Itse välillä pähkäilen uusia reseptejä kokeillessani eri vaiheiden kanssa, pitääkö tämän näyttää tältä, jne… Jos ohjeen ohessa on tarjolla vain kuva valmiista ja esillelaitetusta tuotteesta, epäilyttää ainakin minua että onkos se nyt kuitenkaan niin yksinkertaista ja helppoa valmistaa kuin mainostetaan. Tämä leipä kyllä oikeasti on helpoista helpoin – mutta aikaa se vie.

 

Saaristolaisleipään (2 kpl kahden litran vuokaa) tarvitset:

  • 1 l piimää, vettä tai vaikka omenamehua (itse olen aina tehnyt leivän piimään, mutta muukin neste käy)
  • 75 g tuorehiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
  • 3 dl olutmaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl siirappia
  • 10 dl vehnäjauhoja (olen käyttänyt hiivaleipäjauhojakin)
  • 1 rkl suolaa
  • 2-3 rkl voita vuokien voiteluun
  • Lisäksi siirappivesi leipien voiteluun paistamisen loppuvaiheessa: 1 1/2 dl vettä ja 1/2 dl siirappia sekoitettuna.

 

Saaristolaisleipa_tipsi_2.jpg

Saaristolaisleipa_tipsi_3.jpg

Voitele vuuat hyvin. Lämmitä hellalla tai mikrossa käyttämäsi neste käyttämällesi hiivalle sopivaksi. Sekoita tuorehiiva lämpimään nesteeseen (ja kuivahiiva puolestaan ensin jauhojen sekaan) ja lisää tähän loput aineet ja sekoita isolla lusikalla tai puuhaarukalla hyvin. Taikinaa ei vaivata. 

Jaa taikina vuokiin ja anna kohota 90 minuuttia. Paista leivät kohotuksen jälkeen +175° uunissa keskitasolla noin 2 tuntia. Puolentoista tunnin kohdalla voit voidella leivät siirappivedellä ja jatkaa paistamista vielä puolen tunnin ajan voitelun jälkeen. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta antaa leivälle sellaisen tahmean pinnan.

Anna leipien jäähtyä rauhassa vuuissaan. Alkuperäisen ohjeen mukaan leivät ovat parhaimmillaan vasta parin, kolmen päivän päästä kun ovat tekeytyneet kylmässä/jääkaapissa. Jos maltatte, niin odottakaa edes että leivät ovat jäähtyneet ;-)

 

Saaristolaisleipa_tipsi_4.jpg

Saaristolaisleipa_tipsi_5.jpg

 

Olen tehnyt tämän helppoakin helpomman leivän omista laiskoista tavoistani poiketen hieman vaikeamman kautta, ja leipomista edeltävänä iltana laittanut olutmaltaat ”turpoamaan” piimään ja sitten lämmittänyt tämän olut-piimäpuuron ennen siihen hiivan lisäämistä. Lisäksi olen sekoittanut kaikki jauhot jo valmiiksi keskenään sekaisin ennen kuin kaadan olut-piimä-hiivacombon siihen jauhokulhoon ja lisään siirapin. Mutta helpommallakin pääsee ja lopputulos on aivan yhtä hyvä.

Koska edelleen omistamani vuuat ovat pienempää kokoa kuin alkuperäisessä ohjeessa ilmoitettu 2 litraa, niin teen leivän joko kerralla kolmeen vuokaan tai puolitan ohjeen ja käytän kahta vuokaa. 

 

Saaristolaisleipa_tipsi_6.jpg

Saaristolaisleipa_tipsi_7.jpg

Saaristolaisleipa_tipsi_8.jpg

Kolme leipää saattaa tuntua isolta määrältä, mutta tämä saaristolaisleipä säilyy aika hyvin (jos siis malttaa syödä sitä kohtuudella…) jääkaapissa. Ja tietenkin voi aina tehdä jonkun tuttavan/työkaverin iloiseksi viemällä tälle itseleipomansa ja nätisti paketoimansa leivän tuliaiseksi. 

 

Saaristolaisleipa_tipsi_9.jpg

 

Reilusti voita päälle ja ääntä kohti!

 

koti ruoka-ja-juoma