Kampaajalta kahvilaan – pakkomyyntiä ja pohdintoja
Tänään kampaajalta lähtiessäni päätin poiketa vielä kahvilaan istumaan hetkeksi. Lasi kädessäni jäin miettimään sitä, miten erikoinen rituaali kampaajalla käynti oikeastaan on. En tarkoita pelkästään peilin edessä istumista ja hiusten värin tai mallin pohtimista, vaan kaikkea sitä, mikä tuntuu tulevan kaupan päälle – erityisesti se myyntipuhe.
Kampaajan penkissä sitä on jotenkin vähän vangittuna. Istut siinä, hiukset foliopapereissa tai märkinä, peitto sylissä, ja samaan aikaan ympärillä pyörähtää myyntinäytös: “Tämä shampoo tekee ihmeitä juuri sinun hiuksillesi, ja tämä hoitoaine kannattaa ottaa mukaan, kun sitä ei muualta saa.”
Onhan se ymmärrettävää. Kampaajan työ on fyysisesti raskasta, kilpailu kovaa, ja tuotteiden myynti tuo lisää tuloja. Mutta silti se tuntuu vähän epämukavalta – ei vain siksi, että en välttämättä tarvitse kolmatta kiiltosuihketta hyllyyni, vaan siksi, että vaihtoehtoja ei oikein ole. Siinä istuessasi ei voi vain karata tai viitata kintaalla: “Ei kiinnosta.” Se tuntuisi tylyltä.
Olen monesti miettinyt, että miksei tätä voisi hoitaa toisin. Voisiko olla jokin neutraalimpi tapa vinkata tuotteista? Vaikka lista kassalla, josta voi itse katsoa, jos kiinnostaa. Tai kysyä lopuksi, haluaako asiakas kuulla tuotesuosituksia. Monelle niille varmasti olisi tilausta, mutta väkisin syötettynä ne tuntuvat enemmänkin ahdistavilta kuin houkuttelevilta.
Kun istuin kahvilassa ja katselin ikkunasta ohi kulkevia ihmisiä, tajusin, että tämä ilmiö ei rajoitu vain kampaamoihin. Sama tunne tulee joskus vaatekaupassa, kosmetiikkaosastolla, jopa ravintoloissa, kun viiniä tai lisukkeita tyrkytetään vähän liikaa. Ehkä olemme tottuneet siihen, että asiakaspalvelutilanteissa pitää hymyillä ja nyökätä, vaikka oikeasti haluaisimme vain rauhassa tehdä omat valintamme.
Ehkä ensi kerralla yritän olla rehellisempi. Kiittää kohteliaasti ja sanoa suoraan: “Kiitos, mutta en tarvitse tällä kertaa.” Ehkä se riittää. Ja ehkä kampaajatkin joskus arvostaisivat sitä, ettei heidän tarvitse vetää koko tuoteshow’ta, jos asiakas ei halua.
