Torstain tipsi: Yrttikuorrutettu poronfilee

Poron_ulkofilee_6.jpg

Poron_ulkofilee_1.jpg

Poron_ulkofilee_2.jpg

Maku -lehdestä alkuviikosta lukaisin, että nyt olisi meneillään poroviikko. Ilmeisesti tätä valtakunnallista poroviikkoa tavataan viettää näin marraskuun ensimmäisellä viikolla. Aiheeseen liittyen minulla on jakaa yksi resepti, se ainoa pororesepti jota olen testannut. Hyväksi tuo resepti on kyllä havaittu, sillä sen mukaan olemme poron ulkofilettä valmistaneet jo kolme-neljä kertaa. Itse en voi kunniaa ohjeen laadinnasta ottaa, vaan Glorian Ruoka & Viini -lehdestä (8/2011) sen olen aikoinaan talteen napannut.

 

Poron_ulkofilee_3.jpg

 

Poron_ulkofilee_4.jpg

Yrttikuorrutettu poron ulkofile (4 annosta)

Tarvitset:

  • 2 kpl poron ulkofilettä (à 300g)
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl rypsiöljyä

Yrttikuorrutukseen:

  • 1 viipale vaaleaa (kuivahtanutta) leipää
  • 4 rkl hienonnettuja yrttejä (rosmariini toimii!)
  • 2 rkl huoneenlämpöistä voita
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/3 tl mustapippuria myllystä

Ota fileet huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Puuhastele ensin kuorrutus: Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja pistä sekaisin. Leipä kannattaa ensin murentaa muutamaan osaan ja yrttejä hieman hienontaa jos haluat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Leivän voi myös hätätapauksessa korvata korppujauholla.

Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Olen halkaissut fileet puoliksi, niitä on helpompi käsitellä paistettaessa pienempinä paloina ja näin jokaiselle ruokailijalle on myös oma fileensä. Paista fileisiin kaunis väri pannulla voi-öljyseoksessa. Laita fileet uunivuokaan ja taputtele yrttikuorrute niiden päälle. Tuikkaa lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja kypsennä fileitä vielä uunissa (noin. +175-200°) kunnes sisälämpö on 56 astetta. Liha jää tuolloin kauniin punaiseksi, jos tiedät syöjien pitävän kypsemmästä, niin anna lämmön nousta vielä muutaman asteen. Kääri fileet folioon ja anna niiden vetäytyä vielä 15-20 min. Olen tarjoillut poron ulkofileiden kanssa aina uunikasviksia, näin uuni on ollut sopivasti päällä kasvisten siellä kypsyessä.

 

Poron_ulkofilee_7.jpg

Fileet siis jäävät 56 asteisina melko punaisiksi, mutta kun niiden antaa rauhassa vetäytyä vartin verran pysyvät nesteet kauniisti kasassa, eikä lautanen ui verisessä lihasnesteessä.

Kyytipojaksi tuhti punaviini ja tässähän on ainekset oikein juhlavaan isänpäivä illalliseen.

Oikein mukavaa marraskuuta ja poroviikkoa kaikille!

 

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.