12 lukematonta kirjaa

Parannusehdotus

Meillä on kotona kirjahylly lähes täynnä kirjoja. Niistä kirjoista puolet olen lukenut. Nuorena luin vähintään kirjan viikossa ja kielellinen ilmaisuni oli hyvää. Tekstintuotto ei koskaan ennen ole ollut minulle vaikeaa, enkä koskaan ole joutunut sen kummemmin miettimään tai opiskelemaan kielioppiasioita, koska minulla on ollut vahva silmä siihen, mikä on kirjoittamassani kielessä oikein ja mikä ei. Olen huomannut kuluneen puolen vuoden aikana koulutehtäviä kirjoittaessani, ettei teksti enää pulppua niin helposti. Lauserakenteet ovat töksähteleviä, lauseet keskenään epäsuhtia, saatan vaihtaa aikamuotoa tai tyyliä kesken tekstin. Aloittamisestakin on tullut vaikeaa. 

Uskoakseni suurin syy tekstintuottokykyni heikkenemiseen on ollut lukemisen tyrehtyminen. Rentoutuakseni katson tv-sarjoja, elokuvia ja selaan kännykästä Instagramia tai Jodelia. Opin viimeeksi lukemaan viisivuotiaana, eli lähes kaksikymmentä vuotta sitten ja nyt minun pitäisi opetella se uudelleen, eri tavalla toki. Minun on vaikea tarttua kirjoihin ja vaikka tarttuisinkin, tuntuu keskittyminen vaikealta. Monta kirjaa on kesken ja monta aloittamatta. Olen hamstrannut kirjoja alennusmyynneistä ja kirpputoreilta: jossain sisälläni edelleen luulen olevani se lukutoukka runotyttö, enkä halua päästää siitä irti. Koen myös käyttäväni vapaa-ajastani liian suuren osan näyttöjen äärellä ja tästä syystä haluan asettaa itselleni tämän lukuhaasteen. Kaksitoista kirjaa kahteentoista kuukauteen on vähän, ainakin toivon. Olen yrittänyt kerätä tähän juuri ne kaikista kiinnostavimmat kirjat, mutta myös samalla keskenään mahdollisimman erilaiset. Osan kirjoita olen joskus aloittanut, osaa en ole avannut koskaan. Ainoana kriteerinä haasteen kirjoilla on, että ne löytyvät omasta hyllystäni: en voi jatkuvasti hankkia uusia kirjoja, jos en ole lukenut edellisiäkään. 

 • Akvarelleja Engelin kaupungista - Jukka Viikilä
 • 1Q84 - Haruki Murakami
 • Norma - Sofi Oksanen
 • KonMari - Marie Kondo
 • Hytti nro 6 - Rosa Liksom
 • Kymmenen onnen Anna - Paula Havaste
 • Zahir - Paulo Coelho
 • Kätilö - Katja Kettu
 • Oneiron - Laura Lindstedt
 • Geishan muistelmat - Arthur Golden
 • Japani pintaa syvemmältä - Raisa Porrasmaa
 • Vieras - Riikka Pulkkinen

Joonas liittyy tähän projektiin omalla listallaan. Hänellä on ollut Kingin Hohto luettavana jo monta vuotta (aikarajaksi hän oli asettanut aikoinaan vuoden 2016) ja se olisi hyvä saada loppuun näin kaksi vuotta myöhässä. Hohdon rinnalle hän on valinnut tuoreen Finlandia-voittajan, Juha Hurmeen Niemi-romaanin. 

Varaslähtönä aloitin joululoman aikana etanan lailla kahlaamaan Kätilöä läpi, eli lähtölaukaus on annettu: kaksitoista kuukautta, kaksitoista kirjaa. Minä  niin toivon tämän olevan nautinnollista ja helppoa.

 

-Vilma K.

Kommentit

Pieni Merenneito

Tuo Murakami oli ihan huippu! Mun eka kyseiseltä herralta, hyyyvin hämmentävä, mutta onneksi vähän tiesin, mitä odottaa :D Lukuiloa!

Vilma K.
Parannusehdotus

Kiitos :) Oon itse lukenut Murakamilta aikaisemmin muutaman kirjan ja odotuksen tämän suhteen on kyllä korkealla!

Trawa (Ei varmistettu)

Olette väärässä, parahin blogisti. Kyllä ihan hyvin voi jatkuvasti hankkia uusia kirjoja, vaikka on lukemattomia hyllyssä :D
Hyvää lukuvuotta!

Vilma K.
Parannusehdotus

Hahaa, totta tuokin! Ehkä annan itselleni luvan hankkia uusia sitten, kun nämä on luettu... Se ei nimittäin tarkoita, etteikö lukemattomia jäisi hyllyyn vielä haasteen jälkeenkin :D Lukuiloa myös sinne!

Vierailija (Ei varmistettu)

Suoritin saman haasteen viime vuonna suht samoista lähtökohdista (paitsi että käytän kirjastoja, en halua omistaa kirjoja) ja voin sanoa, että oli helppoa ja ihanaa! Lukeminen on niin parasta! Olin antanut itselleni takaportin, että jos joululoman alkaessa on vielä 11 kirjaa lukematta, voin lukea lapsuudenkodin varastoista 11 aku ankan taskukirjaa. Mutta helposti luin 12 "oikeaa" kirjaa 12 kuukaudessa. Ehkä ryhdyn samaan tänäkin vuonna, ensimmäinen kirja on jo yöpöydällä. Tsemppiä haasteeseen :)

Vilma K.
Parannusehdotus

Hei mahtavaa kuulla, että samoista lähtökohdista on onnistuttu suoriutumaan haasteesta! Joku varasuunnitelma voisi kyllä olla hyvä, ehkä satukirjat lastenkodin kätköissä saavat auttaa, jos ei muuten tule luku täyteen. Kiitos tsempeistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen ollut saamaton kirjojen suhteen, niin tähän olikin hyvä törmätä. Ryhdyn tänä vuonna astetta paremmaksi lukijaksi. Hyvällä asialla olet, jännittävää kevään odotusta. :-)

Vilma K.
Parannusehdotus

Tervetuloa mukaan herättelemään lukuintoa! Mukavaa kevättä! :)

A.S. (Ei varmistettu)

Voi kuinka tuttua! Joskus nuorempana luin paljon kirjoja, mutta jossain vaiheessa yliopisto-opintojen aikaan muiden kuin opiskeluun liittyvien kirjojen lukeminen väheni, ja nykyään tietokoneen näytön tuijottaminen ja netissä roikkuminen on vienyt suuren ajan lukemiselta. Viime aikoina kirjojen lukeminen on kuitenkin taas alkanut kiinnostaa enemmän, vaikka käytännössä edelleen suurin osa ajasta menee tässä netin ääressä.

Intoa siis lukuprojektiin ja olisi mukava kuulla myös kuulumisia lukemisten osalta! :)

Vilma K.
Parannusehdotus

Kohtalotoveri! Toivottavasti molemmat saadaan itsemme useammin irti näytöistä ja tartutaan koulukirjojen lisäksi myös kaunokirjallisiin teoksiin : ) Lupaan raportoida vähintään aina yhden kirjan luettuani lukufiiliksistä ja ajatuksista kirjan suhteen!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.