Korvapuustit herkkusuille

Meillä on aina leivottu kotona syksyisin korvapuusteja niin pitkään kuin vain voin muistaa. Äidin kanssa leivottiin aina yhdessä, joskus sitä taikinaa katosi parempiin suihkin. Voin voitelu pinnalle oli aina vaikeaa, mutta kanelisokerin sain levittää. Kun ikää alkoi tulla enemmän, siirtyivät korvapuustien leivontavastuu äidiltä minulle. Kotona asuessa leivoinkin aina meidän korvapuustit, olivat kuulemma paljon parempia.

Leivonnat jäivät vähemmälle, kun kotoa muutin pois. Koulussa leipuri-kondiittoriksi opiskellessa tuli leivottua sen verran paljon, ettei jotenkin enää kotona jaksanut. Nyt koulun loputtua ja ihan muita hommia tehdessä, on pieni leipomisvimma alkanut palata. Toista kertaa pyöräyteltiin tässä asunnossa pullataikinaa, normaalipullien sijasta korvapuusteja.

Korvapuustireseptinä toimivat Pieni Pullakirja-kirjasta löytyvä pullataikinaresepti sekä täytteen resepti on kouluajoilta yhdestä koulukirjasta. Valitettavasti en millään muista kirjan nimeä, enkä sitä myöskään löytänyt tarkemmin mistään.

20181109_185658618_iOS1.jpg

PARAS PULLATAIKINA

5 dl maitoa

(1 muna)

2 dl sokeria

1-2 rkl kardemummaa

1½ tl suolaa

50 g tuorehiivaa / 2 pussia (á 11 g) kuivahiivaa

13-15 dl vehnäjauhoja

200 g pehmeää tai sulatettua voita (tai margariinia)

20181109_202357579_iOS1.jpg

Kuumenna maito haaleaksi, niin että kädet kestävät sitä koskea. Jos käytät kuivahiivaa niin hieman lämpöisemmäksi. Itse käytin tuorehiivaa, joten murustin sen pienemmiksi paloiksi maitoon. Sekoita hieman, lisää sen jälkeen muna, sokeri, kardemumma ja suola. Munan voi tarvittaessa jättää pois.

Aloita lisäämään jauhoja pikkuhiljaa. Mulla menee melkein aina tuo 15dl. Lisään kuitenkin sulaneen voin siinä 13dl kohdalla. Näin näen paremmin kuinka paljon sitä jauhoa loppujen lopuksi sitten tarvitaan. Valmis pullataikina tuntuu kimmoisalta ja irtoaa kulhon reunoista.

Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksin kertaiseksi. Uunin lähellä on hyvä, lämmin paikka tälle.

Ja nyt kaikki koulukaverit jotka repii hiuksia päästä: kyllä muistan, että voi ja suola tulisi lisätä viimeisenä, kun sitkos on jo saatu aikaan. Tällä reseptillä kokeilin sitä kerran, mutta se ei jotenkin tuottanut yhtään sen erilaisempaa tulosta. Helpomman kautta siis vain ja kaikki sekaisin.

20181109_204140059_iOS1.jpg

PARAS KANELITÄYTE

320 g fariinisokeria

1 muna

200 g pehmeää voita / margariinia

40 g vaniljakreemijauhetta

6 g kanelia

Sekoita fariinisokeri ja pehmennetty voi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita kunnes seos kuohkeutuu vielä hieman. Lisää sitten kaneli ja vaniljakreemijauhe.

Tästä määrästä tulee aikalailla reilu, myönnän laittaneeni vähän liikaa täytettä näihin pulliin. Kannattaa siis mahdollisesti tehdä kanelitäyte-resepti puolikkaana.

Kumoa taikina, vaivaa siitä ilmakuplat ja jaa se kahteen osaan. Kaulitse mahdollisimman tasainen suorakaide ja levitä siihen täyte tasaisesti. Rullaa taikina mahdollisimman tiukalle ja tasaiselle rullalle. Leikkaa veitsellä vinottaisia paloja ja laita leikatut palat kohoamaan pellille liinan alle n. puoleksi tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele kohonneet korvapuustit munalla ja ripottele raesokeria päälle. Paista 10-15minuuttia.

20181109_220744754_iOS1.jpg

Mulla kävi tuossa korvapuusteja leipoessa niin, että ehdin ottaa ensimmäisen satsin uunista, kun pitikin jo lähteä liikkeelle. Inka paistoi sitten loput pullista ja unohtui näin siinä kiireessä valmiista pullista kuvanottaminen. Onneksi ehdin muutaman uunituoreen pullan napata mukaan, joten onnistui sitten edes yhdestä valmiista tekeleestä kuvanottaminen.

Nämä ovat siis takuuvarma hitti ja kyllähän siellä kotonakin on kiva olla, kun pullantuoksu valtaa koko asunnon. Tulee lämpöinen ja kotoisaolo tähän marraskuun pimeyteen. Kaakaot vielä siihen kylkeen, niin tulee aivan perheen kanssa vietetyt illat mieleen.

Koti Ruoka ja juoma