Kannoin 90-luvun dieettiperintöä tietämättä mukanani

Ymmärsin juuri, että kannan 1980- ja 1990-luvuilla järisyttävässä nosteessa ollutta dieetti- ja painonpudotuskulttuuria mukanani.

Muistan, kuinka jo 12-vuotiaana katsoin itseäni peilistä, puristin vyötäröllä olevaa vatsamakkaraa ja mietin, miten minun pitää pudottaa painoa – silloin olisin enemmän hyväksyttävä.

Siitä lähtien pitkälti monta vuotta toistin samaan sykliä -> yäk, ällötän itseäni, täytyy laihduttaa, syön päivän niukasti, käyn lenkillä, lopetan. Toistan saman uudelleen lukemattomia kertoja…

 

Laihdutuksesta puhuttiin tuolloin joka paikassa

Lehdet oli täynnä langanlaihoja malleja. Kate Moss pyöri joka paikassa posket lommolla. Anoreksia oli paljon esillä. Monet suositut dieetit kehitettiin. Painonvartijoiden  pisteiden kerääminen oli vakavaa hommaa. Pisteateriat pakattiin  Tupperware-rasioihin…

Lapsuudesta on iskostunut mieleen tietynlainen kuva, jollainen naisen tulisi olla. Laiha, huoliteltu, hillitty ja miesten käytettävissä oleva nappula. Naisen tulee olla pokaali, joka ulkoisella koristeellisuudellaan on olemassa, mutta joka on kuitenkin mielipiteidensä osalta hiiren hiljaa. Nainen on aina hieman huonompi kuin mies. Nainen on kuori, mies on asioiden  ydin.

Maailma on vuosikymmenien myötä jonkin verran muuttunut – onneksi, mutta hyvin moni meistä kantaa mukanaan tätä laihdutusperintöä joko tiedostaen tai tiedostamatta – suurin osa tiedostamatta.

Mittaamme itseämme kehomme kautta. Mitä enemmän se sopii tiettyihin standardeihin, sen parempi. Jos poikkeat, et sovi muottiin.

Laihdutusperintö toi mielestäni mukanaan myös sen, että on todella vaikea pitää omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolta niin, ettei ensimmäinen motiivi olisi ulkoinen.

Liikuntaa ja ruokavaliota pohjataan vain sen tuomaan ulkoiseen, keholliseen hyötyyn, terveydelle hyödyllisyys tuntuu tulevan vain ekstrana. Joskus terveellisyydestä viis veisataan ja terveys ollaan valmiita jopa uhraamaan – kunhan vain näyttää fyysisesti hyvältä.

Tämä on surullista – ja haastavaa.

Ihminen, joka on kasvanut nuoruutensa laihdutus- ja ulkonäkökeskeisen kulttuurin ympäröimänä, voi olla todella vaikea siirtää vinoutuneet ajatusmallit kehosta oman terveyden ja ja varsinkin henkisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen. Siihen, että keskittyisi olemaan fyysisesti ja henkisesti hyvinvoiva yksilö, eikä vain kaunis, hoikka kuori.

En sano, etteikö tällöinkin voi olla terve ja hyvinvoiva – ihan hyvin voikin olla. Mutta moni laihdutusperintöä mukanaan kantava ei välttämättä voi kuorensa alla aina kovin hyvin – varsinkaan henkisesti.

Hyvinvointi Hyvä olo Mieli Terveys

Omien tarpeiden tunnistaminen

Olen viime aikoina ymmärtänyt, että omien tarpeiden tunnistaminen on vaikeaa. Siis todella vaikeaa. Esimerkiksi Kotilieden sivuilla mainittiin, että omien tarpeiden tunnistaminen on hyvinvoinnin ehto ja jos ei niitä tunnista tai tarpeet sivuuttaa, voi tämä altistaa uupumukselle.

Check!

 

Tarpeiden kirjo

Meillä on monenlaisia tarpeita – halusimme tai emme. Meillä on perustarpeet ja tämän lisäksi kasa muita tarpeita. Itse olen sellainen henkilö, joka laittaa muiden tarpeet herkästi omien edelle. Tämä kumpuaa varmasti rikkonaisesta lapsuudesta, jossa kaksi rikkinäistä aikuislasta omine taakkoineen koitti kasvattaa minusta normaalia aikuista.

 

Tarpeiden tunnistamisen vaikeus

Lähden liikkeelle tilanteesta, jossa omien tarpeiden tunnistaminen on hyvin haastavaa. Kuin tutkimusmatkailija lähden päivä kerrallaan selvittämään, mitä tarvitsen – tai mitä en tarvitse.

Kotilieden sivuilla sanottiin, että joskus tarpeiden tunnistamiseen voi lähteä ajattelemalla, mitä en ainakaan kaipaa. Tätä kautta saa karsittua pois asiat, joille ei halua antaa tilaa. Esimerkiksi jos et halua lisää kiirettä elämääsi, tämä on viesti, että koet sisimmässäsi tarvetta hidastaa ja levätä enemmän.

 

Pienten tarpeiden täyttämisellä liikkeelle

Kotilieden sivuilla sanottiin myös, että keskittymällä pieniin tarpeisiin, voi avata tien syvempiin tarpeisiin. Syvempien tarpeiden on helpompi nousta esiin, kun tarpeet tulevat kuulluksi. Itseltä kannattaa siis kysyä eri tilanteissa: ”Mitä haluan nyt?” tai ”Mitä en halua juuri nyt?”.

 

Hukassa itsensä kanssa

Omien tarpeiden sivuuttaminen voi johtaa ns. itsensä hukkaamiseen.

Omille tarpeille on ollut niin kauan sokea, että niiden päälle on tuntunut kasvavan kova kuori, jonka läpi ei pääse.

Muiden ihmisten tarpeiden ja odotusten täyttäminen on ollut yhtä kuin se, kuka tähän saakka olen ollut. Mutta muut eivät ole minä, enkä minä ole muut. Olen oma yksilö.

Nyt on aika lähteä naputtelemaan kuorta rikki ja katsoa, mitä sen alta paljastuu.

 

Myönteisiä tunteita syntyy enemmän, kun tarpeet täyttyvät

Naistenkartanon sivuilla sanotaan, että ”myönteiset tunteet syntyvät, kun huolehdimme tarpeistamme. Jos ohitamme, mitä tarvitsemme, saatamme ahdistua ja katkeroitua.”

Tunnistan näitä piirteitä itsessäni ja ne ovat vahvistuneet varsinkin uupumuksen myötä. Esimerkiksi ahdistus nostaa herkemmin päätään esiin, kun tarpeet eivät tyydyty. Tai ehkä kykyni käsitellä ahdistusta on vain madaltunut uupumuksen myötä…

Tunteet ja tarpeet ovat täysin kytköksissä toisiinsa ja Katja Kiiski sanoo sivuillaan, että ”jokaisen käyttäytymisen taustalla on jokin tarve. Tunteet johtuvat tarpeistamme.” Kun tunteet täytetään, koemme enemmän ilon ja turvallisuudentunteita. Kun tarpeet eivät täyty, olemme enemmän turhautuneita, vihaisia ja surullisia.

Katja Kiiskin sivuilta löytyykin hyvä harjoitus, jossa voi yhden lauseen kautta yhdistää tunteen ja tarpeen:

”Olen ____ (tunne), koska tarvitsen…”

 

Tarpeiden laiminlyöminen voi olla tie uupumukseen

Uupuneella tai uupumusriskissä olevalla voi olla usein se ongelma, että omat tarpeet ovat hukassa. Psykiatri ja psykoterapeutti Juhani Mattila sanoo hyvin Anna.fi-sivustolla, että ”tarpeet ja toiveet ovat ihmisen kaikkein syvintä itseä, josta hän saa energiansa. Jos keskittyy vain muiden tarpeisiin ja työn vaatimuksiin, ajautuu itsensä unohduksen tilaan. Pitkän päälle siitä on seurauksena uupumus.”

Tankkaan siis uteliaisuutta reppuuni ja lähden selvittämään omia, kauan laiminlyötyjä tarpeita. Tätä kautta toivon saavani tukea myös hyvinvointini kehittämiseen, koska tällä hetkellä kaikkien muiden hyvinvointi menee omani edelle. Se kun on hyvin normaali piirre ihmisille, jotka asettavat muiden tarpeet itsensä edelle.

Kerron täällä blogin puolella jatkossa säännöllisesti, miten tutkimusmatkani etenee.

Hyvinvointi Hyvä olo Mieli Terveys