Terveellistä pikaruokaa
Omasta säännöllisestä ruokailusta kotiarjen tiimellyksen keskellä on itse asiassa yllättävän vaikea pitää kiinni.
Lipsuminen on enemmän kuin helppoa, jolloin nälkää tulee siirrettyä eteenpäin jollain ei-niin-ravitsevalla naposteltavalla, joka juuri ja juuri nostaa verensokeritasoja sen verran, että pärjää taas tunnin tai pari eteenpäin. Siitä sitten useimmiten seuraakin se, että jossain vaiheessa nälkä ottaakin totaalisen voiton mielettömiin mittasuhteisiin paisuneena ja koko loppupäivän kestävä vetämätön olo ärsyttää.
Olen huomannut kantapään kautta, kuinka merkittävässä roolissa ruokailu on jaksamisessa sekä arjen, että treenien kannalta ja siksi olen oppinut huolehtimaan, että jääkaapissa täytyy AINA olla ainekset äidin pikalounaaseen, minkä saa heitettyä lautaselle nopeasti ja vaivattomasti ilman sen kummempia sipistelyjä tai esivalmisteluja.
Mitä sieltä kaapista löytyy? Muun muassa näillä aineksilla pärjää jo pitkälle
Meidän perheessä useimmiten päivällinen on arkisin se ”suurempi ruoka”, jonka valmistamiseen käytetään enemmän aikaa ja vaivaa, joten päivällä haluaa tyytyä simppelimpiin ratkaisuihin.
Mikä sitten on ravitsevaa ja terveellistä pikaruokaa?
Ei, se ei ole lainkaan niin monimutkaista, mitä äkkiseltään voisi ajatella.
Oma juttuni on salaattilounaat, jotka koostaan ”mitä kaapista löytyy” tai ”mitä mieli tekee”-periaatteella.
Jääkaapista pitää aina löytyä salaattisekoitus-/salaattipussi, mikä on kaiken alku.
Valmiiksi pesty salaatti on niin näppärä heittää suoraan lautaselle, eikä sitä tarvitse edes pienentää, jos ostaa sen valmiiksi silputtuna.
Valikoima kaupassa on monipuolinen, joten oma suosikki löytyy varmasti kaikille ja kyllästymäänkään ei pääse.
Salaatin päälle viipaloin usein kurkkua, tomaattia ja paprikaa, jolloin saan annoksesta houkuttelevan värikkään ja kasvisrikkaan.
Ripaus makeaa mukana maistuu oikein herkulliselta ja olenkin ihastunut mehuun säilöttyihin persikkakuutioihin, joita niitäkin on helppoa vain kauhoa purkista pari lusikallista sekaan.
Kun salaatin kasvispuoli on hoidettu, päästään siihen ruokaisampaan puoleen.
Välillä hyödynnän edelliseltä päivältä mahdollisesti ylijäänyttä riisiä/pastaa tuomaan salaattiin lisää täyttävyyttä, mutta koska en näe niitä niin välttämättömiksi ainesosiksi joka kerralla, otan hiilariboostiksi esim palan täysjyväleipää tai näkkäriä.
Tämä salaattipohjasysteemi on siitä huippu, että sitä todella voi muokata vaikka päivittäin.
Kinkkusalaatin saa vähärasvaisesta kinkku-/kalkkunasuikaleesta, kanasalaattia edelliseltä päivältä tähteeksi jääneestä leikkeestä, tonnikalasalaatin veteensäilötystä tonnikalasta jne, vain mielikuvitusta rajana käyttäen.
Mukaan vielä raejuustoa, keitettyä munaa ja/tai ruokalusikallinen pähkinöitä ja kylläinen vatsa, sekä tätä kautta energiatason nousu on varmasti taattu!
Syömistä vaille ~ proteiinipitoinen kinkkusalaatti valmiina lautasella
Kermaviilikastikkeet ovat toinen jokapäiväinen juttu, joita en päästä jääkaapista loppumaan.
Ne sopivat aivan loistavasti näihin salaatteihin, dipiksi vaikkapa iltapalakasvisten kanssa tai päivällisellä lihan kylkeen ja ovat huomattavasti vähärasvaisempia kuin majoneesit ja useimmat valmiit salaatti- /lisäkekastikkeet, eivätkä sisällä lisäaineita kuten useimmat kastikejauheet.
Tässä kaksi, maailman simppelimmistä ainesosista koostuvaa suosikkimakuani, joiden maustemäärät on itsellä tyyliä ”purkista ripaus sekaan”. Mausteita siis voi rohkeasti lisätä/vähentää oman maun mukaan;
NRO 1, sopii erityisesti kanan ja kasvisten kaveriksi
- 1 prk kermaviiliä
- 1-2 rkl sweet chili kastiketta
- aromisuolaa
- mustapippuria
- valkosipulijauhetta
NRO 2, sopii erityisesti kinkku- ja tonnikalasalaattiin
- 1 prk kermaviiliä
- 1-2 rkl kurkkusalaattia
- 1-2 tl sinappia
- aromisuolaa
- mustapippuria
Nämä kastikkeet maistuvat meillä koko perheelle, ellei äitillä ole lipsahtanut chilikastiketta reilummalla mitalla sekaan ja aikaa valmistukseen kuluu jotakuinkin 2-5minuuttia.
Kastike nro 1 sekoitusta vaille valmiina
Tässä siis vinkkiä monipuolisesta ja terveellisestä pikaruokaratkaisusta arjen keskellä.
Salaatti vie aikaa n. 10min ja kun ainesten lautaselle heittelyyn oikein harjaantuu, voi selvitä vähemmälläkin.
Itse pilkon kaiken suoraan lautaselle, jolloin EHKÄ säästän ajassa, mutta ainakin tiskissä, mutta tyylihän on täysin vapaa.
Loppuun vielä vinkkaan, että vaihtelun vuoksi valitsen lounaalle välillä myös keittoja.
Kaupan valmiskeitoista löytyy nykyisin terveellisiä ja maukkaita vaihtoehtoja, kuten tomaattikeitot, joista saa täyttävämpiä lisäämällä joukkoon esimerkiksi raejuustoa ja kinkkua.
Kananmunatkin taipuvat keittämisen sijasta yhtä helposti myös munakokkeliksi/munakkaaksi ja salaattien täytevaihtoehtoja soveltaen, saa taas hieman erilaisen, vaikkakin yhtä terveellisen ja nopean, lounaan lautaselle.
Toivottavasti näistä aineksista, joku saa vinkkejä oman arjen pikaruokakulttuurin rakentamiseen.
Bon Appetit!